KV KortrijkAnderlecht
Jan Boterberg
Guldensporenstadion
9000

Anderlecht plaatst zich na felbevochten zege in Kortrijk voor Champions' Play-offs

zo 10 april 2022 19:58
  1. 19' - Geel - Wesley Hoedt
  2. 20' - Doelpunt strafschop - Trent Sainsbury (1 - 0)
  1. 52' - Doelpunt - Anouar Ait El Hadj (1 - 2)
  2. 63' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Francis Amuzu
  3. 67' - Doelpunt - Bryan Reynolds (2 - 3)
Jupiler Pro League - speeldag 34 - 10/04/22 - 18:32
20'
Trent Sainsbury
20'
1 - 0
52'
Anouar Ait El Hadj
1 - 2
52'
67'
Bryan Reynolds
67'
2 - 3

Het heeft bijzonder veel bloed, zweet en tranen gekost, maar Anderlecht speelt straks dan toch Champions’ Play-offs. In het cruciale duel tegen Kortrijk kwam paars-wit nochtans op achterstand. Zirkzee scoorde snel de gelijkmaker, El Hadj en Kouame maakten na rust het verschil. Door de 2-3 van Reynolds ging de recordkampioen wel nog met een benauwd gevoel het slot in. De troepen van Vincent Kompany overleefden en strijden straks mee om de prijzen.

KV Kortrijk - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Anderlecht schakelt na de pauze een versnelling hoger en plaveit met twee doelpunten in vijf minuten de weg naar de Champions’ Play-offs.

• Man van de match: Christian Kouamé was bij een wisselvallig Anderlecht de meest constante factor. De Ivoriaan had een voet in de drie goals van paars-wit.

• Opvallend: KV Kortrijk sluit de competitie af met een pijnlijke 0 op 18. Na de gesmaakte 5-0-derbyzege tegen Zulte Waregem volgden zes nederlagen op een rij.

Paars-wit krijgt de zege niet cadeau van Kortrijk

Anderlecht liet zich in het wedstrijdbegin verrassen door een enthousiast Kortrijk, dat na twintig minuten ook verdiend op voorsprong kwam met een penaltygoal van Sainsbury.

Lang kon Kortrijk evenwel niet van de voorsprong genieten. Nauwelijks vijf minuten na de 1-0 hingen de bordjes alweer gelijk: Zirkzee vond bij zijn eerste kans van de wedstrijd meteen de weg naar doel.

Anderlecht kreeg pas na de pauze wat meer grip op de match. Met twee snelle goals van Ait El Hadj en Kouamé leek paars-wit de klus te klaren: 1-3, de weg naar de Champions’ Play-offs lag wijd open.

Maar Kortrijk had geen zin om de rode loper uit te rollen en maakte het weer spannend met de aansluitingstreffer van Reynolds. Zo werd het toch nog bibberen voor Anderlecht, dat goed wegkwam toen een hoekschop van Selemani tegen de paal vloog.

Het bleef echter 2-3, gezien de uitslag in Gent een broodnodige zege voor Anderlecht. Paars-wit mag als derde naar de Champions’ Play-offs.

Kompany: "Vandaag vieren, morgen focus op de beker"

Vincent Kompany: "Ik had wel verwacht dat het niet gemakkelijk zou zijn. Kortrijk heeft zijn vel duur verkocht. Maar ik heb opnieuw heel goede punten gezien op mentaal vlak. Na 20 minuten loopt de wedstrijd helemaal niet zoals we zouden willen, maar we waren voorbereid op een niet-ideaal scenario. De eerste 20 minuten was het gewoon niet goed genoeg van ons. Daarna zijn we gegroeid in de wedstrijd en uiteindelijk hebben we ook het verschil gemaakt."

"Ik ben vooral tevreden over die mentale weerbaarheid. Die is cruciaal, zeker in de momenten dat het om de knikkers gaat. Het doelpunt van Kortrijk was volledig verdiend en we kwamen een paar keer goed weg in het begin van de wedstrijd, maar niemand is plotseling onrustig geworden of andere dingen gaan doen. We zijn moeten groeien in de wedstrijd, en dat is ook gebeurd. Daar ben ik tevreden mee."

"Ik besef dat het atypisch is voor Anderlecht om een play-offkwalificatie zo te vieren, maar ik sta daar volledig achter. Ik wil dat de jongens vandaag vieren en genieten, en de supporters ook. Het is al moeilijk genoeg geweest, jaren aan een stuk. Wij zijn vandaag qua budget niet meer nummer 1, 2, 3 of 4. De jongens hebben het fantastisch gedaan en hebben het ook zeker verdiend. Dus: vandaag vieren en superblij zijn, morgen alles achter de rug en focus op de bekerfinale."

90+4'

Afgelopen! Anderlecht trekt de drie levensbelangrijke punten over de streep en mag zich opmaken voor de Champions' Play-offs! Anderlecht eindigt als derde, voor Antwerp en AA Gent.

90+3'

Kortrijk raakt voorlopig niet meer van de eigen helft af. Anderlecht lijkt de zaak onder controle te hebben.

90+1'

Het is plots nog bibberen en beven achterin bij Anderlecht.

Bert Sterckx op Radio 1
90+1'

90'

Mbayo wordt uitstekend vrijgespeeld op links, zijn lage voorzet wordt door Mykhaylichenko wat paniekerig in hoekschop geduwd.

90'

Anderlecht moet nog 4 minuten stand houden.

88'

Ook Amuzu probeert nog wat te maken van zijn invalbeurt. Hij knalt recht op De Man.

87'

Nog eens een aanvallende actie van Anderlecht. Raman rukt op met de bal aan de voet, zijn schot vliegt een metertje over.

85'

Nog 5 minuten

De spanning stijgt in Kortrijk. Eén doelpunt van de thuisploeg zou dodelijk zijn voor Anderlecht.

81'

Pech voor Selemani!

Anderlecht ontsnapt aan de gelijkmaker. Selemani krult een hoekschop rechtstreeks naar doel, de bal eindigt tegen de paal.

80'

Andermaal Messaoudi

Messaoudi zit tegen de krampen aan, maar blijft de defensie van Anderlecht onder druk zetten. Hij ontdoet zich van twee verdedigers, zijn schot verdwijnt in hoekschop.

77'

Het blijft uitkijken voor Anderlecht. Messaoudi ontsnapt even aan de aandacht van zijn bewakers, de omhaal van de Algerijn lijkt nergens naar.

76'

Invaller Amuzu zet even de turbo aan op links. Zijn voorzet botst aan iedereen voorbij, Kortrijk komt hier goed weg.

75'
73'

Exit Gomez

Gomez krult een vrije trap over het doel en gaat er dan geblesseerd bij liggen. Het is meteen einde wedstrijd voor de Spanjaard.

70'

Bij de thuisploeg is topschutter Selemani in de ploeg gekomen, die Kortrijk na dit seizoen verlaat. Kan hij in zijn laatste wedstrijd nog wat betekenen voor KVK?