• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bennett houdt Gaviria van 2e ritzege, Roglic eerste eindwinnaar UAE Tour

  UAE Tour: Rit 7einde
  />wegwedstrijd
  VertrekDubai - AankomstDubai -
  Afstand145 km
  020406080100120145

   De Ronde van de Emiraten is geëindigd met een massasprint in de straten van Dubai. De Ier Sam Bennett (BORA-Hansgrohe) had de snelste benen, hij klopte Fernando Gaviria. De eindzege van de Sloveen Primoz Roglic kwam niet in gevaar.

   Bennett wint met een wiellengte

   Het peloton zette een punt achter de eerste UAE Tour met een vlakke rit van 145 kilometer in en rond Dubai. Drie renners verkozen een dag in de aanval boven een plekje in het peloton. De Kazach Groezdev (Astana), de Fransman Cosnefroy (AG2R) en de Australiër Clarke (Trek) mochten tot 3 kilometer van de finish voorop koersen.

    

   Daarna gingen we sprinten. Ewan, Gaviria en Viviani aasden op een 2e ritzege, maar dat draaide anders uit. Het was Sam Bennett, de Ier die zijn eerste levensjaren in ons land doorbracht, die zijn duim mocht opsteken. Hij snelde in de laatste meters op en over Gaviria. Bennett klopte de snelle Colombiaan met een wiel.

   Gaviria en Bennett stevenen zij aan zij op de finish af.

   Gaviria (in het wit) kijkt opzij en beseft dat hij geklopt is.

   Sam Bennett

   Ritwinnaar Sam Bennett steekt zijn duim op.

   VIDEO: Bekijk de sprint vanuit de lucht

   Roglic eindwinnaar, met dank aan De Plus

   De eindzege van Primoz Roglic kwam niet meer in gevaar. De Sloveense ronderenner is de eerste winnaar van de UAE Tour. Op het podium kreeg hij Alejandro Valverde (2e) en de jonge Fransman David Gaudu (3e) naast zich.

    

   En dat heeft Roglic onder meer te danken aan Laurens De Plus. Onze landgenoot cijferde zich voorbeeldig weg voor zijn kopman en knapte heel wat klimwerk op. Gisteren hield hij het tempo zo hoog dat niemand aan demarreren dacht.

   Alejandro Valverde, Primoz Roglic en David Gaudu

   Het podium in Dubai: Alejandro Valverde (2e), Primoz Roglic (1e) en David Gaudu (3e).

   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island16 kmTJVRoglic
   2/>/>Yas Island - Abu Dhabi184 kmGaviriaRoglic
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet179 kmValverdeRoglic
   4/>/>Dubai - Hatta197 kmEwanRoglic
   5/>/>Sharjah - Khor Fakkan181 kmVivianiRoglic
   6/>/>Ajman - Jebel Jais171 kmRoglicRoglic
   7/>/>Dubai - Dubai145 kmBennettRoglic

   Fase per fase

   1. 13 uur 39.
   2. 13 uur 36. Roglic eindwinnaar. De eindzege is voor Primoz Roglic. Meteen na de finish bedankt hij Laurens De Plus. Onze landgenoot knapte de voorbije dagen heel wat werk op voor de Sloveen.
   3. 13 uur 35. Bennett wint. Kristoff houdt Ewan af en maakt de weg vrij voor een 2e dagzege voor Gaviria, maar het is Sam Bennett die de rit wint. De Ier met roots in België klopt de Colombiaan met een wiel.
   4. 13 uur 34. Nog 1 km: de trein van Lotto-Soudal rijdt op kop.
   5. 13 uur 31. Hergroepering. Op 3 km van de finish is de hergroepering een feit. We maken ons op voor de allerlaatste sprint in de allereerste editie van de UAE Tour.
   6. 13 uur 29. We gaan stilaan op het puntje van onze stoel zitten voor de massasprint. Clarke, Groezdev en Cosnefroy moeten nog 5 km afleggen, het peloton volgt op 20 seconden.
   7. 13 uur 24. Op 10 km van de finish van de UAE Tour is voorsprong van de vluchters onder de minuut gezakt.
   8. 13 uur 21. In het peloton stormen nu de werkpaarden van de sprinters naar voren. Maxime Monfort (Lotto-Soudal) maakt tempo voor zijn kopman Caleb Ewan.
   9. 13 uur 16. Nog 15 km en een bonus van anderhalve minuut voor de 3 koplopers.
   10. 12 uur 58. Op 28 km van de finish heeft de kopgroep ook de 2e tussensprint achter de rug. Opnieuw rijden ze gewoon tempo. Clarke (8 punten) gat zijn kompanen Groezdev (5) en Cosnefroy (3) vooraf.
   11. 12 uur 19. Deceuninck-Quick Step (voor Viviani), Team Emirates (voor Gaviria), Jumbo-Visma (voor leider Roglic) en Dimension Data (voor Cavendish) rijden in de spits van het peloton.
   12. 12 uur 17. De leiders hebben de eerste tussensprint achter de rug. Veel moeite doen ze niet, Groezdev (8 punten) gaat Clarke (5) en Cosnefroy (3) vooraf.
   13. 12 uur 09. In het peloton voeren ze het tempo stilaan op. De voorsprong van de kopgroep slinkt tot 2 minuten en 53 seconden. Nog eens de namen van de 3: de Australiër Will Clarke (Trek), de Kazach Dimitri Groezdev (Astana) en de Fransman Benoît Cosnefroy (AG2R).
   14. 12 uur 09.
   15. 11 uur 47. We zijn halfweg. De 3 leiders (Groezdev, Clarke en Cosnefroy) rijden bijna 5 minuten voor het peloton uit.