Slovenië boven in Vuelta: leider Roglic gunt Pogacar dagzege op monsterklim

  Vuelta a España: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  22°Cdistance 166.4 km
  location 13u06: Bilbao - 17u34: Los Machucos
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120166.4

   Leider Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft de concurrentie opnieuw een oplawaai gegeven in de Ronde van Spanje. Alleen zijn landgenoot Tadej Pogacar (UAE) kon volgen op de beestachtige slotklim van rit 13. Het Sloveense rondetalent kreeg de dagzege cadeau van de rodetruidrager.

   De 13e etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Sleutelmoment: De kopgroep - met Sergio Higuita als gevaarlijke man in het klassement - krijgt tot 8'40" van Jumbo-Visma. Astana neemt uiteindelijk in het laatste wedstrijduur de koers resoluut in handen. Ze kelderen de plannen van Higuita en de andere vluchters, maar blijven zelf ook met lege handen achter.
   • Winnaars van de dag: De Ronde van Spanje wordt stilaan de Ronde van Slovenië. Tadej Pogacar toont nog eens op het hoogste niveau wat hij allemaal in zijn mars heeft, Primoz Roglic houdt het klassement in een wurggreep.
   • Verliezers van de dag: Miguel Angel Lopez zette zijn makkers aan het werk, maar doet de slechtste zaak in de top 5. Nairo Quintana opende het feest op de slotklim, maar waaide al even snel terug. De Vuelta is de Tour niet voor Colombia.

   Pogacar is net iets sneller dan landgenoot Roglic op steile slotklim en wint de 13e Vuelta-rit

   Krachtpatserij ligt de Slovenen, hoogmoed bij Colombianen

   “We moeten de zwakke plek van Primoz Roglic proberen te vinden”, opperde Miguel Angel Lopez voor de start. De Colombiaan zette zijn Astana-ploegmaats op 40 kilometer van de finish vol op kop om het verschil met een ruime kopgroep weg te poetsen.

    

   Die tros van net geen 30 renners – met een figurantenrol voor Gilbert, De Gendt en Cras – had de aperitiefhapjes opgepeuzeld en droomde een hele tijd van de ritzege. Maar dat plan viel in duigen door het offensief van Astana, al werden de blauwe beukers niet betaald voor hun inspanningen.

    

   Lopez was op de beestachtige slotklim namelijk niet in staat om zijn dromen in realiteit om te toveren. Op het slagveld was de Colombiaan de grote verliezer. Ook de protagonisten van Movistar lagen al vrij snel in de touwen. 

    

   In het slopingsproces was Sloveens nog maar eens de voertaal in deze Vuelta. Rode trui Roglic en landgenoot Tadej Pogacar staken er bij de toppers met kop en schouders bovenuit.

    

   Niet alleen het klassement stond op het spel, dankzij het werk van de Astana’s lag ook de ritzege plots binnen handbereik. De dappere Pierre Latour (AG2R) overleefde bijzonder lang uit de vlucht van de dag, maar het brokje miserie duurde anderhalve kilometer te lang.

    

   Roglic gunde de dagzege met een knipoog aan het Sloveense wonderkind. De Jumbo-Visma-kopman zit nog wat steviger in het rood en heeft er met zijn landgenoot misschien wel een bondgenoot bij. De 20-jarige neoprof springt alvast naar de 3e plaats in de stand.

   Bekijk de slotklim naar de loodzware Alto de Los Machucos

   Pogacar: "Wist niet dat ik me zo goed zou voelen op de slotklim"

   Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD4:28:26
   2Primož RoglicTJV+0
   3Pierre LatourALM+27
   4Alejandro ValverdeMOV+27
   5Nairo QuintanaMOV+27
   6Rafal MajkaBOH+27
   7Miguel Ángel LópezAST+1:01
   8Gianluca BrambillaTFS+1:08
   9Marc SolerMOV+1:08
   10Wilco KeldermanSUN+1:08