14

Standard knikkert OHL uit titelstrijd met felbevochten zege en komt virtueel aan de leiding

za 11 mei 2024 15:31
      Lotto Super League - speeldag 8 - 11/05/24 - 13:30

Standard heeft een gouden zaak gedaan in de play-offs van de Super League bij de vrouwen. De Luikenaars lagen lang onder tegen titelconcurrent OHL, maar konden na de rust zelf het verschil maken via Amber Barrett. Door de 0-1-zege komt Standard virtueel aan de leiding, OHL mag na de verloren bekerfinale nu ook de titelambities opbergen.

Doelpunt:

• 51' Barrett 0-1

Op deze zonnige zaterdagmiddag stond er een echte topper in het vrouwenvoetbal op het programma. Standard ging op bezoek bij OH Leuven, een duel tussen de nummers twee en drie in de stand.

En er stond heel wat op het spel. Bij winst kwam Leuven op gelijke hoogte met leider Anderlecht, dat vanavond nog tegen Gent speelt. Standard kon met een overwinning - minstens tot vanavond - alleen aan de leiding komen.

De belangen werden door de bitsige start van de wedstrijd meteen duidelijk. Al na twee minuten moest scheidsrechter Van Laere een gele kaart trekken voor een wilde ingreep van Standard-speelster Cordier.

Nog in de openingsfase kreeg Dilja Zomers de grootste kans van de wedstrijd voor OHL. Na mistasten in de Luikse verdediging kwam de Leuvense topschutter alleen voor doel. Ze mikte de kans van op korte afstand hoog over.

Een poos later voetbalde OHL ook een tweede grote kans bij elkaar. Na een goede combinatie in het centrum, belandde de bal op links bij Detruyer. Zij schilderde de bal op het hoofd van Van Dijk, die de bal over doel kopte.

Na de wedstrijd baalde Detruyer van die twee gemiste kansen: "Je vergeet jezelf te belonen in de eerste helft. Nu zijn de titelambities weg", legde de aanvalster de vinger op de wonde.

In de eerste helft kregen we een eentonig wedstrijdbeeld voorgeschoteld. OHL kreeg de bal van de uitploeg en bracht enkele goede aanvalsgolven op gang, maar telkens zonder resultaat. Standard-coach Guidi uitte zijn onvrede langs de lijn en greep tijdens de rust in.

Met Miller en Humartus stonden er twee nieuwe namen aan de start van de tweede helft bij de bezoekers. En dit nieuw bloed bij Standard leverde kort na rust resultaat op.

Tegen de gang van het spel in maakte Standard plots de 0-1. De snelle Amber Barrett werd diep gestuurd. Oog in oog met doelvrouw Lammertijn bleef de Ierse koelbloedig. Ze legde de bal in de linkerbenedenhoek weg. Een fijn kunstje voor de topschutter van Standard.

OH Leuven, dat het overwicht had tot dan, was aangeslagen. Na het tegendoelpunt kon de ploeg van Coenraets de rug niet meer rechten. Het wist geen kansen meer te creëren, de Standard-verdediging hield makkelijk stand.

De grootste kans was nog voor de bezoekers. Amber Barrett, weer zij, zag Faye Lammertijn iets te ver voor haar doel staan en ging voor de lob vanop grote afstand. De bal zeilde maar nipt naast de paal.

Ook in de extra tijd slaagde Leuven er niet in om Lise Musique op de proef te stellen. Zo verliest OHL met 0-1 van titelconcurrent Standard en incasseert het een nieuwe klap. Na het verlies in de bekerfinale, is het nu ook definitief uitgeteld in de titelrace.

15:27

Einde van de wedstrijd: Standard wint 0-1

Van Laere fluit de topper naar het verleden! Standard wint met 0-1 op bezoek bij concurrent OH Leuven en doet zo een gouden zaak in de titelstrijd. De Rouchettes nemen - minstens tot vanavond - de leidersplaats over van Anderlecht. Teleurstelling bij Leuven, dat uitgeteld is in de titelstrijd.

15:25

90+3': OHL slaagt er niet in om een aanval in elkaar te knutselen. Nog drie minuten.

15:23

6 minuten extra tijd!

90': We gaan nog zes minuten door in Leuven! Is dit genoeg voor OHL om nog een punt uit de brand te slepen?

15:18

85': De wedstrijd van Shari Van Belle zit erop. Haar vervangster Lewerissa moet deze gouden driepunter mee over de streep proberen trekken voor Standard.

15:17

81': Nog een wissel bij Leuven: Priem komt in het veld voor Van Dijk. Bij Standard lost Nelissen de licht geblesseerde Blave af.

Met nog een kleine tien minuten te gaan, loopt de spanning steeds hoger op. Het is een nerveuze wedstrijd met heel wat duels. Komt er nog een kans voor Leuven?

15:10

Net geen wereldgoal van Barrett

15:09

Nog een kwartier!

75': Nog 15 minuten heeft OH Leuven om de scheve situatie recht te zetten. In de tweede helft lukt het de thuisploeg niet om een goede kans bij elkaar te voetballen. De Standard-verdediging houdt momenteel vrij makkelijk stand.

De beste kans is nog voor Amber Barrett van Standard: de aanvalster ziet Faye Lammertijn wat ver voor haar doel staan en probeert de doelvrouw te lobben. De bal gaat rakelings naast de paal.

14:59

Net ingevallen Golob haalt doorgebroken Barrett neer en krijgt (slechts) geel

66': Golob staat nog maar een minuut op het veld en pakt meteen een gele kaart. De verdediger moet de snelle Barrett neerhalen op de rand van de zestien. Golob heeft geluk want rood had ook gekund voor deze ongelukkige ingreep.

14:57

63': Coenraets grijpt in: Kuijpers en Golob moeten het tij proberen keren voor OHL.

14:55

60': Nog een halfuur op de klok. Leuven leek eventjes aangeslagen na het tegendoelpunt. Standard laat het balbezit nu weer aan de thuisploeg, maar doelvrouw Musique echt op de proef stellen is nog niet gelukt.

14:44

Barrett zet Standard op voorsprong

14:43

0-1 voor Standard!

51': Na een warrige situatie op het middenveld wordt Amber Barrett diep gestuurd. Oog in oog met Lammertijn blijft Barrett koelbloedig. Ze legt de bal in de linkerbenedenhoek mooi weg.

Zo is Leuven na een hele eerste helft dominantie plots op achtervolgen aangewezen. Benieuwd of de Leuvenaren kunnen reageren op deze tik. Momenteel grijpt Standard dus de leiding in de stand.

14:40

48': Een vrije trap van Ampoorter belandt bij Kees, die de bal enkel in de armen van Standard-doelvrouw Musique kan verlengen met de buik. Ook na de rust probeert OH Leuven op zoek te gaan naar de openingsgoal.

14:30

Tweede helft op gang getrapt!

Standard-coach Stephane Guidi grijpt in bij de rust: Miller en Humartus vervangen O'Riordan en Cordier. Geen wissels bij OH Leuven, dat in de eerste helft het betere van het spel had.

Wie kan scoren in de tweede helft en op die manier een gouden zaak doen in volle titelstrijd? Of wordt Anderlecht de lachende derde na een gelijkspel in Leuven?

14:19

Veel intensiteit, geen goals. Rust: 0-0

Einde van een interessante eerste helft, maar doelpunten hebben we nog niet gekregen. OH Leuven had tot twee maal toe een goede kans om de score te openen, maar telkens kopte een Leuvense speelster over.

14:14

44': Op slag van rust wordt Fon neergehaald door Sari Kees. De kapitein van Leuven krijgt een terechte gele kaart voor haar stevige ingreep. Fon moet een blessurebehandeling krijgen.

Toloba knalt de vrije trap die daaruit volgt in de handen van Lammertijn. Er komen twee minuten extra tijd bij.

14:14

40': Valesca Ampoorter met een mooie actie op rechts. Haar strakke voorzet over de grond wordt aangeraakt door een Standard-been en dwarrelt in hoekschop. Ampoorter neemt die zelf voor haar rekening, maar die is ongevaarlijk.

14:07

33': Amber Barrett scoort uit het niets voor Standard maar het doelpunt wordt afgekeurd voor buitenspel. Correcte beslissing van de scheidsrechter, maar een waarschuwing voor Leuven!