Jupiler Pro League - speeldag 27 - 24/02/24 - 16:02
36'
Ewoud Pletinckx
1 - 1
36'

RWDM en OHL hebben hun kans gemist een zaakje te doen in de strijd om het behoud. RWDM kwam op het halfuur op voorsprong, maar de Leuvenaars maakten snel gelijk. Die 1-1 bleef na een nerveuze tweede helft op het bord, een uitslag waar beide teams amper iets mee opschieten.

RWDM - OH Leuven in een notendop:

• Sleutelmoment: Middenin de tweede helft is er opeens opschudding langs beide kanten. De knal van Thorsteinsson wordt door Defourny op de paal geduwd, de treffer van Gueye wordt afgekeurd voor terecht buitenspel. Dit had het moeten zijn voor beide ploegen, want erna volgt het grote niets.
  • Man van de match: Ilay Camara was niet voor het eerst uitblinker bij RWDM. De winger zorgde met zijn knappe passeerbeweging voor de assist bij het doelpunt en was verder bij zowat elk aanvallend moment betrokken bij de thuisploeg.
  • Situatie: Beide ploegen hebben niet veel aan dit punt. OHL blijft op plek 12 en loopt wel een puntje uit op Charleroi, RWDM blijft 2 plekken lager hangen.
  • Programma: Het ziet er ook voor beide ploegen niet direct rooskleurig uit. Voor RWDM is het volgende week alles of niets tegen KV Kortrijk, erna spelen ze nog tegen Anderlecht en Cercle. OHL heeft met Union, Club Brugge en KV Mechelen een nog moeilijker programma.

Spanning troef vandaag in Molenbeek, want RWDM en OHL speelden een duel van levensbelang in de strijd om degradatie.

RWDM begon, gesteund door de trouwe thuisaanhang, het scherpst en had op voorsprong kunnen komen toen Gueye net niet voldoende bij een voorzet van Adaramola kon.

Niet veel later was het wel raak voor de thuisploeg.

Camara legde Ricca erg fraai in de luren met een dubbel brugje. Ook zijn teruglegger tot bij Biron was prima, waarna de goaltjesdief raak schoot.

OH Leuven besefte dat het beter moest en kon dan rekenen op Ewoud Pletinckx. De sterke verdediger kopte een hoekschop van Maziz staalhard voorbij een kansloze Defourny.

Bijna gingen de Leuvenaars ook nog met een voorsprong rusten, maar Sagrado werd gestuit door Defourny en Miguel kopte de rebound over.

Na de rust nam de schrik om te verliezen het over bij beide ploegen. RWDM won misschien nog op punten, maar om echt te winnen had Gueye beter moeten doen met enkele mogelijkheden. Wanneer het dan toch lukte voor de spits had hij de pech dat Camara tevoren buitenspel stond.

Bij OHL liep het helemaal niet, hun enige moment van dreiging kwam van invaller Thorsteinsson. Zijn strakke schot ging via Defourny en de paal naast doel.

Een puntendeling dus, zo blijft het voor de twee teams bang afwachten wat de concurrentie dit weekend doet.

Reacties na RWDM - OH Leuven:

• Joël Schingtienne: "Het was een wedstrijd met veel emoties, na de tegengoal kunnen we al snel zelf scoren. Daarna was het een wedstrijd met veel intensiteit en duels, we krijgen niets meer tegen en moeten daar positief over zijn. We wisten dat het een belangrijke wedstrijd was, maar eens die begint ben je enkel bezig met het behalen van de overwinning. Het is een goed punt, nu moeten we focussen op de komende 3 wedstrijden en zoveel mogelijk punten verzamelen richting play-offs."
  • Ewoud Pletinckx: "Ik heb persoonlijk een zuur gevoel, we kwamen voor de drie punten. We laten het na om een echte kloof te creëren met de ploegen onder ons, het zal strijden tot het einde worden. We hebben te weinig uitgespeelde kansen gekregen, dat is niet voor het eerst ons probleem. Als je dan al een goal slikt, moet je er 2 maken en we weten dat we niet de best scorende ploeg zijn. Dat is een werkpunt. Achterin hebben we stappen gezet, in het begin van het seizoen gaven we veel meer weg. Dit zijn speciale wedstrijden, vechten onderaan is altijd moeilijk. Je wil winnen, maar ook zeker niet verliezen."
  • Bruno Irles: "Dit is geen correct resultaat, volgens mij verdienden we vandaag meer. Bravo aan OHL, zij zijn dit gelijkspel echt komen zoeken. Ik denk niet dat je een moment kan vinden waar onze ploeg niet bovenlag. Ik ben dus gefrustreerd, maar trots op mijn spelers. Ze hebben alles gegeven en ik reken op hun om hetzelfde te doen de komende wedstrijden. We krijgen weer een doelpunt tegen op corner, daar moeten we extra op werken. Daarnaast krijgen we niets tegen, maar voorin missen we een beetje vertrouwen. Er werden wel momenten gecreëerd, maar we moeten die ook afmaken. Mentaal waren we vandaag ook sterker dan vorige week op Genk."
  • Oscar Garcia beleefde de wedstrijd opvallend anders: "We wilden winnen, in de tweede helft waren we veel beter dan de tegenstander. Zij komen één keer voor doel en scoren, wij hadden meerdere kansen. In de tweede helft speelden we met veel persoonlijkheid en gingen we naar voor om te winnen. De momenten waren daar om de wedstrijd te winnen, dat kon iedereen zien. We hebben de wedstrijd compleet gedomineerd, jammer dat we niet konden scoren. We moeten positief zijn en vooruitkijken, er komen geen makkelijke wedstrijden meer."

90+5'

Einde: geen doelpunten in troosteloze tweede helft

De tweede helft eindigt zoals ze begon, met 1-1. De degradatiestress nam duidelijk de bovenhand, elke ploeg kreeg nog slechts één moment.

Thorsteinsson trapte vanuit de tweede lijn op de paal, nauwelijks een minuutje later werd een doelpunt van Gueye terecht afgekeurd voor buitenspel.

90+2'

Ook RWDM komt nog even opzetten, maar dan mist Carlos Alberto zijn controle volledig. Dit doet pijn aan de ogen, het lijkt hier op een gelijkspel te eindigen.

90+1'

Defourny spectaculair

Vanop links gooit OH Leuven nog eens een bal scherp voor doel. Defourny voelt het gevaar en slaat de bal met een spectaculaire duik weg.

90+1'

89'

Brunes wil zich duidelijk nog even tonen en probeert tweemaal een ploeggenoot diep te sturen. Helaas voor de Noor zit er even vaak een verdediger tussen.

88'
88'

Na een stevige botsing heeft Nsingi even verzorging nodig. Het spel ligt zo een tijdje stil, Garcia brengt Brunes nog in de hoop een overwinning uit de brand te kunnen slepen.

86'

De schrik om te verliezen zit er zeker in, al schuift RWDM weinig op met dit punt.

Geert Heremans op Radio 1
85'

OHL komt nog even piepen vooraan, maar twee slechte baltoetsen later rolt de bal over de achterlijn. Deze tweede helft was niet bepaald om over naar huis te schrijven.

82'

Een afgeslagen hoekschop valt voor de voeten van Dwomoh, die de bal verschrikkelijk slecht raakt. Dat hebben we hem al beter weten doen.

77'

Twee kansen die plots uit de lucht kwamen vallen.

77'
77'

Ocharme Gueye

RWDM slaat meteen terug. Een knappe combinatie door het midden zondert Camara af voor Leysen. De doelman zit er goed tussen, op de rebound is het eindelijk raak voor Makhtar Gueye. Dat denkt de spits toch, maar Camara stond buitenspel. Opnieuw geen doelpunt dus.

76'

Thorsteinsson raakt de paal

De wissels geven OHL nieuw leven. Thorsteinsson wordt eerst eens afgeblokt en probeert het dan een minuut later nog eens van ver. Het schot is uitstekend, maar wordt door Defourny in extremis nog tegen de paal geduwd.