Jupiler Pro League - speeldag 25 - 10/02/24 - 16:02
19'
Aiden O'Neill
19'
1 - 0

Eindelijk! Standard weet weer wat winnen is. Thuis tegen Oud-Heverlee Leuven boekten de Luikenaars de eerste - en levensbelangrijke - zege onder Ivan Leko. Standard schuift op naar de tiende plek, OHL verliest voor het eerst in 2024.

Standard - OHL in een notendop

• Sleutelmoment: Vlak voor de rust laat Kawabe na om Standard op een veilige dubbele voorsprong te zetten. Zo krijgen we een spannende tweede helft waarin de thuisploeg tot in het slot moet bibberen voor de overwinning.

• Man van de Match: Aiden O'Neill pakte uit met een fantastisch doelpunt, had eigenlijk ook een assist achter zijn naam moeten hebben en haspelde daarbovenop ook nog eens de meeste kilometers af. Geen discussie mogelijk dus.

• Opvallend: Er komt voor de Rouches een einde aan een lange zwarte reeks. Sinds Standard in november Genk versloeg, reeg het de gelijke spelen en nederlagen aan elkaar. Negen in totaal, en dus net geen tien.

Opluchting op Sclessin

De druk stond op de ketel in Sclessin, want Standard zou met een nederlaag met twee voeten in de degradatiestrijd belanden. Coach Leko had met het oog op dit duel zijn elftal op drie plaatsen in het middenveld gewijzigd.

De eerste minuten waren voor Leuven, dat een reeks hoekschoppen afdwong. Zonder gevaar evenwel. Dat kwam er wel na Luiks balverlies, maar de samenwerking tussen Schrijvers en Maziz liep mank.

O'Neill had aan de overkant geen ploegmaats nodig. De Australiër nam de bal aan op zijn borst en stuurde hem met een halve volley regelrecht de winkelhaak in. Een wereldgoal die heel Luik geruststelde. Standard heerste na de 1-0, ook al dwong het weinig kansen af.

Een enorme kans voor Schrijvers kwam dan ook uit de lucht gevallen. Hij kon een afgeweken voorzet niet goed genoeg raken. Vlak voor de rust kreeg Kawabe dan de mogelijkheid om er 2-0 van te maken, maar de Japanner sprong slordig om met de heerlijke splijtende pass van O'Neill.

Na de rust kwam OHL, met een handvol wisselspelers, meer opzetten. Een paar scherpe voorzetten langs de neus van Bodart en een verre lob van Maertens waren al een waarschuwing voor de thuisploeg.

De supporters van Standard waren er niet gerust op, maar bleven hun ploeg steunen. Zij voelden eindelijk weer de passie waar ze de spelers vooraf om gevraagd hadden. Dankzij de steun kwamen de Rouches er weer bovenop. Laifis dwong Leysen tot een enorme reflex en ook O'Neill haalde nog eens uit.

Toch bleef het spannend, want Oud-Heverlee Leuven weigerde de handdoek te gooien. Brunes vuurde voorlangs en helemaal aan het gaatje blokkeerde Price nog een strakke kopstoot van Ricca. Standard trok de 1-0 over de streep en nestelde zich zo op een veiliger plaatsje in de stand.

O'Neill: "Dit betekent veel voor mij"

• Uit de stem van Aiden O'Neill klonk achteraf opluchting en trots. "Scoren in zo'n belangrijke match is speciaal. Het betekent veel voor mij. In Australië scoorde ik wel een paar gelijkaardige goals, maar nooit met een halve volley", mijmerde de middenvelder van Standard. "We zijn vooral blij voor de fans. Ons programma is moeilijk, maar we bekijken het stap per stap, wedstrijd per wedstrijd."

• Bij Siebe Schrijvers en OHL overheerste de teleurstelling. "De eerste helft was veel te weinig van ons. We stonden niet goed in blok en zij konden te makkelijk voetballen. Als we het beter uitspelen, zat er meer in." De fans op Sclessin speelden ook hun rol. "Dat weet je op Standard. We hadden gehoopt om op voorsprong te komen, zodat het publiek zich tegen de ploeg zou keren."

90+4'

Afgelopen!

Standard heeft na negen wedstrijden zonder zege eindelijk nog eens gewonnen. O'Neill maakte het verschil met een geweldige trap, maar OHL bleef tot het laatste fluitsignaal zoeken naar een gelijkspel.

90+3'
90+2'

Price staat in de weg op een strakke kopstoot van Ricca. Standard moet bibberen tot het bittere einde.

90+1'

89'
88'

OHL voelt dat er nog een gelijkspel inzit. Banzuzi haalt verrassend uit naar de korte hoek, maar Bodart hoeft zich geen zorgen te maken.

86'

Passie!

Djenepo slaat op zijn borst en schreeuwt naar de supporters om ze op te zwepen. Standard staat dicht bij een eerste overwinning sinds november. Een eeuwigheid.

84'

Nog twee verse krachten: Opoku bij OHL en Djenepo bij Standard. De tijd raakt stilaan op.

84'
83'

Je kan het publiek niets verwijten. Ze staan er volledig achter.

Stef Wijnants
82'
80'

Dewaele moet Standard iets meer defensieve vastheid geven. Leko haalt de meer avontuurlijke Fossey naar de bank.

78'

Brunes naast

En nu is het weer de beurt aan Leuven. Brunes holt achter een diepe bal aan en stuurt zijn schot vanuit een scherpe hoek naast.

77'

O'Neill vuurt nog eens een schot af. Met net zo veel venijn als bij zijn doelpunt, maar deze keer iets lager. Leysen zit in de hoek en duwt de bal in hoekschop.