Jupiler Pro League - speeldag 16 - 03/12/23 - 16:00
Ryotaro Ito
0 - 2
Ryotaro Ito
42'

STVV heeft op het veld van KV Mechelen getoond dat het kan flitsen op een sneeuwtapijt. Smaakmakers Koita en Ito zorgden al vroeg voor het verschil, in de tweede helft verzuimden de bezoekers de score uit te diepen. STVV maakt zo een einde aan een reeks van drie gelijke spelen op rij, Besnik Hasi incasseert zijn eerste nederlaag als KVM-coach.

KV Mechelen - STVV in een notendop:

Sleutelmoment: 5 minuten. Meer had de onvermijdelijke Koita niet nodig om de touwen alweer bol te zetten. Met zijn 11e doelpunt van het seizoen zette hij STVV al erg vroeg op rozen, de Kanaries zouden nooit meer in de problemen komen.

Man van de Match: Niet een, maar twee Kanaries eisten vandaag de schijnwerpers op. Doelpuntenmakers Koita en Ito vonden elkaar bijzonder vlot en deden de Mechelse verdediging 90 minuten lang zweten.

Opvallend: Twee keer slaagde Mechelen er dit seizoen in om een winstreeksje van minstens 2 overwinningen na elkaar neer te zetten, twee keer was het STVV dat die reeks een halt toeriep. Gelukkig voor Malinwa hoeven ze het nu niet meer op te nemen tegen de Limburgers.

Quote van de dag: Koukleum Koita (STVV): "Gelukkig werd ik gewisseld, ik kon het niet meer aan."

Koita opent de debatten

Mechelen leek sinds het ontslag van Steven Defour herboren en pakte knap 7 op 9 in de competitie. De mannen van Besnik Hasi hadden dus vertrouwen, de Kanaries waren gewaarschuwd.

Maar die waarschuwing maakte duidelijk weinig indruk op de spelers van STVV. Na nog geen 5 minuten versierde Steuckers een vrije trap rond de 16 en ging topschutter Aboubakary Koita achter de bal staan.

Zijn vrijschop zou nog in de muur belanden, maar de herneming knalde hij zonder aarzelen in de verste hoek. Voor de zoveelste keer dit seizoen konden de Kanaries dankzij hun goalgetter vanuit een zetel spelen.

Aan die luxepositie van STVV zou ook niet snel iets veranderen. Mechelen probeert in de eerste helft wel, maar dwingt weinig echte kansen af en brengt doelman Suzuki nooit in de problemen.

Coucke in een schietkraam

Vlak voor rust trapt Ito aan de overkant de partij helemaal in een beslissende plooi. Koita mag een wandelingetje maken door de 16 en knalt onbegrijpelijk op de paal, maar de kleine Japanner weet wel raad met de rebound.

Een klap die Mechelen nooit meer te boven komt, want - mede door de sneeuw op het veld - versiert het ook in de tweede helft geen kansen meer.

De bezoekers uit Sint-Truiden nemen Gaëtan Coucke wel nog meerde keren onder vuur, maar slagen er niet in om nog een derde keer te prikken. Eén keer krijgt de doelman ook hulp van de lat.

En op die manier eindigt de partij op een verdiende 0-2 voor STVV, dat opnieuw naar de linkerkolom wipt. Bij Mechelen moeten ze opnieuw beginnen na het positieve reeksje van de afgelopen weken.

Koukleum Koita: "Gelukkig hebben ze me gewisseld"

Aboubakary Koita (doelpuntenmaker STVV): "In de eerste helft ging het nog met de koude, maar in de tweede helft vond ik het overdreven. Gelukkig hebben ze me gewisseld, ik kon het niet meer aan (lacht)."

"We hebben verdiend gewonnen. Ik had er nog twee of drie extra kunnen maken, maar het lukte niet. En toen de bal in de sneeuw bleef steken, hoopten we dat de match zo snel mogelijk afgelopen zou zijn."

Thorsten Fink (coach STVV): "Ik ben blij, we hebben een hele match goed gespeeld én de 0 gehouden. Iedereen heeft zijn taken goed uitgevoerd. Niet alleen offensief, maar ook defensief."

"Afwachten hoe we het woensdag in de beker doen tegen een topteam (tegen KAA Gent, red). Of ik het koud had? Neen, ik niet, de spelers wel. Maar er zijn er die het bij 20 graden nog koud hebben (lacht)."

Rob Schoofs: "STVV speelde ook nog eens in het wit"

Rob Schoofs (KV Mechelen-speler): "We zijn de wedstrijd met een achterstand begonnen. Bij ons was het te weinig: niet genoeg snelheid, niet genoeg duelkracht."

"En in de tweede helft maakte de sneeuw het moeilijk om te voetballen. STVV speelde ook nog eens in het wit."

Besnik Hasi (coach KV Mechelen): "We hebben vooraf gezegd dat we sterk moesten zijn in de duels. Bij de eerste goal verloren we er meteen drie. En die tweede slikken we na een tegenaanval. Als we georganiseerd blijven en de duels winnen, werd het een ander verhaal. En in de tweede helft maakte de sneeuw het ons moeilijk."

17:55

Einde!

De tweede helft bleek een maat voor niets. STVV versierde nog een heleboel kansen op de 0-3, maar vergat zichzelf te belonen. Mechelen speelde bitterweinig klaar en ziet zijn positief reeksje zo abrupt tot een einde komen.

90+8' tweede helft
90+7'

Nog heel wat overtredingen in de extra tijd, maar kansen hoeven we niet meer te noteren. De 0-2 lijkt op het bord te blijven staan.

90+5'

Op de vrije trap die volgt, duikt Cobbaut in de sneeuw. Hij wil een nieuwe strafschop na contact met Godeau, maar krijgt die niet. Correcte beslissing, dit was geen overtreding.

90+4'

Janssens staat nog maar net op het veld, maar laat zich meteen gelden. Hij trapt Foulon onderuit, die schreeuwt het uit van de pijn. Een terechte gele kaart volgt.

90+3'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90+1'

Var zegt nee!

Nee, hoor. Geen ultieme comeback! Smet wordt naar het scherm geroepen en ziet in dat het tikje van Van Helden te licht was voor een strafschop. We spelen gewoon door.

90'

Toch nog een strafschop!

Forceert Mechelen toch nog een ultieme comeback? De bal gaat op de stip! Van Helden komt te laat en tikt Malede aan, scheidsrechter Smet is zeker van zijn zaak.

87'
86'

De Mechelse supporters blijven vol hoop wachten, maar er komt helemaal niets meer. Het niveau van de thuisploeg ligt zo stilaan even hoog als de temperatuur in het AFAS-stadion. Spelen ze nog alles of niets in de slotminuten?

83'
81'

STVV maakt de 90 minuten verstandig vol en dringt niet meer aan op een derde treffer. De bal wordt zo lang mogelijk in de ploeg gehouden. Mechelen speelt helemaal niets meer klaar.