• home
 • video
 • pas verschenen

  Gebrselassie wint demonstratie in Oostenrijk

  Gebrselassie en Radcliffe poseren voor de fotografen na hun duel op de halve marathon.

  Haile Gebrselassie heeft in Wenen Paula Radcliffe verslagen in een onderling duel op de halve marathon. Ook in Parijs en Rotterdam werd vandaag gelopen. Kenia en vooral Ethiopië leverden de winnaars. Een overzicht.

  Gebrselassie vertrok met een handicap van bijna 8 minuten, maar finishte 12 minuten eerder dan zijn vrouwelijke opponente, in 1u00'52".

  "Er zijn goede dagen en slechte dagen. Vandaag had Paula een slechte", toont de Ethiopiër begrip. Racliffe: "Dit is een ontgoocheling. De start was oké, maar daarna had ik zware benen. Ik had deze week wel last van een bronchitis."

  Op de volledige marathon was het Kenia boven. Sugut won in een wedstrijdrecord (2u06'58") voor twee landgenoten. De Ethiopische Fate Tola won de race bij de vrouwen.

  Keniaans en Ethiopisch succes in Parijs

  Stanley Biwott heeft de 36e editie van de marathon van Parijs gewonnen. De 26-jarige Keniaan finishte na 2u05'11" en veegt daarmee het wedstrijdrecord van de tabellen. Dat stond sinds 2009 op naam van zijn landgenoot Vincent Kipruto.

  "Ik wist dat de concurrentie sterk was, maar ik voelde me echt goed. Toen ik er na 30 kilometer vandoor ging, wist ik dat ik kon winnen", reageert Biwott (foto), die op 4 maart al de halve marathon van Parijs won.

  De Ethiopische Tirfi Beyene raakte als eerste het lint bij de vrouwen. Ze had een comfortabele voorsprong op de Turkse Haydar en haar landgenote Harun.

  Ook in Rotterdam vieren de Ethiopiërs

  In Rotterdam heeft Yeman Adnane de marathon naar zijn hand gezet. De Ethiopiër liep in de sprint zijn landgenoot Getu Feleke nog voorbij en klokte af na 2u04'47". De Keniaanse favoriet Moses Mosop werd derde. Het koude weer en de forse wind smoorden een wereldrecordpoging in de kiem.

  Ook bij de vrouwen vierde Ethiopië dankzij Tiki Gelana. Zij vloerde de Italiaanse Valeria Straneo en de Ethiopische Merima Hasen.