score
4

De Belgische hockeymannen blijven na 3 groepsmatchen met een foutloos rapport zwaaien op deze Spelen. Tegen Zuid-Afrika legden de Red Lions 9 ballen in het mandje, maar ze incasseerden ook 4 goals.

Lions grijpen Zuid-Afrika al in 1e kwart bij nekvel

Het was even schrikken toen Zuid-Afrika na 5 minuten de openingsgoal van Dohmen uitwiste. Want op papier was de tegenstander een hapklare brok.

De Lions reageerden met scherp en legden de wedstrijd nog in het 1e kwart in een definitieve plooi dankzij goals van Hendrickx, Briels, Van Doren en opnieuw Dohmen. 5-1 voor de Lions na 15 minuten spelen.

Hendrickx trof nog 2 keer raak op een strafcorner, maar liet er ook eentje liggen. Ook Gougnard en Charlier prikten hun naam nog op het scorebord. In het slotkwart speelden de Lions in spaarmodus. Een 10e roos kwam er niet meer.

Met 4 tegengoals legden de Zuid-Afrikanen ook de pijnpunten van de Lions bloot: defensief moet het nog beter.

Overmorgen kijken de Lions Canada in de ogen. Vrijdag is Groot-Brittannië de tegenstander in de laatste groepsmatch.

13 doelpunten in België - Zuid-Afrika: bekijk ze allemaal

Doelpunten:

• 4' Dohmen 1-0
  • 5' A. Cassiem 1-1
  • 9' Hendrickx 2-1
  • 12' Briels 3-1
  • 14' Van Doren 4-1
  • 15' Dohmen 5-1
  • 18' Hendrickx 6-1
  • 23' M. Cassiem 6-2
  • 25' Gougnard 7-2
  • 29' Ntuli 7-3
  • 31' A. Cassiem 7-4
  • 40' Hendrickx 8-4
  • 41' Charlier 9-4

"4 goals tegen? Niet goed genoeg voor een ploeg van ons niveau"

• Tom Boon: "We hebben veel gescoord, maar krijgen ook een paar goals te veel tegen. Zuid-Afrika had een goede counter met veel snelheid. We moeten hen ook wat krediet geven. Met 9 doelpunten zetten we weer een stap naar de belangrijke momenten."

• Florent Van Aubel: "Het was een heel speciale wedstrijd. We scoren 9 keer, maar krijgen ook 4 goals tegen. Voor een ploeg van ons niveau is dat niet goed genoeg. Maar we moeten het ook in de context plaatsen. Tegen Duitsland speelden we tegen een heel georganiseerde tegenstander, Zuid-Afrika heeft veel creatieve aanvallers. Maar met 9 op 9 hebben we onze doelstelling gehaald."

• Loïck Luypaert: "Verdedigend was het niet helemaal goed. Vincent Vanasch en ik waren wat aan het balen. Het zegt veel over hoe hoog we de laat leggen. Maar we moeten er niet te lang bij stilstaan. We zitten goed in het toernooi."

België - Zuid-Afrika

12:59

Lions blijven foutloos

Ook de 3e groepsmatch is uitgedraaid op een zege voor de Red Lions. Zuid-Afrika gaat voor de bijl met 9-4.

12:57

Het is wat wennen in deze wedstrijd: een kwart waarin voorlopig geen goals te noteren vallen. Nog 3 minuten hebben de Lions om de kloof nog wat uit te diepen.

12:55

Er sluipt wat ontevredenheid in de Belgische ploeg binnen. En dat zien we graag.

Eddy Demarez
12:53

Nog eens doelgevaar: Charlier mikt net naast

12:52

Charlier met een loeier

Bijna staat het 10-4. Charlier vuurt een pegel af, maar die zoeft naast de verkeerde kant van de paal.

12:52

Lions sparen zich

Het is toch wat op spaarmodus dat de Lions deze partij uitspelen. "De wedstrijd is toch al gespeeld", zegt Pascal Kina.

12:50

Zuid-Afrika tikt goed rond en zo tikt de tijd ook snel weg in het slotkwart. De Lions hebben nog 10 minuten om de 10 op het bord te zetten.

12:48

Tot 2 keer toe mogen de Zuid-Afrikanen er 9-5 van proberen te maken met een strafcorner. Maar ze doen er niks mee.

12:45

En nu zo snel mogelijk op zoek gaan naar de 10e goal

12:42

Nog 15 speelminuten

De Red Lions snijden straks het slotkwart aan met een 9-4-voorsprong.

12:41

In de slotminuut van het 3e kwart probeert Charlier nog een strafcorner uit te lokken. Maar de Zuid-Afrikanen lossen dat goed op.

12:39

Hendrickx verzilvert 4e strafcorner niet

De Zuid-Afrikanen voelden de bui al hangen bij een nieuwe strafcorner. Maar deze keer legt Hendrickx de bal niet binnen. Het blijft 9-4.

Charlier maakt er 9-4 van

De honger van de Lions is nog niet gestild. Charlier ramt de bal lekker in de verste hoek binnen.

12:34

'Hattrick Hendrickx' dikt de score nog wat aan

12:33

Hendrickx met zijn 3e goal: 8-4

Een nieuwe strafcorner voor de Lions betekent een nieuwe goal voor Hendrickx. De bal gaat langs het zitvlak van de Zuid-Afrikaanse doelman binnen.

12:32

"Het is goed dat de Lions die goals slikken zodat ze beseffen dat het defensief nog beter moet. Bij 10-0 zouden we denken dat ons niets kan overkomen in dit toernooi", analyseert Eddy Demarez de 4 tegengoals.