• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ibens: "Met 8 basketbalteams zakt spankracht"

  Ibens laat zijn licht schijnen over het nieuwe seizoen.

  Zaterdag trekt de basketbalcompetitie zich weer op gang. Sporza sprak met Steve Ibens, oud-speler van Aalst en Leuven en nu coach bij tweedeklasser Sint-Niklase Condors, over wat we mogen verwachten.

  Ibens heeft niet veel op met de huidige competitieformule. "Het is een negatief gegeven dat je maar met 8 teams overblijft in eerste", zegt Ibens. "Dat gaat ook ten koste van de spankracht. Na de competitie met 8 volgen play-offs met 6, waanzin."

  "Ze moeten nadenken over een formule waarbij tweedeklassers kunnen meedoen in eerste. Nu riskeren teams om elkaar 12  keer te treffen. Het is moeilijk om dan gemotiveerd te blijven."

  Steve Ibens verwelkomt wel de trend dat teams meer Belgen inzetten. "Ze spelen zo in op de regel voor volgend seizoen. Dan moeten 6 van de 12 spelers Belgen of in België opgeleide spelers zijn."

  "Die regel komt zeker ten goede aan ons basketbal, want het liep de spuigaten uit met al die tweederangs-buitenlanders in onze competitie."

  "Door de crisis is de sport ook de pineut. Zo verlieten enkele publieksspelers zoals Copeland (Aalstar) onze competitie. Voor hem ging je naar het basket kijken. Het wordt dus afwachten wat het nieuwe seizoen zal brengen."

  "Antwerp Giants zijn de titelfavoriet"

  Steve Ibens ziet de Antwerp Giants (foto) als titelfavoriet. "Antwerp heeft een brede spelersgroep, spelers met de meeste kwaliteiten en veel Belgisch talent. Met die kern en met hun budget wordt het tijd dat Antwerp een prijs pakt."

  "Naast Antwerp zie ik ook Charleroi en Oostende om de titel meestrijden. Charleroi heeft zijn kern wel stevig vernieuwd en haalde ervaren Amerikanen. Dat wordt afwachten. En Oostende vind ik verzwakt tegenover vorig seizoen."

  "Aalst is een outsider. Het is een atletische ploeg, maar wellicht zijn ze te jong om in de play-offs voor de titel te gaan. Met hun attractief basketbal kan de beker wel een doel zijn."