• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WS Brussel maakt brandhout van BAS-uitspraak en trekt naar rechtbank

  Sterke man John Bico zag vorige week de kans klein, maar trekt nu toch naar de burgerrechter.

  WS Brussel legt zich dan toch niet neer bij de de weigering van een licentie door het Belgisch Arbitragecomité voor de Sport (BAS). De kampioen van tweede klasse wil voor de burgerrechter het kleinood en de bijhorende promotie naar eerste klasse halen. In een uitgebreid communiqué op de clubwebsite trekt het bestuur in felle bewoordingen van leer tegen het BAS, de KBVB, mevrouw de burgemeester, Roeselare en Eupen.

  Het persbericht begint met een sneer naar Mevrouw de Burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans. "Het rapport van het BAS brengt een fatale slag toe aan haar mislukte pogingen om de zaak te laten doodbloeden."

  Volgens het BAS was er niet voldaan aan "de algemene omstandigheden", onder meer door een schuld van 613,61 euro aan KV Mechelen én het gebrek aan een formeel akkoord met de gemeente Molenbeek om het Machtensstadion te mogen gebruiken in 2016-2017.

  WS Brussel stelt echter dat ze in april 2015 een borgsom van 5.000 euro op de rekening van de Pro League had gestort om elke niet betaalde of openstaande schuld te dekken.

  De club besluit dan ook dat de stadionzaak de doorslag heeft gegeven. En daar komt ze weer met verwijten voor Schepmans: "Had zij het huurcontract met de club niet vernietigd - om redenen die iedereen kent - dan waren de algemene voorwaarden vervuld."

  WS Brussel spreekt van "sabotage" en een "persoonlijke vendetta" en trekt daarvoor naar de burgerrechter: "Deze laaghartige daad van sabotage tegen de club, de Molenbeekse jeugd en de economische sector van de gemeente die zou geprofiteerd hebben van een eersteklasser, zal  beoordeeld worden door de rechtbank van Brussel."

  "Hard werken kan triomferen tegen rijkere tegenstanders"

  De club noemt het harde labeur van WS Brussel de voorbije drie seizoenen om in eerste te geraken een boodschap en symbool voor de Molenbeekse jeugd en alle sportliefhebbers. "Wij hebben aan 11 miljoen Belgen en de hele wereld bewezen dat eenheid, hard werken, stilte tegen laster, bescheidenheid en solidariteit kunnen triomferen tegen rijkere of beter gesteunde tegenstanders."

  "180.000 euro voor een zeil? Een zeil van Louis Vuitton, zeker..."

  Zo komt het bestuur van WS Brussel uit bij de opmerkingen die het BAS gegeven heeft om de licentie te weigeren.  De Brusselse club spreekt van "twee maten en twee gewichten".

  WS Brussel haalt enkele voorbeelden aan waaruit zou moeten blijken dat het BAS noch de specifieke rechtspraak, noch het bondsreglement, noch documenten van de club volgt.

  Zo wordt de club verweten bewust volgende zaken niet te hebben begroot: terreinverwarming voor een bedrag van 500.000 euro, een zeil voor het terrein voor een bedrag van 180.000 euro en de politiekosten. Voor het BAS vormt dit "een extra negatief element aangaande de leefbaarheid van de club volgend seizoen".

  Maar... stelt WS Brussel: noch het bondsreglement, noch dat van de Pro League verplichten profclubs om een veldverwarming te installeren. De club zegt ook wel degelijk de aankoop van een zeil gebudgetteerd te hebben. Maar niet voor 180.000 euro. "Dat gaat wellicht om een Louis Vuitton-zeil", klinkt het ironisch. "En waarom zouden we ook niet kunnen huren, normaal vriest het in België nooit 12 maanden lang..."

  En voor de politiekosten haalt het geplaagde clubbestuur aan dat die niet voor rekening van de club zijn op basis van nieuwe akkoorden van mei 2016.

  "Wij betreuren de appreciatiefouten van deze feiten, omdat het over de toekomst van 50 werknemers, 60 opleiders en 654 jongeren gaat."

  "Een engagementsverklaring van Century 21"

  WS Brussel stelt in zijn persbericht duidelijk dat de club in orde is met de voorheffing, RSZ, BTW en verschillende bondsschulden. "Op de dag van vandaag heeft de club 200.000 euro schuld openstaan bij zijn leveranciers. Dat is 30 keer minder dan Antwerp, dat bovendien het voorwerp is van een juridisch beslag."

  "Bovendien legden we ook een engagementsverklaring van Century 21 voor, toch een wereldbekend bedrijf, ondertekend door de CEO." Maar dat werd door het BAS als te vaag beoordeeld, luidt het.

  Een transferakkoord met Chelsea en de verkoop van een speler aan AA Gent om de salarissen en de schulden te betalen, werden ook weggewimpeld, betreurde de club. "Volgens het BAS is dat het bewijs van onze financiële moeilijkheden. Volgens ons bewijst dat echter vooral de kwaliteit van onze spelers, ons netwerk en de kracht om oplossingen te vinden voor problemen."

  "Het gevecht begint nog maar"

  De bazen van WS Brussel vinden dat ze geviseerd worden: "Wie zijn hond wil verdrinken..." Wie kan intellectueel stellen dat eerste klasse, met zijn tv-rechten, zijn sponsors, zijn entreegelden,... moeilijker is dan drie seizoenen in tweede, zonder rechten, zonder sponsors en zonder entreegelden?"

  "Wij geven hier niet eens alle juridische, reglementaire en feitelijke inschattingen en fouten weer. Onze opmerkingen en tegenkantingen houden wij voor de magistraten die alle procedures zullen behandelen die onze advocaten begin deze week zullen opstarten."

  Waarna het communiqué eindigt met een sneer naar collega-tweedeklassers Eupen en Roeselare, die profiteren van de weigering van WS Brussel. Eupen promoveert als tweede, Roeselare mag naar de top 8 in 1B.

  "De bestuurders van Eupen stonden altijd klaar met laaghartige roddels om een plaats te veroveren die ze ondanks 50 miljoen uitgaven de voorbije vier jaar nooit konden bereiken. Binnenkort hebben wij in Parijs een ontmoeting met de hoogste autoriteit van Qatar (dat Eupen steunt, red) om hen uit te leggen dat niemand zo incompetent kan zijn om in tweede klasse te blijven ondanks 10 miljoen euro uitgaven per seizoen."

  De directie van WS Brussel belooft tot slot een fikse strijd. "Wij werden danig op de proef gesteld, maar de aanmoedigingen allerhand hebben ons ervan overtuigd om het gevecht aan te gaan. RWS Brussel is geen vogel voor de kat. Het gevecht begint nog maar..."

  Voor wie het hele communiqué (in het Frans) wil lezen: klik hier.

  Bond geeft geen commentaar

  De Belgische voetbalbond erkent dat WS Brussel het recht heeft om deze stap te zetten, maar vindt het verder niet nodig om commentaar te geven.