België ligt uit het EK.

Drama voor Belgische beloften: zure penaltyfout Debast in slotminuten kost Duivels kwalificatie

5. 62' - Verv. Francisco Conceição door Diego Moreira
  6. 66' - Doelpunt - Yorbe Vertessen (1 - 1)
  7. 69' - Verv. Fábio Silva door Henrique Araújo
  8. 69' - Verv. João Neves door André Almeida
  9. 71' - Geel - Maxim De Cuyper
  10. 79' - Verv. Samuel Costa door Paulo Bernardo
  11. 88' - Geel - Zeno Debast
  12. 89' - Geel - Maarten Vandevoordt
  13. 90' - Doelpunt strafschop - Tiago Dantas (2 - 1)
  14. 90+7' - Geel - Nicolas Raskin
Europees Kampioenschap Onder-21 - speeldag 3 - 27/06/23 - 18:02
57'
João Neves
57'
João Neves
1 - 0
66'
Yorbe Vertessen
1 - 1
66'
90'
Tiago Dantas
90'
2 - 1

Wat een anticlimax in Georgië. Tegen Portugal leken de Belgische beloften lange tijd op weg naar een kwalificatie voor de kwartfinale. Ondanks missers en een tegengoal zorgde Vertessen voor een cruciale gelijkmaker. Alleen maakte Debast in de slotminuten een onnodige (en lichte?) penaltyfout. Einde van een EK vol frustraties.

Na 2 minuten was het al duidelijk dat het geen match zoals een andere zou worden.

Balikwisha bood Openda na Portugees geklungel namelijk een niet te missen kans aan. Zo eentje die hij in het shirt van Lens met de ogen dicht zelfs zou maken. Alleen: voor een bijna-leeg doel trof de spits nu de paal, ook zijn rebound miste scherpte.

Zou het echt weer zo’n avond worden?

Net zoals in de vorige matchen vervulde Maarten Vandevoordt opnieuw een positieve hoofdrol bij de grillige Belgen.

Rond het kwartier keerde de doelman een enorme mogelijkheid voor oude bekende Fabio Silva. Het moet gezegd: Vandevoordt valt als een van de weinigen dit toernooi niets te verwijten.

Maar de aanvallers…

Net voor het halfuur liet Balikwisha alweer na om een uitstekende kans op de 1-0 te verzilveren.

Het enige gejuich voor rust kwam er door goals in de andere groepsmatch.

Georgië leek de Duivels een handje te helpen door te scoren, maar incasseerde net voor rust de gelijkmaker.

Een thriller in de tweede helft kondigde zich aan.

Peperdure rekening

Blijkbaar beseften ook de Belgen dat.

Want hoe verklaar je anders dat ze zo flauw begonnen aan de 45 minuten die zouden beslissen over kwalificatie of niet.

De Duivels kregen een eerste flinke waarschuwing bij een nieuwe waarschuwing van Silva - dit keer zonder erg. Alleen viel een voorzet van de ex-smaakmaker van Anderlecht wat later voor de voeten van Neves, die onhoudbaar voorbij Vandevoordt volleerde.

Was dit dan het nekschot voor de Belgen, die zich het hele toernooi toch niet bijzonder mentaal weerbaar toonden?

Gelukkig bleek dat vermoeden onterecht.

Vier minuten na zijn invalbeurt knikte Vertessen een afgemeten voorzet van Openda in doel. Een gelijkmaker die alles weer veranderde, want plots was België weer virtueel gekwalificeerd.

Een kwartier voor tijd liet de spits zelfs na om de kwalificatie helemaal over de streep te trekken met een zoveelste gemiste 100%-kans.

De rekening zou peperduur zijn.

Want enkele minuten voor tijd maakte Debast een onnodige, maar vrij lichte penaltyfout bij een hoge bal. Vandevoordt kwam nét een handje te kort om de strafschop te keren.

Weg kwalificatie.

Straks vliegen de jonge Duivels met een ontgoochelende 2 op 9 naar huis. Met een koffer vol frustraties.

90+7'

Het zit erop!

De EK-droom van de Jonge Duivels eindigt in de groepsfase. Alle aanwezige Belgen gaan nog verhaal halen bij de ref, maar dat zal niet meer baten.

De gemiste kansen zullen wel nog lang nazinderen.

90+7'
België Onder-21
90+5'

Een laatste voorzet lijkt aan de tweede paal nog tot bij Vertessen te zweven en een kans op te leveren, maar Biai ontzet voor de neus van de aanvaller.

90+5'

De kans wordt meteen weer afgefloten. De Ketelaere zou een overtreding gemaakt hebben. De wedstrijd lijkt nu wel echt gespeeld.

90+4'

Vertessen lokt slim een vrije trap uit rond de 16 van Portugal. Wordt dit dé kans?

90+3'

Zelfs een hoekschop is de Belgen niet meer gegund. Na een blokkage geeft de Franse ref een doeltrap.

90+2'

Moreira kan bijna doorbreken en er 3-1 van maken, maar Debast grijpt in en lanceert een nieuwe aanval voor de Duivels.

90+1'

Wat een domper! Portugal zet late strafschop om na elleboogje van Debast: 2-1

90'

De Duivels hebben enkel nog 5 minuten blessuretijd voor een slotoffensief. Krijgen ze nog iets klaar?

90'

Portugal Onder-21

Tiago Dantas (Portugal Onder-21) legt de bal op de stip en zet de strafschop om.
89'

2-1

Aanvoerder Dantas zet de elfmeter staalhard om. De Belgen lijken op weg naar de exit op dit EK.

89'
88'

Penalty Portugal!

Debast werkt een bal verkeerd weg. Hij trapt de bal hoog in plaats van ver. Vandevoordt komt plukken, maar Debast heeft tijdens het afhouden van de spits een elleboog uitgedeeld. De bal gaat op de stip. Spijtig!

88'
86'

Vertessen zet het op een lopen en dat heeft De Ketelaere gezien. Met een knappe lange bal wil hij Vertessen wegsturen, maar de doelman haalt de angel eruit.