Tim Wellens schiet raak in de Vuelta: ritwinst en bergtrui

  Vuelta a España: Rit 5einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekHuesca - AankomstSabiñánigo -
  Afstand184,4 km
  0306090120150184.4

   Tim Wellens heeft toegeslagen in de Vuelta. Onze landgenoot van Lotto-Soudal was op de aankomst bergop sterker dan zijn medevluchters Guillaume Martin en Thymen Arensman. Wellens pakt ook de bergtrui.

   Bekijk de slotkilometer:

   Rit 5 in de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Tim Wellens heeft er lang op moeten wachten, maar zijn eerste overwinning van het seizoen is er wel meteen ééntje om in te kaderen. Zijn aanvalslust werd niet alleen beloond met de bergtrui, hij kaapte door uitgekiend te koersen ook nog eens de ritzege weg.
   • (Bijna) verliezer van de dag: Voor de klassementsrenners was er de hele dag geen vuiltje aan de lucht, maar het venijn zat in de staart. Daniel Martin raakte in de slotkilometer nog betrokken in een valpartij en zag hoe Primoz Roglic nog enkele seconden uitliep. Uiteindelijk besliste de jury om die tijd niet aan te rekenen, Martin kwam met de schrik vrij.
   • Opvallend: Sabiñánigo is de Belgen gunstig gezind. In 2008 boekte ook Greg Van Avermaet er al een ritzege in de Vuelta. Hij was toen in de sprint sneller dan Davide Rebellin en Juan Antonio Flecha.

   Wellens bekroont lange vlucht met knappe ritwinst

   Een heuvelachtige rit met 2 cols van 2e en 1 col van 3e categorie. Gesneden koek voor aanvallers met goede benen en dus kregen we al snel een ruime kopgroep van 14 renners, met daarbij ook onze landgenoot Stan Dewulf. Maar de koplopers kregen nooit meer dan 40 seconden en werden na ruim een uur alweer ingelopen.

    

   Een nieuwe poging van een dozijn renners had meer succes. Voor Tim Wellens ging het toch niet snel genoeg, hij sprong weg uit de kopgroep en kreeg Thymen Arensman mee. Op de Alto de Vio kregen ze het gezelschap van Guillaume Martin.

    

   Het leiderstrio liep tot meer dan 4 minuten uit op het peloton, waar Ineos Grenadiers de boel controleerde. Wellens deed intussen een zaakje in het bergklassement. Zowel op de Alto de Vio, de Alto de Fanlo én de Alto de Petralba pakte hij de volle buit. Wellens snoepte zo met één puntje meer de bergtrui af van Richard Carapaz.

    

   Het peloton knabbelde aan de achterstand, maar de 3 koplopers bleven buiten schot. In de slotkilometer reageerde Wellens gevat op een aanval van Arensman. Onze landgenoot trok in de hellende slotmeters zelf stevig door en zowel Arensman als Martin moesten passen. 12 jaar na Greg Van Avermaet pakt zo opnieuw een Belg de ritzege in Sabiñánigo. 

    

   Primoz Roglic was de beste in het peloton en snelde met enkele seconden voorsprong naar de 4e plaats. Eerste achtervolger Daniel Martin verging het minder goed, hij raakte in de slotkilometer nog betrokken bij een valpartij. Gelukkig voor de Ier werd hem het tijdverlies niet aangerekend. 

   Wellens: "Dolgelukkig met deze overwinning"

   436 dagen na zijn ritzege in de BinckBank Tour weet Tim Wellens weer wat winnen is. De vreugde was dan ook groot. "Dit voelt fantastisch. Ik heb een moeilijke periode achter de rug na mijn zware valpartij (op training, kort voor de Tour, red.). Het heeft lang geduurd vooraleer ik weer goede benen had."

    

   "Ik had twijfels over mijn vorm toen ik naar de Vuelta kwam, maar nu ben ik natuurlijk dolgelukkig met deze ritzege. Onze ploeg wou minstens één rit winnen in deze ronde, het is mooi dat ons dat al zo vroeg lukt. De komende 2 weken kunnen we nu zonder druk rijden."

    

   "De start was loodzwaar, er werd 2 uur lang voluit gekoerst. Gelukkig zat ik mee in de goede vlucht. Het draaide daar niet echt goed. Maar toen we eerst met 2 en dan met 3 weg waren, werd er prima samengewerkt. We waren aan elkaar gewaagd, maar ik had nog net iets extra’s op het einde."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Tim WellensLTS4:19:25
   2Guillaume MartinCOF+4
   3Thymen ArensmanSUN+12
   4Primož RoglicTJV+2:13
   5Felix GroßschartnerBOH+2:13
   6Alex AranburuAST+2:13
   7George BennettTJV+2:13
   8Julien SimonTDE+2:13
   9Richard CarapazIGD+2:13
   10Dorian GodonALM+2:13

   Fase per fase

   1. 17 uur 19. Roglic loopt verder uit. Roglic doet nog een zaakje. De rodetruidrager rijdt nog weg uit het peloton en wordt met enkele seconden voorsprong vierde. .
   2. Val. In het peloton krijgen we nog een valpartij in de laatste kilometer. Onder meer Daniel Martin ligt erbij.  . 17 uur 18.
   3. 17 uur 16. Wellens wint! Wellens rondt het fantastisch af en pakt de ritzege in Sabiñánigo! Martin is tweede, Arensman derde. .
   4. 17 uur 16. Wellens trekt door, Martin moet lossen. .
   5. 17 uur 16. Martin zit op het wiel van Wellens. .
   6. 17 uur 15. Wellens op kop. Arensman kraakt. .
   7. Laatste km. Martin moet knokken om terug te komen. Maar hij is er weer bij. . 17 uur 15.
   8. Laatste km. Arensman valt aan!  Wellens springt op zijn wiel. Martin moet lossen. . 17 uur 14.
   9. Laatste km. We gaan een sprint krijgen. Wie heeft nog wat overschot en schudt zijn metgezellen van zich af? . 17 uur 14.
   10. 17 uur 13. Martin laat een gaatje vallen en dus moet Wellens achter Arensman aan. Nog 2 km. .
   11. 17 uur 12. Het pokerspel is begonnen. Wellens blijft zitten en schuift niet meer in. .
   12. 17 uur 11. Nog 4 km. Krijgen we straks 12 jaar na Greg Van Avermaet opnieuw een Belgische ritwinnaar in Sabiñánigo? De spanning stijgt. .
   13. 17 uur 08. Ik geef Guillaume Martin de meeste winstkansen. Maar ik zou natuurlijk liever Wellens zien winnen. De sterkste gaat hier winnen. Het is een aankomst in trapjes, je moet goed gebrieft zijn. De laatste 250 meter zijn best lastig. José De Cauwer.
   14. 17 uur 04. Nog 8 km. De nervositeit neemt ongetwijfeld stilaan toe bij de koplopers, maar ze blijven wel goed ronddraaien. Het peloton blijft op 2'47" hangen. .
   15. 17 uur 04. Timing wordt straks belangrijk voor de koplopers, want het laatste stuk naar de finish is nog licht hellend. Op het juiste moment aanzetten wordt dus cruciaal. Of krijgen we eerder al een aanval? .
   16. 17 uur 02. Het zal van de drie koplopers moeten komen. Er zijn nu geen noemenswaardige hindernissen meer. José De Cauwer.
   17. 16 uur 58. Nog 15 km. Het ziet er steeds beter uit voor de koplopers. Met nog 15 kilometer te gaan houden ze nog 2'45" over. .
   Vuelta a España
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Irún - Arrate173 kmRoglicRoglic
   2/>Pamplona - Lekunberri151.6 kmSolerRoglic
   3/>Lodosa - La Laguna Negra de Vinuesa166.1 kmMartinRoglic
   4/>Garray - Ejea de los Caballeros191.7 kmBennettRoglic
   5/>Huesca - Sabiñánigo184.4 kmWellensRoglic
   6/>Biescas - Aramón Formigal146.4 kmIzagirreCarapaz
   7/>Vitoria-Gasteiz - Villanueva de Valdegovía159.7 kmWoodsCarapaz
   8/>Logroño - Alto de Moncalvillo164 kmRoglicCarapaz
   9/>Castrillo del Val - Aguilar de Campoo157.7 kmAckermannCarapaz
   10/>Castro-Urdiales - Suances185 kmRoglicRoglic
   11/>Villaviciosa - Alto de La Farrapona170 kmGauduRoglic
   12/>Pola de Laviana - Alto de l'Angliru109.4 kmCarthyCarapaz
   13Muros - Mirador de Ézaro33.7 kmRoglicRoglic
   14/>Lugo - Ourense204.7 kmWellensRoglic
   15/>Mos - Puebla de Sanabria230.8 kmPhilipsenRoglic
   16/>Salamanca - Ciudad Rodrigo162 kmCortRoglic
   17/>Sequeros - Alto de La Covatilla178.2 kmGauduRoglic
   18/>Madrid - Madrid139.6 kmAckermannRoglic