• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "De vorm van zijn kuiten verraadt de oude Gilbert van 2011"

  Gilbert vloerde Wellens in een sprint met zijn tweeën op het BK.

  Onze radiocollega Christophe Vandegoor was onder de indruk van hoe Philippe Gilbert gisteren aan Les Lacs de l'Eau d'Heure naar de Belgische titel reed: "Hij was wakker, hij was alert, hij was sterk en leep. Gilbert toonde zijn klasse van wereldcoureur. Samen met Van Avermaet was hij de topfavoriet, maar hij zette zijn BMC-ploegmaat een pad in de korf." Voor tv-collega Michel Wuyts heeft Gilbert "zich weer in de markt gekoerst".

  Na een moeilijk voorjaar, dat door een handblessure bij een geval van verkeersagressie grotendeels in het water viel, stond Gilbert er weer helemaal.

  Vandegoor: "Wat mij vooral frappeert, is dat Gilbert op en top professioneel blijft. Je kunt je enorme vragen stellen over wat er gebeurd is met zijn hand. Iemand met zo’n status, die zoveel geld verdient, moet zich in principe – hoe moeilijk het ook is – in alle omstandigheden kunnen gedeisd houden."

  "Als je ziet wat de gevolgen waren: hij heeft zijn Waalse klassiekers maar met een halve hand kunnen rijden, hij kon niet naar de Giro."

  "Maar dan is hij toch zo professioneel om alleen op hoogtestage te gaan in de Alpen en daar keihard te trainen met de Belgische titel als gevolg."

  "Anderen zouden zeggen: weer tegenslag. Hij niet: hij neemt zijn tijd en kiest voor weken zonder competitie. De druk van de ploeg is er ook altijd, ook al loopt zijn contract af. Hij weet hoeveel hij de ploeg kost en dat is gigantisch veel."

  "Gilbert zet Van Avermaet een pad in de korf"

  De voorbereiding van Gilbert loonde. De manier waarop was voor Vandegoor indrukwekkend: "Hij was wakker en alert, slim en sterk. Met al zijn ervaring wist hij dat hij niet te lang mocht wachten."

  "Bakelants vertelde het ook: leep als hij is, demarreerde hij niet echt, maar reed hij op kousenvoeten weg. Op 50 km, dat is niet te ver, hij won van die afstand ook de Omloop Het Volk in 2008."

  "Hij nam Wellens mee, de kopman van Lotto-Soudal, waardoor hij wist dat de Lotto’s niet achter hem zullen rijden. Hij schatte ook goed in dat hij van de Quick-Steppers niets hoefde te vrezen, want anders zou hij de jonge De Plus niet eens meekrijgen. Wat welk het geval was."

  "Hij zet op dat ogenblik eigenlijk Van Avermaet een pad in de korf. Want dat was de kern van het BK. De twee topfavorieten binnen het eigen team moesten eigenlijk allebei winnen. Maar het is toch weer de man met de grootste status en de meeste zeges die het doet. Gilbert is een winnaar en toonde zijn klasse van wereldcoureur."

  "Met de kracht die hij uitstraalde was hij weer de oude Gilbert van 2011. Je ziet dat ook aan de vorm van zijn kuiten: die zijn geweldig hoog opgespannen."

  "Zonder tegenslag zal Gilbert een goeie koers rijden in Rio"

  Gilbert kan de tricolore trui wel gebruiken, want hij zoekt een nieuwe ploeg. "Zo slim is hij ook. Nu staat hij sterker in de onderhandelingen. Hij kan altijd terug naar Marc Madiot (FdJ, red) en heeft op eigen verzoek met Etixx-Quick Step gepraat. Lotto-Soudal kan ook, waarom niet. Het zal hem wel lukken om nog twee jaar op topniveau te rijden", weet Vandegoor.

  De Tour rijdt Gilbert niet. Maar naar Rio wil hij graag: "Sinds Peking heb ik gemerkt dat de Spelen leven in het peloton. De grote mannen willen erbij zijn. Coureurs hebben niet zoveel mogelijkheden om op het internationale toneel te strijden. Gilbert wil er presteren, zonder tegenslag zal hij er een goeie koers rijden."

  "Ik ken het parcours in Rio wel niet goed genoeg. Ik hoor dat het een Alpenetappe is. Dat heeft Gilbert nog nooit gewonnen. Maar als Samuel Sanchez dat kon in Peking, waar het ook fel bergop was... Misschien zou het op een mirakeldag kunnen, of toch een ereplaats. Wellens, Bakelants, Hermans en Pauwels worden ook genoemd in de olympische selectie. En Gilbert klom gisteren veel beter."

  Wuyts: "Gilbert heeft zichzelf weer in de markt gekoerst"

  Michel Wuyts vatte het zo kort samen: "Hij heeft zich weer in de markt gekoerst. Er was iets vreemds aan de hand, wat hem nog nooit was overkomen. Er was altijd al belangstelling voor Gilbert en de ploegen stonden te springen om hem bij een nieuw contract in te lijven. Nu was hij wachtende partij. Door deze overwinning zal hij weer vragende partij zijn."

  "Die gigantische prijs, een jaarloon van 3 miljoen euro, zal hij niet meer halen, dat zal ongeveer een derde worden. Door deze zege zal hij vooral bij de Belgische ploegen Etixx-Quick Step en Lotto-Soudal mogelijk aan de bak kunnen komen voor een miljoentje."

  Video player inladen ...