Appel valt niet ver van de boom: Backstedt pakt WK-goud bij junioren in sprint

  WK wielrennen junioren vrouwen: wegrit
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 75 km
  location 8:15: Leuven - 10:15: Leuven
  trophy Zoe Backstedt (GBr)
  einde
  startfinish
  010203040506075

   Zoe Backstedt, de dochter van Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt, heeft de wereldtitel veroverd bij de junioren. De 17-jarige eerstejaarsjunior troefde de Amerikaanse Kaia Schmid af in een prangende sprint. De Belgische Marith Vanhove moest vrede nemen met de 7e plek.

   Net als bij de jeugdcategorieën bij de mannen werd er ook bij de junioren vrouwen heel wat gevallen in de rondjes door de Leuvense binnenstad. Zo verloor België met Fien Masure al na 5 kilometer een eerste van 4 pionnen.

    

   De klim van de Wijnpers zorgde ook bij de meisjes voor de belangrijkste schifting, ook omdat een natte (olie?)plek aan de voet keer op keer voor valpartijen en dus opstoppingen zorgde.

    

   De Belgische Marith Vanhove overleefde al die ellende steeds goed. Toch waren het de Nederlandse, Britse en Amerikaanse blokken die het meeste indruk maakten.

    

   Het was dan ook geen toeval dat 2 meisjes van die laatste 2 landen op een onbewaakt moment konden wegrijden. Zoe Backstedt kon zich niet inhouden en kreeg de Amerikaanse Schmid mee.

    

   In de achtergrond werd perfect afgestopt, zodat Backstedt en Schmid om de wereldtitel mochten bikkelen. Backstedt probeerde haar rivale 2 keer te lossen, maar rekende uiteindelijk toch op haar sprint. Die werd door de dochter van Magnus (die als Zweed nog Parijs-Roubaix wist te winnen) perfect geregeld, één dag na haar 17e verjaardag.

    

   Vanhove kon in de achtervolgende groep meesprinten om het brons. Ze zat perfect geplaatst, maar voelde de jus uit haar benen vloeien zodra de sprint werd ingezet. De Duitse Riedmann, 2 weken geleden nog Europees kampioene, eiste de laatste podiumplaats op.

   Bekijk de ontknoping van het WK bij de junioren vrouwen

   Backstedt: "Zwaarste wedstrijd uit mijn carrière"

   In de tijdrit moest Zoe Backstedt nog genoegen nemen met het zilver, maar in de wegrit kon ze dat omtoveren tot goud.

    

   "Ik kan niet geloven dat ik dat net gedaan heb", zegt Backstedt, terwijl ze nog wat traantjes van haar wangen veegt. "Dit was de zwaarste wedstrijd uit mijn carrière."

    

   "Ik wist dat ik 2 ploegmaats achter mij had die mij zouden helpen om de voorsprong te vergroten. Zodra we 30 seconden hadden, wist ik dat ik en de Amerikaanse het gingen houden. Uiteindelijk had ik net wat meer over in de sprint."

   Rituitslag WK wegrit junioren vrouwenRituitslag WK wegrit junioren vrouwen

     naamresultaat
   1Zoe Backstedt (GBr)75 km in 1u55'33"
   2Kaia Schmid (VS)zelfde tijd
   3Linda Riedmann (Dui)op 57"
   4Elise Uijen (Ned)z.t.
   5Makayla MacPherson (VS)
   6Millie Couzens (GBr)
   7Marith VANHOVE
   8Eglantine Rayer (Fra)
   9Eleonora Ciabocco (Ita)
   10Mijntje Geurts (Ned)

   Fase per fase

   1. 10 uur 15 match afgelopen
   2. 10 uur 14. Marith Vanhove eindigt uiteindelijk als 7e. .
   3. 10 uur 14. Moegestreden Vanhove. Vanhove zit ideaal geplaatst voor die sprint, maar zodra ze versnellen, zakt ze helemaal weg. Europees kampioene Riedmann graait het brons mee. .
   4. 10 uur 13. Nu focussen we ons op de strijd om brons. Kan Vanhove hiervoor meedoen? .
   5. 10 uur 13. Goud voor Backstedt! Schmid zet als eerste aan. Ze neemt als eerste een kleine voorsprong, maar Backstedt komt er toch nog over. Met een half wiel haalt ze het. .
   6. 10 uur 12. Backstedt loert voortdurend naar haar rivale, terwijl Schmid stoïcijns vooruit blijft kijken. .
   7. 10 uur 12. De meisjes blijven pokeren: wordt het Backstedt of Schmid? .
   8. Laatste km. We gaan de laatste kilometer in. Backstedt heeft Schmid de kop opgedrongen, maar die wil die weer afgeven. Dat wil de Britse niet en dus rijden ze tergend traag zij aan zij naar de eindstreep. . 10 uur 11.
   9. 10 uur 11. In de achtervolgende groep is Vanhove naar voren opgeschoven. Ze heeft een kans op een medaille geroken. .
   10. Sint-Antoniusberg. Backstedt draait als eerste de Sint-Antoniusberg op. Deze keer houdt de Britse zich koest. We gaan sprinten! . 10 uur 09.
   11. 10 uur 09. Vooran zijn we bijna aan de Sint-Antoniusberg toe. Als het daar niet gebeurt, zal het in de sprint moeten gebeuren. .
   12. 10 uur 08. Je merkt dat Schmid in elke bocht een paar meter pakt op Backstedt. Lieselot Decroix (Sporza).
   13. 10 uur 07. Het lijkt erop dat Schmid speculeert op haar sprint. De manier waarop ze de aanvallen van Backstedt vinnig pareerde, doet het beste verhopen voor de sprint van de Amerikaanse. .
   14. 10 uur 06. Zoals bij de vorige beklimmingen valt het toch weer stil in de achtervolging. Goed nieuws voor Vanhove, maar hoeveel heeft ze nog over voor de eindsprint, die ook lichtjes bergop loopt? .
   15. 10 uur 04. In de strijd om het brons gooit Riedmann haar kaarten op tafel, maar de Europese kampioene geraakt niet weg. Voor Vanhove is het wel schade beperken. .
   16. 10 uur 04. Net voor de top van de Wijnpers gooit Backstedt er toch de beuk in, maar Schmid zit meteen op haar wiel. .
   17. Wijnpers. Backstedt en Schmid willen elkaar geen pijn doen op de Wijnpers. Het tempo lijkt zelfs een beetje gedrukt te worden. . 10 uur 03.
   18. 10 uur 02. Er zijn nog 2 beklimmingen om het verschil te maken: de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. .
   19. 10 uur 02. Als het sprint wordt, lijkt het alle kanten uit te kunnen gaan. Renaat Schotte (Sporza).
   20. 10 uur . Het verschil is nu al anderhalve minuut en dus mogen de auto's van de bondscoaches naar voren rijden. Backstedt gaat nog een laatste keer de tactiek bespreken met Emma Trott (de zus van Laura). .