Remco Evenepoel verdedigt met glans en geeft rode trui extra kleur met tweede ritzege

  Vuelta a España: Rit 18
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  23°Cdistance 192 km
  location 12:21: Trujillo - 17:07: Alto de Piornal
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  0306090120150192

   De aanval is de beste verdediging. Leider Remco Evenepoel zette vandaag de puntjes op de "i" in de Vuelta. Onze landgenoot werd op de slotklim stevig onder druk gezet door Enric Mas, maar counterde zelf met een machtige eindsprint. Aanvaller Robert Gesink werd eervol derde.

   Rit 18 in een notendop:

   • Sleutelmoment: Na 20km schrok een zware val het peloton op. Mads Pedersen, Jay Vine en Carlos Rodriguez lagen er met z'n allen bij, de bollentrui zou uiteindelijk de Vuelta moeten verlaten.
   • Winnaar van de dag: Remco Evenepoel zette op de slotklim de puntjes op de i met een machtsexplosie om u tegen te zeggen. "De meest perfecte dag ooit voor mij", vatte hij achteraf zelf samen.
   • Verliezer van de dag: Carlos Rodriguez finishte uiteindelijk op 1'19" van Evenepoel, waardoor Miguel Angel Lopez nu vierde is. Uiteraard was de Spaanse kampioen zichzelf niet na zijn zware val eerder.
   • Morgen staat een overgangsrit richting Talavera de la Reina op het menu. Verschillen tussen de klassementsmannen worden daar niet verwacht.

   Gesink sneuvelt met de finishlijn in zicht

   Een nerveus peloton werd in het begin van de rit opgeschrikt door een zware val. Jay Vine smakte hard tegen de grond en zou uiteindelijk in tranen moeten opgeven in zijn bollentrui. 

    

   Ook Carlos Rodriguez, vierde in de stand, krabbelde niet ongeschonden recht. Heel zijn linkerkant was geraakt, het zou hem later parten spelen op de slotklim.

    

   Op die Alto de Piornal, die eerder in de rit al een eerste keer beklommen moest worden, was Gesink de langste overblijver van een vroege vlucht met 42 (!). 

    

   De ervaren Nederlander stak zijn hand uit naar de ritzege, maar werd in de slotkilometer nog bijgehaald door Mas en Evenepoel, duidelijk de besten bergop. 

    

   De twee kandidaten voor de eindzege bestookten mekaar om de beurt, geen van beiden kraakte volledig. Op de steilste flanken moest Evenepoel in het slot wel alles uit de kast halen om zijn eerste achtervolger te kunnen volgen, dat lukte net. 

    

   In de sprint stond daarna geen maat op de jonge Belg, die nog wat steviger leider is. Mas volgt nu op 2'07", Ayuso is derde op 5'14".

   Uitslag Rit 18Uitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Remco EvenepoelQST4:45:17
   2Enric MasMOV+2
   3Robert GesinkTJV+2
   4Jai HindleyBOH+13
   5Thymen ArensmanDSM+13
   6Thibaut PinotGFC+13
   7Ben O'ConnorACT+13
   8Juan AyusoUAD+13
   9Miguel Ángel LópezAST+13
   10João AlmeidaUAD+13