45+6'
Hans Vanaken
1 - 2
45+6'

Club Brugge heeft eindelijk zijn overwinning beet. Na zeven wedstrijden zonder driepunter, boekte het op het veld van Zulte Waregem een zuinige 1-2-zege. Het mag zo ook een eerste keer triomferen onder de nieuwe trainer, Scott Parker. Noa Lang en Hans Vanaken zorgden al in de eerste helft voor de doelpunten.

Zulte Waregem - Club Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Mata had al boter op het hoofd bij de gelijkmaker van Ndour en steekt Zulte Waregem tien minuten na de rust opnieuw een handje toe. Hij mist zijn interceptie op een voorzet van Ndour en biedt Vossen zo een reuzenkans aan, maar die mikt de gelijkmaker op de paal.

• Man van de match: Hans Vanaken deelde in de malaise bij Club, maar was met zijn winning goal vlak voor de rust wel beslissend. Op aangeven van Meijer knalde hij de bal van dichtbij loepzuiver en hard in doel. Het gaf een zwoegend Club net de ademruimte die het nodig had.

• Opvallend: Zulte Waregem heeft de voorbije seizoenen weinig plezier beleefd aan de duels met Club Brugge. Het is al van 23 november 2018 geleden dat Zulte Waregem Club nog eens kon verslaan, in het Jan Breydelstadion. Voor een thuiszege tegen Club moeten we zelfs al terug naar 2015.

Vanaken bezorgt Essevee koude douche

Vier wedstrijden lang kreeg Scott Parker de Brugse trein niet op de rails en dus herschikte hij nog maar eens de wagonnetjes. Mechele werd na zijn ongelukkige owngoals tegen Anderlecht en Charleroi op de bank gezet en kreeg daar het gezelschap van Jaremtsjoek en Nusa. Boyata, Jutgla en Skov Olsen kregen dan weer hun kans bij de landskampioen.

Jutgla bedankte al in de openingsfase met een bepalende actie. Al wegglijdend zette hij Lang op weg naar de 0-1. Die zag zijn treffer eerst afgekeurd voor buitenspel, maar de VAR greep in. Droomstart voor Club, al wierp het vroeg uitvallen van Jutgla wel een schaduw.

In plaats van door te duwen na de vroege goal, zakte Club als een pudding in elkaar. Zulte Waregem was een pak gretiger, maar kwam niet aan kansen. Bij de eerste mogelijkheid op het halfuur was het wel meteen raak. Mata ging de mist in op een voorzet van Ciranni en Ndour profiteerde optimaal: 1-1.

Bij Club piepte en kraakte het achteraan langs alle kanten. Op een vrije trap van Brüls trof Vossen bijna raak tegen zijn ex-club en ook Ndour kwam tot twee keer toe dicht bij de 2-1. Eerst lag Mignolet in de weg, daarna besloot de spits in één tijd naast na een heerlijk opwippertje van Brüls.

Wat Zulte Waregem niet lukte, daar slaagde Club kort voor de rust uit het niks wel in. Op een hoekschop kopte Meijer de bal goed terug naar Vanaken en die joeg de 1-2 in één tijd hard in doel. Perfecte timing voor Club, een koude douche voor Essevee.

Gelijkmaker van Vossen strandt op de paal

Ondanks de domper kwam Zulte Waregem opnieuw gretig uit de kleedkamer, terwijl Club ook in de tweede helft slordig bleef voetballen. Mata miste zijn interceptie op een voorzet van Ndour en bood Vossen zo een reuzenkans aan, maar die mikte de gelijkmaker op de paal.

De thuisploeg bleef ervoor gaan. Brüls probeerde Mignolet te verrassen met een listige vrije trap, maar de doelman toonde nog maar eens waarom hij de Gouden Schoen won. Voor Club bleef het bibberen bij de krappe voorsprong. Pas in de slotfase kon de landskampioen wat vrijer ademen toen Lopez rood kreeg voor een fout op de doorgebroken Lang.

Met z'n tienen kon Essevee geen vuist meer maken. Club gaf de zege niet meer uit handen en springt dankzij de eerste driepunter onder Scott Parker over AA Gent weer de top vier binnen. Zulte Waregem blijft in de gevarenzone hangen.

Parker: "Geen schoonheidsprijs, maar winnen is enige dat nu telt"

• Scott Parker (trainer Club Brugge): "Dit doet deugd, het belangrijkste vanavond was winnen. Het was een moeilijke wedstrijd, maar we zijn erin geslaagd om de drie punten te pakken en daar ben ik tevreden mee. We hebben geen schoonheidsprijs gewonnen vandaag, maar het komt wel vaker voor dat de eerste overwinning niet mooi is als je uit een moeilijke periode komt. Ik was wel tevreden met onze mentaliteit, we hebben er echt voor gestreden. We haalden zeker niet het niveau dat ik voor ogen heb voor deze ploeg, maar de overwinning is nu enige dat telt. We moeten nu vooruit blijven gaan en progressie maken. Dat is het belangrijkste."

• Mbaye Leye (trainer Zulte Waregem): "We hebben een goede wedstrijd gespeeld, maar verloren op twee details. Bij het eerste doelpunt had Club geluk. Een speler glijdt weg bij het trappen en aan de tweede paal staat er een speler om te scoren. Bij de tweede tegengoal hadden we veel agressiever in duel moeten gaan. Maar over de hele match gezien waren we op de afspraak qua balbezit en kansen. Dit is geen ploeg die gaat degraderen, maar een team dat blijft knokken. Er komen nog veel matchen aan waarin we moeten spelen zoals vandaag. Iedereen is wel ontgoocheld, een punt was verdiend geweest."