UEFA Europa League - speeldag 6 - 10/12/20 - 18:55
61'
Abdoul Tapsoba
61'
2 - 1

Standard heeft in zijn laatste groepsmatch in de Europa League de Portugese topclub Benfica in bedwang gehouden. De Rouches kwamen tegen de club van Jan Vertonghen twee keer op voorsprong, maar moesten vrede nemen met een 2-2-gelijkspel. Rangers is de groepswinaar in poule D.

Standard - Benfica in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard komt vroeg in de tweede helft op voorsprong, maar kan niet lang genieten van die voorsprong. Laifis houdt Ferreira heel licht vast, maar de bal gaat wel op de stip. Pizzi geeft Bodart geen kans.
  • Man van de match: Bodart is bezig aan prima seizoen en was ook nu weer van goudwaarde. Zowel in de eerste als in de tweede helft pakte de jonge doelman uit met enkele prima reddingen.
  • Opvallend: Standard wist als enige Belgische club zich al 7 keer te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, maar kon die ook nog maar 1 keer overleven. Dat is alweer van het seizoen 2011/12 geleden.

Bekijk het verslag:

Benfica druk, Standard scoort als eerste

Standard kon zonder enige druk beginnen aan zijn laatste wedstrijd in deze Europa League-campagne. Benfica was in de openingsfase wel een stuk sterker, maar vond telkens Bodart op zijn weg. Aan de overkant ging de eerste kans wel tegen de touwen. Raskin kopte een voorzet van Jans erg knap in doel.

Standard kon niet lang genieten van die voorsprong. Nauwelijks een minuut later zette Taarabt zich goed door, Everton werkte eenvoudig af. Benfica bleef nadien de betere ploeg en drukte Standard bij momenten helemaal weg, maar doelpunten vielen er niet meer voor de pauze.

Goedkope penalty kost Standard de zege

Na de rust kwam Standard minder onder druk te staan en dat resulteerde in een nieuwe voorsprong. Tapsoba kreeg veel tijd en ruimte en zag zijn schot via de voet van Vertonghen voorbij Leite in doel gaan.

Opnieuw kwam Benfica erg snel langszij. Laifis hield Ferreira heel eventjes vast en die ging erg gretig tegen de grond. Scheidsrechter Kulbakov zag er een strafschop in, een streng oordeel.

Pizzi zette zich achter de bal en bracht de stand weer in evenwicht. In het ultieme slot bezorgde diezelfde Pizzi de bezoekers nog bijna de volle buit, maar zijn schot ging tegen de onderkant van de lat.

Standard verlaat met opgeheven hoofd de Europa League, Benfica gaat samen met groepswinnaar Rangers naar de volgende ronde.

Oulare: "Een punt was uiteindelijk meer dan terecht"

• Philippe Montanier (coach Standard): "Ik kan alleen maar tevreden zijn na vanavond. We speelden tegen een ploeg van Champions League-niveau met heel wat individuele kwaliteiten. Het is wel jammer dat we dan op zo een manier de 2-2 moeten slikken.  De omstandigheden zaten niet altijd mee tijdens deze campagne, maar we kunnen met opgeheven hoofd de Europa League verlaten."

• Obbi Oulare (aanvaller Standard): "We hebben geen goede campagne gespeeld, maar vandaag boeken we een mooi resultaat. In de eerste helft lag het tempo erg hoog en gelukkig duwden Benfica niet helemaal door. Uitendelijk is het punt meer dan terecht. Jammer genoeg lieten we kans om de volgende ronde toch nog te halen liggen tegen Lech Poznan en de Rangers, maar nu kunnen we ons volledig focussen op de rest van de competitie."

• Jorge Jesus (coach Benfica): "We sluiten de poule af zonder nederlaag, dat is een goed teken. Als tweede in de poule kunnen we een team uit de Champions League loten, maar we vrezen niemand. Tegen een betere tegenstander voetballen we zelf ook op een hoger niveau. Dat Jan Vertonghen de aanvoerder was? Ik wilde hem een plezier doen. Jan is een charismatische speler die zeer geliefd is in België. Ik besprak het met vaste aanvoerder Jardel en die begreep het meteen."

Montanier: "De penaltyfases waren in deze Europa League niet echt in ons voordeel"

Oulare: "Toch mooi resultaat na een slechte campagne"

20:45

Einde van de wedstrijd

Standard kan de Europa League met een goed gevoel verlaten. Thuis tegen Benfica speelden de Rouches een prima wedstrijd. Tapsoba bracht Standard na een uur weer op voorsprong, maar niet veel later maakte Pizzi vanaf de strafschopstip gelijk. Het Europese avontuur zit erop voor Standard.

90+2'

Standard krijgt nog een vrije trap na een overtreding van Cervi op Oulare. Leite plukt eenvoudig.

90+2'

Pizzi tegen de staak!

Daar was het venijn bijna! Pizzi neemt de bal heerlijk mee en knalt vol op de onderkant van de lat.

90+2'

Lat brengt redding voor Standard in de toegevoegde tijd

90'

90'

Bodart houdt Everton van de 2-3

88'

In de hoekschop die volgt kopt Nunez de bal over. Benfica duwt nog even door, kunnen de Rouches standhouden in de slotminuten?

88'

Opnieuw Bodart!

Standard mag Bodart opnieuw danken. Everton krijgt veel te veel tijd en ruimte en kan zomaar uithalen. Bodart pakt uit met een knappe zweefsprong.

85'

Jardel trekt Bastien tegen de grond en Standard krijgt een vrije trap op een erg interessante positie. Muleka krijgt zijn voet nog tegen de bal, maar Leite ligt in de weg.

82'

Het tempo is gezakt. Benfica lijkt zo stilaan wel vrede te nemen met een punt, de groepswinst zit er niet meer in. De Rangers staan intussen 0-2 voor in Poznan.

81'
78'

Cimirot schiet nipt naast

76'

Blessure

Weigl gaat tegen de grond en geeft aan dat hij niet meer verder kan. De wedstrijd ligt even stil.