73'
Leander Dendoncker
73'
3 - 1

Anderlecht trekt volgende zondag met een achterstand van 5 punten naar leider Club Brugge. In eigen huis stak RSCA de drie punten op zak tegen Charleroi.

Anderlecht - Charleroi in een notendop

• Sleutelmoment: Charleroi knokt zich met een knappe combinatie in de 70e minuut opnieuw in de wedstrijd, maar wordt meteen daarna koud gepakt wanneer Dendoncker een vrije trap van Trebel in doel kopt en zo de match beslist.
  • Man van de match: Najar stond voor het eerst sinds september 2017 terug in de basis en toonde meteen dat hij dit Anderlecht kan doen swingen. Een volledige wedstrijd kon hij fysisch nog niet aan, hij werd met een staande ovatie vervangen na een dik uur spelen.
  • Opvallend: De laatste uitoverwinning van Charleroi dateert van 26 december 2017.

Dominant Anderlecht gaat met verdiende voorsprong rusten

Anderlecht-coach Vanhaezebrouck vertelde voor de wedstrijd dat paars-wit al zijn resterende thuiswedstrijden wil winnen en op die manier dicht bij de tweede plaats zal eindigen. De thuisploeg startte sterk en drukte Charleroi achteruit, maar de Zebra’s vonden wel als eersten de weg naar doel. Baby maakte een duwfout op Sá en dus keurde ref Laforge het doelpunt terecht af.

Op het kwartier zonderde Trebel Ganvoula af voor Penneteau. De vervanger van Teodorczyk etaleerde een gebrek aan techniek bij de balcontrole en verprutste zo de torenhoge kans.

Het tempo van de beginfase werd niet doorgetrokken in het tweede kwart van de wedstrijd, dat vooral gekleurd werd door stevige duels in en rond de middencirkel. Een 0-0-ruststand leek in de maak, tot Morioka met een splijtende pass Gerkens voor doel vond. Een controle met rechts en een tikje met links later stond het 1-0.

Dendoncker drukt bezoekende hoop de kop in

Na een paar minuten spelen in de tweede helft krijgt Morioka op aangeven van Gerkens de kans om de match te beslissen, maar oog in oog met Penneteau trok die laatste aan het langste eind. Het bleek uitstel van executie voor de bezoekers, want een paar minuten later mikte Morioka wel raak toen hij na een hoekschop een kopbal van Dendoncker in doel verlengde.

Charleroi knokte zich terug in de wedstrijd met een heerlijke combinatie. Rezaei rondde de snelle tegenaanval op aangeven van Baby af met een schuiver in de benedenhoek.

De hoop die de bezoekers koesterden om er nog een gelijkspel uit te halen, werd al even snel weer de kop ingedrukt. Dendoncker kopte meteen na de aansluitingstreffer de 3-1 op het bord na een vrije trap van Trebel.

In het slot probeerde Charleroi nog wat te forceren, maar Bedia strafte een foutje van Dendoncker achterin niet af. Anderlecht doet wat het moet doen en loopt in op leider Club Brugge. Bovendien staat het nu steviger op plaats twee en kan het met een gerust gemoed naar Gent – Standard kijken om 20.30u.

Diandy gooit een bekertje bier opnieuw de tribunes in

Mazzu: "Gemengde gevoelens bij deze uitslag"

"Ik heb gemengde gevoelens bij deze uitslag", begint Felice Mazzu zijn interview na de wedstrijd. "We creëerden niet veel kansen in de eerste helft, maar stonden organisatorisch wel goed."

"Over de tweede helft ben ik wel tevreden, maar daarin slikken we wel twee doelpunten op stilstaande fases en missen we een paar kansen die ik toch niet te missen zou durven noemen."

"We verloren de bal te snel in de eerste helft. Met de inbreng van Benavente werd het beter en creëerden we toch een aantal kansen. Al bij al vind ik de uitslag toch wat overdreven", besluit de coach van Charleroi.

Vanhaezebrouck: "Laatste kans om nog wat twijfel te zaaien bij Club"

"Alles wat met voetbal te maken had, was interessant om te zien vandaag. De gele kaarten die vielen, vond ik een pak minder interessant. Het is misschien bijzaak, maar voor ons wel een belangrijke bijzaak. Die gele kaarten gaan op den duur wel doorwegen op de kern", begint RSCA-coach Vanhaezebrouck zijn interview.

"Ik moet Deschacht en Najar feliciteren, ik ben heel tevreden over hun prestaties. Deschacht hield het een hele wedstrijd goed vol, Najar zat er na een uur spelen door, maar liet zich zien. Dat is veelbelovend voor de toekomst."

Anderlecht sluipt weer wat dichter bij Club Brugge, maar Vanhaezebrouck houdt de druk weg. "Zoals ik voorspeld had, gingen we nog één keer dichter bij Club Brugge komen en dat is vandaag. Volgende week is dus de laatste kans om eventueel nog wat twijfel te zaaien bij de leider, maar dan resteren er ons nog drie moeilijke wedstrijden, dus laat ons vooral maar rustig blijven."

"Halverwege in Play-off I zit je in money-time en dan begint iedereen inderdaad punten te tellen. Ik blijf erbij dat wij ons vooral moeten focussen op onze resterende thuiswedstrijden. Als we die succesvol kunnen afronden, kan dat misschien wel volstaan voor plaats 2", rekent de coach van RSCA nog uit.