• home
 • video
 • pas verschenen

  Cookson: "Als het moet, controleren we alle fietsen op motortjes"

  Vooral bij grote koersen zou er mee gecontroleerd kunnen worden.

  De verborgen motortjes blijven een "hot topic" in de wielerwereld. "Ik ben zeker dat er vroeger al motortjes gebruikt zijn", zegt UCI-voorzitter Cookson. "Maar ik zal niet zeggen waar en wanneer dat volgens mij gebeurd is."

  De mechanische fraude op het voorbije WK veldrijden heeft een molen aan reacties en toekomstige acties op gang gedraaid.

  UCI-voorzitter Brian Cookson (foto) is van plan om de wapens op te nemen en zoveel mogelijk valsspelers te klissen.

  "Als het nodig is om elke fiets van ieder team te controleren voor de start van grote koersen, dan moeten we dat misschien wel doen", stelt Cookson.

  "Maar zover zijn we nog niet. Voorlopig is er één geval aan het licht gekomen, we zullen zien of er nog volgen in de nabije toekomst."

  Volgens Cookson is het gebruik van motortjes geen wijdverbreid probleem. "Maar ik ben wel zeker dat er vroeger al motortjes gebruikt zijn. Waar en wanneer dat volgens mij het geval was, zal ik nu niet vertellen."

  "Feit is wel dat we betere methodes hebben ontwikkeld om verborgen motortjes in fietsen op te sporen, waardoor we de controles veel sneller kunnen uitvoeren. We zullen zeker actie blijven ondernemen tegen deze nieuwe vorm van valsspelen in het wielrennen."