Jarig Celtic verschalkt Barcelona

wo 7 november 2012 22:38
Celtic stunt tegen Barcelona.
Verrassing op de vierde speeldag van de Champions League: de Schotse kampioen Celtic, die zijn 125e verjaardag viert, heeft Barcelona verslagen. Titelverdediger Chelsea ging met veel moeite voorbij Sjachtjor, in München was het doelpuntenkermis en Manchester United boekte een ticket voor de achtste finales.

Groep E

Chelsea - Sjachtjor Donjetsk 3-2

Chelsea heeft Sjachtjor Donjetsk een eerste nederlaag van het seizoen (in Europa én in de competitie van Oekraïne) aangesmeerd.

Torres strafte een blunder snel af, maar even snel werd die goal weer uitgevlakt door Willian. De Brazilianen van Sjachtjor deden Chelsea keer op keer pijn en ook de 2-1 van Oscar werd bijna meteen uitgewist.

Het bleef kraken bij Chelsea, maar de verlossing kwam er toch nog: een kopbal van de jonge Nigeriaan Moses (foto) na een hoekschop van Mata.

Juventus - Nordsjaelland 4-0

Dankzij een broodnodige, maar logische zege - pas de eerste in deze Champions  League - doet Juventus weer mee om de knikkers. Het verweer van Nordsjælland was mager, de Italiaanse kampioen was nog genadig voor de Denen.

Marchisio (foto), Vidal en Giovinco scoorden voor de rust, Quagliarella in de tweede helft. Voor Juventus was het de eerste zege na negen draws in Europa.

Groep F

Bayern München - Rijsel 6-1

Doelpuntenkermis in München. Bayern, met Daniel Van Buyten 90 minuten op de bank, veegde Rijsel van het veld. De Fransen kregen zes doelpunten om de oren.

Na 33 minuten stond het al 5-0. Pizarro (foto), de vervanger van de geblesseerde Gomez in de spits, scoorde een zuivere hattrick. De andere doelpunten waren van Schweinsteiger en Robben.

In de tweede helft controleerde Bayern de wedstrijd. Kalou mocht de eer redden met een zondagsschot. Invaller Kroos legde de 6-1-eindstand vast.

Valencia - BATE Borisov 4-2

Valencia heeft zijn ambitie om te overwinteren kracht bijgezet met een overtuigende zege. Jonas opende de score met een schot in de kruising. Soldado (foto) en Feghouli maakten er 3-0 van.

Het pleit was beslecht, ook al deed BATE daarna nog zijn best om zijn hachje te redden. Valencia en Bayern staan op kop in groep F, beide ploegen hebben negen punten.

Groep G

Celtic - Barcelona 2-1

Barcelona is tegen z'n tweede nederlaag van het seizoen aangelopen. In een kolkend Celtic Park verloor het met 2-1.

Celtic prikte stevig bij zijn enige onderneming in de eerste helft: Wanyama, twee jaar geleden nog bij Beerschot, kopte aan de tweede paal een corner binnen. Barcelona, vele malen sterker in het spel, zag zijn kansen op het aluminium gaan.

Na een uittrap van de uitmuntende doelman Forster ging Watt de diepte in. Het 18-jarige talent trapte de bal buiten het bereik van Valdes, 2-0.

Barça perste er nog een slotoffensief uit, maar het 70%-balbezit leidde tot niet meer dan een eerreddende treffer van Messi.

Celtic: "Pintje drinken en vieren"

"Dit is een ongelofelijk resultaat. Winnen van het beste team van de laatste tien jaar, met spelers die zeker in de geschiedenisboeken zullen staan... En dat uitgerekend een dag na de 125-jarige verjaardag van de club", zegt Georgios Samaras, de Griekse international van Celtic.

"We geloofden er al in in de eerste match op Camp Nou, waar we pas in de laatste minuut verloren. We wisten dat onze kansen thuis, met de fans achter ons, nog groter waren. Nu mogen we een pintje drinken en vieren."

Benfica - Spartak Moskou 2-0

Cardozo was de Man van de Match. Na de rust verdwenen zijn botsende kopbal én halve omhaal in doel. Wat later moest ex-Anderlecht-speler Pareja inrukken bij Spartak na een fout. Cardozo liet zijn derde van de avond liggen. De Paraguyaan, ingevallen na de rust, trapte de penalty staalhard op de lat.

In de stand van groep G wipt Benfica over Spartak naar de derde plaats. Over twee weken komt Celtic op bezoek in Lissabon voor een duel om de tweede plaats.

Groep H

Braga - Manchester United 1-3

Braga geloofde in een stunt toen een Portugees tegen Evans aanliep en de scheidsrechter naar de stip wees. Alan schoot het net bijna aan flarden, 1-0.

Wat later kwam Van Persie (foto) tussen de lijnen en hij verschalkte de uitgelopen doelman: 1-1. In de minuten erna was Braga het noorden kwijt.

Rooney werd neergelegd en zette de strafschop om, ook Hernandez deed zijn duit nog in het zakje met de 1-3.

Door de overwinning is Manchester United zeker van de eerste plaats in de groep en het bijhorende ticket voor de achtste finales.

Cluj - Galatasaray 1-3

Voor het eerst in tien jaar wint Galatasaray buitenshuis in de Champions League. Een kopbal van Yilmaz ging er al snel in, maar Cluj kwam gelijk na een schot van Sougou via de lat.

Na een defensieve fout bij de Roemenen sloeg Yilmaz een tweede keer toe en op de counter nog een derde keer.

In het klassement van groep H komt Galatasaray weg van de laatste plaats. Het heeft evenveel punten als Cluj.