25
0
score
3

De Yellow Tigers hebben hun eerste wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi verloren. De Belgische vrouwen leden een logische 3-0-nederlaag tegen groepsfavoriet Nederland.

Het olympisch kwalificatietoernooi in Catania is geen hoofddoel voor de Yellow Tigers, die er in een groep zitten met toplanden als Nederland en Italië. Tegen onze noorderburen, die voluit voor een medaille willen gaan in Tokio, maakten de Belgische vrouwen wel een goeie start.

Bij 15-14 in set 1 hadden de Yellow Tigers nog zicht op onverhoopte setwinst, maar na een dubbele wissel begon de Nederlandse motor plots op volle toeren te draaien. De Belgische vrouwen raakten niet meer voorbij het Nederlandse blok en moesten de 1e set laten gaan met 20-25.

Het vertrouwen van de Nederlanders stond plots in het zenit en de 2e set was er eentje om snel te vergeten voor de Tigers, die het erg lastig hadden met de opslagdruk van de nummer 7 van de wereld. Set 2 was dan ook rap beslist: 15-25.

Toch lieten de Yellow Tigers zich niet als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. In een uitstekende 3e set speelden ze hun beste volleybal, maar ook dat bleek niet genoeg om Nederland een setje af te snoepen. In de slotfase van set 3 trokken de Nederlandse vrouwen toch weer het laken naar zich toe.

"Niveau van de derde set moet de maatstaf zijn"

"We hadden goeie momenten in de match, maar het is duidelijk dat we nog niet het ritme hebben van de Nations League", analyseerde coach Gert Vande Broek. "We maakten iets te veel persoonlijke fouten en hadden ook iets te veel schrik. Er was nochtans ingehamerd dat we niets te verliezen hadden."

"De derde set was wel heel behoorlijk. Dus in dat opzicht ben ik tevreden. Laat ons op die set bouwen. In de eerste set deden zij een aantal heel goeie wissels. Het vroeg bij ons een ander plan en het duurde een tijdje voor wij dat besef kregen."

"Als we Italië punten kunnen afsnoepen, zullen we dat zeker proberen. Het zou heel leuk zijn en we zouden het Nederland ook gunnen. Maar we kijken naar onszelf. Het niveau van de derde set moet de maatstaf zijn. We hebben echt niets te verliezen dus we moeten vrij spelen."

Set 1:

Set 2:

Set 3:

20:43

Van de Vyver: "We hebben met veel drive en enthousiasme gespeeld"

20:42

Van Gestel: "We moeten de flow van de Nations League vinden"

20:41

Bondscoach Nederland: "Ik ben opgelucht en blij met deze 3-0-zege"

19:24

Nederland wint

Sloetjes - weer zij - mept de bal tegen de grond. Twee matchballen voor Nederland en bij de eerste is het meteen prijs. België lijdt een logische nederlaag.
19:24
Het staat 22-23 in het voordeel van de Nederlandse vrouwen. De Belgische coach Gert Vande Broek neemt een time-out. Kunnen de Yellow Tigers nog een 4e set uit het vuur slepen?
19:21

De Yellow Tigers zetten in deze 3e set hun voet naast een ploeg die absolute wereldtop is.

Marc Willems
19:19
De tweede set gaat gelijk op tot 18-18, maar dan zetten de Nederlandse vrouwen even een tandje bij: 18-20. Kunnen de Yellow Tigers nog terugknokken?
19:15
19:11
België heeft zich uitstekend herpakt na de time-out. De Tigers hebben hun achterstand van 3 punten weer weggewerkt: 14-14.
19:08
De Yellow Tigers zaten zeer goed in de 3e set, maar van 10-10 gaat het in geen tijd naar 10-13 voor Nederland. Gert Vanden Broek neemt een time-out.
19:03

8-7 voor België

België bereikt de eerste technische time-out met een minieme voorsprong: 8-7. Het loopt weer wat beter bij de Yellow Tigers, die erin geslaagd zijn hun opslagdruk wat op te krikken.
18:58
18:54

Nogmaals herhalen: dit is geen schande. De Belgische ploeg is nog erg jong, terwijl Nederland met een generatie zit die op zijn top is.

18:51

2-0 voor Nederland

Een smash van Buijs gaat via het Belgische blok buiten en zo is ook de tweede set voor Nederland: 15-25.
18:48
Het hoeft niet altijd op brute kracht te gebeuren. Met een listig plaatsballetje neemt Celeste Plak het Belgische blok te grazen. Zo kan het dus ook: 12-22.
18:47
Het Belgische blok is simpelweg niet opgewassen tegen de krachtige aanvalsstoten van Nederland. Bij 13-20 kunnen de Nederlandse dames de setwinst al ruiken.
18:43
18:42
Technische time-out bij 10-16 in het voordeel van de Nederlandse vrouwen. Kunnen de Yellow Tigers in wat rest van set 2 de kloof nog wat verkleinen?