Arndt gunt Sunweb opsteker na uitgeregende finale, Edet is nieuwe rode trui

  Vuelta a España: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 166.9 km
  location 13u18: Valls - 17u09: Igualada
  trophy Nikias Arndt
  einde
  startfinish
  0306090120166.9

   Nikias Arndt (Team Sunweb) heeft de 8e etappe in de Vuelta gewonnen. Hij was de sterkste vluchter. Tosh Van der Sande moest tevreden zijn met plaats drie. Cofidis-renner Nicolas Edet neemt de rode trui over van Miguel Angel Lopez.

   De 8e etappe in de Vuelta in een notendop:

   • Sleutelmoment: Tijdens de beklimming van de enige col van de dag begon het fel te regenen. De afdaling verliep zo voorzichtig, dat alles samentroepte. Bij de vluchters probeerde Martijn Tusveld in het slot aan te vallen, waardoor zijn Sunweb-ploegmakker Nikias Arndt zo lang mogelijk zijn benen kon stilhouden.

   • Opvallend (1): Arndt geeft het grauwe seizoen van Sunweb, geplaagd door onder meer de overgang van Tom Dumoulin naar Jumbo-Visma, toch weer enigszins wat kleur. De Duitser heeft nu 2 zeges in evenveel grote rondes beet. In 2016 won hij namelijk de slotrit in de Giro (na declassering van Giacomo Nizzolo).

   • Opvallend (2): De andere winnaar van de dag is Nicolas Edet. De Fransman van Cofidis pakte de rode leiderstrui over en treedt zo in de voetsporen van zijn landgenoot Bernard Hinault. 41 jaar geleden, in 1978, won die de etappe naar Igualada en pakte hij toen ook de leiderstrui over. Hij zou die niet meer afstaan.

   Uitgelezen kans voor Van der Sande, maar Arndt is sterker

   Na drie berg/heuveletappes met aankomsten bergop was het parcours van vandaag gesneden koek voor de baroudeurs in het peloton, zeker ook omdat er morgen een zware bergrit in Andorra staat gepland.

    

   Van bij de start was het vechten voor een plekje in de vlucht van de dag. In totaal konden 21 renners wegrijden, onder wie de Belgen Dylan Teuns (Bahrein-Merida) en Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal).

    

   Op zo'n 35 kilometer van de finish moesten de renners de Puerto de Montserrat over, de enige col van de dag. Enkele vluchters kozen het hazenpad, maar hevige regenval zorgde voor enige voorzichtheid in de afdaling. In het dal troepte alles weer samen. Enkele renners, onder wie Zdenek Stybar, probeerden de spurt nog te omzeilen, maar op 3,5 kilometer van het einde trok men dan toch in groep naar de finishlijn. 

   Na 167 kilometer mochten de sterksten spurten in Igualada. Van der Sande zat in een uitstekende positie om dagwinst te boeken, maar kwam in het slot toch tekort. Nikias Arndt ging op en over iedereen en spurtte zo naar de zege. De Duitser haalde het voor Alex Aranburu (Caja Rural) en Tosh Van der Sande. Dylan Teuns legde beslag op de 6e plaats.


   Voor de derde dag op een rij verandert ook de leiderstrui van schouders. Het peloton liet immers door de regenval in de slotfase de vluchters nog verder uitlopen, waardoor Nicolas Edet van Cofidis (bij aanvang van de etappe 16e op 6'24") de rode leiderstrui overneemt van Miguel Angel Lopez (Astana). Ook Dylan Teuns profiteert van zijn passage in de vlucht, want hij staat nu 2e in de stand op 2'21" van Edet.

   2 op 3 voor Arndt

   Arndt lachte uiteraard na de etappe zijn tanden bloot. "Ik zei gisteren al dat ik in de ontsnapping van vandaag wou zitten. Om er daadwerkelijk in te belanden en dan ook nog te winnen, dat is waanzinnig. Dit is een van de mooiste zeges uit mijn carrière. Ik wil ooit in de 3 grote rondes een etappe gewonnen hebben. Ik zit nu aan 2 op 3."

    

   Ook verwondering op het aangezicht van Edet, de nieuwe leider. De Fransman kon na de etappe het niet vatten dat hij de rode trui draagt. "Dit is enorm, ik heb er geen woorden voor. Deze trui ga ik tot het bittere einde verdedigen, dat beloof ik jullie."

    

   Tosh Van der Sande kon na de race leven met zijn 3e plaats. "De finale was enorm hectisch en chaotisch. Mijn ploegmaat Hagen leverde geweldig werk in de achtervolging op enkele vluchters. Ik hoopte dan de snelste van het pakket te zijn, maar Arndt was gewoon sneller. We kunnen onszelf niets verwijten."

    

   Van der Sande gelooft ook dat deze Vuelta nog wat te bieden heeft voor hem. "Er komen zeker nog genoeg kansen en ik voel mij hier precies elke dag beter worden."

   VIDEO: Herbeleef de spannende slotfase

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

   Fase per fase

   1. 17 uur 17. Edet in de voetsporen van Hinault. Igualada is voor de 4e keer ooit een aankomstplaats in de Vuelta. De laatste keer was in 1978, toen Bernard Hinault de etappe won en ook de leiderstrui overpakte. Hij zou die trui niet meer afstaan.
   2. 17 uur 14. 2e zege in grote ronde voor Arndt. Arndt mag voor de tweede keer ooit juichen in een grote ronde. In 2016 pakte hij de slotrit in de Giro.
   3. 17 uur 10. Aranburu eindigt als 2e, Van der Sande vervolledigt het dagpodium.
   4. 17 uur 09. Arndt doet het voor Sunweb! Op het moment dat Aranburu overpakt, ziet het er goed uit voor Van der Sande. Guerreiro wil roet in de sprint gooien, maar Arndt heeft zijn plannetje door. De Duitser gaat op en over de Portugees en pakt de dagzege.
   5. 17 uur 08. Arndt gaat aan!
   6. 17 uur 08. Stybar valt stil, Aranburu pakt over met Van der Sande in het wiel.
   7. Laatste km. 17 uur 07.
   8. 17 uur 07. We krijgen nog een klimmetje in de laatste kilometer. En dat valt echt nog tegen. José De Cauwer.
   9. 17 uur 07. Stybar gaat over Ludvigsson en neemt wat afstand.
   10. 17 uur 05. 3 kilometer. Ludvigsson probeert nu weg te glippen, onder meer Stybar en Teuns proberen de Zweedse hardrijder te volgen.
   11. Val. Tusveld springt weg, want de rest is aan het terugkomen. Maar de Nederlander neemt zo teveel risico en glijdt weg bij het aansnijden van een rotonde. 17 uur 04.
   12. 17 uur 02. Nog 5 kilometer. De vier blijven enige marge hebben ten opzichte van de andere aanvallers, waar Carl Hagen van Lotto-Soudal het gat klein probeer te houden in functie van Tosh Van der Sande.
   13. 17 uur 02. Nog 5 kilometer. De vier blijven enige marge hebben ten opzichte van de andere aanvallers, waar Hagen van Lotto-Soudal het gat klein probeert te houden in functie van Tosh Van der Sande.
   14. 16 uur 59. En van 3 naar 4. Aranburu (Caja Rural) pikt zijn wagonnetje aan vooraan. Maar de achtervolgers zitten hen op de hielen.
   15. 16 uur 58. Nog 10 kilometer. Tusveld, Barcelo en Guerreiro hebben zo'n 10 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers.
   16. 16 uur 56. Als we dit weer morgen ook krijgen, ohlalala, dat gaat wat geven dan. Michel Wuyts.
   17. 16 uur 55. Regen zorgt voor schrik. Velen rijden nu toch met dichtgeknepen billen naar het dal.
   18. Edet virtueel leider. Het peloton bouwt door de regenval enige voorzichtigheid in. De voorsprong voor de koplopers loopt op tot bijna 7 minuten. De rode trui lonkt voor Edet. 16 uur 54.