Ga naar de inhoud
Kylian Mbappé
Hummels buffelt Dortmund naar de kwartfinale.

Borussia Dortmund is de eerste finalist in de Champions League, PSG vervloekt het kader en is weer een illusie armer

 di 7 mei 2024 22:52
BVB
einde
1-0
PSG
    1. 50' - Doelpunt - Mats Hummels (0 - 1)
    2. 56' - Verv. Karim Adeyemi door Marco Reus
    3. 63' - Verv. Gonçalo Ramos door Bradley Barcola
    4. 63' - Verv. Fabián Ruiz door Marco Asensio
    5. 64' - Geel - Marcel Sabitzer
    6. 65' - Geel - Mats Hummels
    7. 67' - Verv. Jadon Sancho door Niklas Süle
    8. 75' - Geel - Ousmane Dembélé
    9. 76' - Verv. Warren Zaïre-Emery door Lee Kang-in
    10. 84' - Geel - Achraf Hakimi
    11. 85' - Verv. Julian Brandt door Felix Nmecha
    UEFA Champions League - speeldag 2 - 07/05/24 - 21:01
    timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
    50'
    Mats Hummels
    0 - 1
    Mats Hummels
    50'

    Borussia Dortmund mag weer naar Wembley. 11 jaar na de verloren finale van de Champions League tegen Bayern München in de Engelse voetbaltempel krijgt het op 1 juni een herkansing in Londen. Dortmund rekende ook in de return af met PSG, dat een vleugje magie en geluk miste, het doelkader 4 keer (!) raakte en dus opnieuw zijn droom uit elkaar ziet spatten. 

    PSG - Borussia Dortmund in een notendop:

    • Sleutelmoment: PSG ging na de thee direct op zoek naar de gelijkmaker, maar gaf het na 5 minuten in de tweede helft zelf uit handen. Op een goed aangesneden hoekschop van Brandt kon Hummels moederziel alleen de bal binnenkoppen, een ijskoude douche voor de Fransen. De Duitsers konden daardoor misschien net dat tikkeltje dieper gaan. 

    • Man van de match: Mats Hummels bewees dat zijn oude knoken dit niveau nog zeker aankunnen. De verdediger kopte zijn manschappen op voorsprong en was een rots in de branding achteraan. Op geen foutje te betrappen trok hij als een echte leider de overwinning mee over de streep. 

    • Statistiek: 14. Zoveel keer trof PSG deze Champions League campagne het doelkader, een record. In deze wedstrijd alleen al stonden de paal en de lat maar liefst 4 keer in de weg. Ongelooflijk maar waar, het mocht niet zijn voor de Parijzenaars. 

    Flets PSG tegenover een sterk blok van Dortmund

    Een plek in de finale. Dat was de inzet in het Parc des Princes vanavond.

     

    Borussia Dortmund begon met een kleine voorgift aan de terugwedstrijd, terwijl Paris Saint-Germain kon rekenen op de vocale steun van de thuisaanhang. Werd het een tweede finale voor Mbappé en co of de derde voor Dortmund?  

     

    In het openingskwartier was het vooral knokken voor elke morzel grond op het middenveld. 

    Die Borussen lieten het balbezit aan PSG en speelden zelf sterk vanuit het blok. De Parijzenaars vonden geen antwoord, de grootste kans viel aan de overkant te noteren.

     

    Op een Duitse counter stak de snelle Adeymi plots het veld over. De spits stoomde als een sneltrein richting Donnarumma, die met een grandioze save de meubelen redde voor zijn ploeg.

     

    Daartegenover zette PSG twee fletse pogingen van Dembele en Vitinha. Ze konden de kooi van Kobel nooit echt bedreigen.

     

    Werk op de plank voor coach Luis Enrique, die zijn manschappen maar heel “bleu" zag acteren. 

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Hummels breekt de Parijse harten

    PSG kwam scherp uit de kleedkamer, maar kreeg na 5 minuten een heel koude douche. Beraldo liet Hummels kinderlijk lopen, de veteraan kon de bal vrij tegen de netten koppen. 0-1 voor Dortmund, was er een reuzeverrassing in de maak? 

    Les Rouges et Bleus stapelden de aanvalsgolven op, en toen moest het "doelkaderfestival" nog beginnen. De Fransen troffen 2 keer de lat én 2 keer de paal in een vruchteloze zoektocht naar een doelpunt. Mbappé greep zich naar het hoofd, je hield het bijna niet voor mogelijk. 

    In een prangend slot kwamen er barstjes in de Gelbe Wand van Dortmund, maar geen grote breuken. PSG kreeg het Duitse varkentje niet gewassen en droop na het laatste fluitsignaal teleurgesteld af. 

    Net niet, dat was het verhaal van de Parijzenaars deze avond. Er lijkt zo wel een vloek te rusten op die o zo begeerde Champions League. 

    Die Borussen verzekeren zich zo als eerste van een finalestekje. Of we een Duitse finale te zien krijgen, weten we morgenavond. 

    Zo zie je maar. Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen 90 minuten achter een bal en op het einde … winnen de Duitsers.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Reacties in het winnende kamp: "Dit valt niet te beschrijven"

    "Dit valt niet te beschrijven", glunderde ancien Marco Reus (34), die net nog zijn afscheid bij Dortmund had aangekondigd. “Ik zal stoppen met een finale van de Champions League, daar waar het in 2013 ook begonnen is. We hebben veel afgezien, maar uiteindelijk en zeker later zal niemand ons nog vragen hoe we erin geslaagd zijn. Wij gaan naar de finale. Dit is te gek!”

    Ook coach Edin Terzic lachte zijn tanden bloot. "Als ik één woord mag zeggen, dan is het trots. Op mijn spelers, de staf en deze club. En het is nog niet voorbij. Ja, we hebben het zwaar gehad vanavond, maar we hebben ook prima gepresteerd tegen zo'n krachtig en snel team. We hebben twee keer de nul gehouden: ongelofelijk!"

    De 41-jarige Duitser werd zelfs even emotioneel op de persconferentie nadien: "Als ik 1 woord mag kiezen: trots! Ik ben trots voor mijn team, mijn staf en de club. Vorig seizoen verloren we het kampioenschap op de laatste speeldag. Ik ben blij dat we nu iets terug kunnen doen voor onze fans. Ze hebben ons niet laten vallen. We zijn elke wedstrijd gegroeid."

    Fase per fase

    22:50

    Fini voor PSG en Mbappé!

    Dortmund doet het! PSG sneuvelt in de halve finales, de Parijse kopjes hangen troosteloos naar beneden. Hummels brak de ban voor de Duitsers, de pionnen van Luis Enrique kwamen de tik niet meer te boven. Het zat PSG wel niet mee: 2 keer de paal én 2 keer de lat in één match. Mbappé verlaat de Franse hoofdstad dus zonder Champions League.  

    90+5' tweede helft
    90+1'

    4 - extra time

    Er komen 4 minuten extra tijd bij.
    90'

    Slotoffensief van PSG

    Vruchteloos zoeken die van PSG nu naar de gelijkmaker. Vitinha zet Mbappé bijna alleen voor doel, de Fransman gaat veel te snel liggen. 

    87'

    Vitinha heeft evenveel pech

    Onwaarschijnlijk maar waar. In 3 minuten treft PSG 2 keer de deklat. Dame fortuna staat duidelijk niet aan de zijde van de Fransen.

    6 keer hebben de Parijzenaars nu al het doelhout geraakt over de voorbije twee wedstrijden. Je houdt het bijna niet voor mogelijk.

    86'

    Mbappé op de lat!

    Plots een spervuur aan kansen voor het doel van Kobel! Tot drie keer toe wordt het heet in de zestien van Dortmund, de laatste poging van Mbappé treft de lat. Hopeloos grijpt hij zich naar het hoofd. 

    85'
    wissel
    84'
    De Parijse superster ziet de bui al hangen.
    84'
    Paris Saint-Germain
    82'

    Frustraties spelen op bij de Fransen

    Net niet. Dat lijkt toch het verhaal van PSG te worden vanavond. Op een vrije trap krijgt Marquinhos een kopkans, de Braziliaan krijgt de bal niet tussen de palen. 

    80'

    Mbappé duikt in de rug van Schlotterbeck. Hij zoekt de korte hoek op, maar Kobel staat paraat om de bal in hoekschop de verwerken. 

    78'

    De tijd begint te dringen voor PSG

    Te pas en te onpas vuren ze nu van overal wilde schoten af bij PSG. Dortmund zal er niet om malen, zij houden voorlopig makkelijk stand. 

    76'

    Hummels bis, maar afgekeurd

    Mats Hummels kan zowaar opnieuw scoren na een corner, maar deze keer staat hij buitenspel. Een zucht van opluchting gaat door het Parc des Princes, dit zou de doodslag geweest zijn. 

    76'
    wissel
    75'
    Paris Saint-Germain
    72'

    Barcola loopt zich te pletter

    PSG kan eens op een tegenaanval uitbreken. Barcola rukt op, maar komt dan de beresterke Hummels tegen. 35 jaar is de Duitser ondertussen. Misschien speelt hij wel op zijn beste niveau in jaren. 

    70'

    De beste verdediging van deze CL? Dortmund

    Dortmund kon al het vaakst de nul houden in de Champions League. 5 keer hielden ze hun netten schoon over 11 matchen. Dat lukte PSG maar 3 keer. Voorlopig lijkt de uitploeg goed op weg naar nummer 6. 

    68'
    Kan de voorlopig mindere Mbappé zijn ploeg bij de hand nemen?