• home
 • video
 • pas verschenen

  Hattrick voor de groene trui: Sagan is ook "the best of the rest"

  Tour de France: Rit 13einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLe Bourg-d'Oisans - AankomstValence -
  Afstand169,5 km
  0306090120169.5

   Peter Sagan heeft ook de 13e etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen, zijn derde dagsucces al in deze Tour. De groene trui klopte Alexander Kristoff en Arnaud Démare, zowat de enige overgebleven spurters, in een zuivere sprint. Geraint Thomas blijft leider.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2/>Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   3Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   4/>La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5/>Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   6/>Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7/>Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8/>Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9/>Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10/>Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   11/>Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   12/>Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   13/>Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   14/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15/>Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   16/>Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   17/>Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   18/>Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19/>Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   20Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21/>Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   De 13e rit in een notendop

   • Belgen van de dag: Door de opgave van tal van sprinters laaide de hoop bij de mannen met ontsnappingsplannen op. Thomas De Gendt en Dimitri Claeys konden meeglippen, maar ze kregen maar 2 collega's mee en dat was een onbegonnen zaak. Ze kregen nooit meer dan 3 minuten.
   • Opvallend: Peter Sagan behaalt zijn 11e zege in de Tour, slechts 2 actieve renners doen beter (Mark Cavendish en Marcel Kittel).

   Verslag van de 13e rit:

   Kansloze vlucht, late uitval Gilbert

   De 3 ritten door de Alpen hadden hun tol geëist bij de sprinters: bye bye Greipel, Cavendish, Kittel, Groenewegen en Gaviria. Bleven er nog wel genoeg over om de vluchters te muilkorven in de relatief vlakke rit naar Valence? Het antwoord was al snel duidelijk: ja!

    

   Vooral Groupama-FDJ liet vanaf de start duidelijk merken dat ontsnappingen vandaag eigenlijk zinloos zouden zijn. Thomas De Gendt, Dimitri Claeys, Michael Schär en Tom Scully probeerden toch zin aan hun leven en deze etappe te geven, maar toen ze nauwelijks speelruimte kregen, wisten ze ook al hoe laat het was.

    

   In de finale moest het peloton een paternoster van rotondes zien te verwerken, maar dat verliep allemaal zonder problemen. Het bochtenwerk inspireerde  Philippe Gilbert wel tot een ultieme jump onder de rode vod. Maar opnieuw hengelde Groupama hem weer binnen.

    

   Gesterkt door zoveel vertrouwen van zijn team ging Démare als eerste topper aan in de sprint. Europees kampioen Kristoff stormde hem als eerste voorbij, maar het was uiteindelijk de onvermijdelijke Peter Sagan die het laatste woord had.

   Sagan: "Moet nog in Parijs geraken"

   Nummer drie voor Peter Sagan en daar was de Slovaak uiteraard blij mee. "Deze rit was een goudklompje voor ons. Het is fantastisch. Ik ben heel blij met de overwinning, maar ik moet ook mijn ploegmaats bedanken. Zij hebben weer een uitstekende job gedaan", zegt Sagan.

    

   "Gelukkig was het vandaag een vlakke etappe, zodat iedereen wat kon herstellen van de vermoeidheid. Ik kwam wat laat in de sprint. Op 600 meter van de finish zat ik nog ver en op dat laatste klimmetje moest ik nog terrein goedmaken. Daarna bleef ik aan het wiel van Kristoff en ik ben heel blij dat ik ze kon kloppen."

   De groene trui lijkt Sagan niet meer te kunnen ontsnappen. "Dat lijkt misschien wel zo, maar ik moet wel nog in Parijs geraken."

   Démare: "Geklopt door de sterkste"

   Z'n ploeg deed er alles aan, maar Arnaud Démare kon het werk van z'n FDJ-ploegmaats niet afronden. "Ik heb erin geloofd. Ik was goed vertrokken, maar ik ben geklopt door de sterkste. Sagan staat erboven, hij heeft de wind mee."

    

   "Het was vreemd om vandaag als gekken te sprinten. Gisteren reden we nog op het binnenblad naar Alpe d'Huez. Ik dacht dat ik ging winnen. Misschien was ik iets te afwachtend toen het losbrak in de sprint. Maar ik heb nergens spijt van, het team heeft fantastisch werk geleverd. Het zijn de benen die spreken, we kwamen uitgeput uit de Alpen."

   Fase per fase

   1. 17 uur 32. Démare viel uiteindelijk stil, hij eindigt op de 3e plaats.
   2. 17 uur 31. Sagan met zijn 3e! Sagan komt helemaal op het einde weer boven water drijven. Hij steekt Kristoff de loef af.
   3. 17 uur 30. Groupama haalt Gilbert terug. We gaan sprinten!
   4. 17 uur 29. Aanval Gilbert! Philippe Gilbert gooit de knuppel in het hoenderhoek onder de rode vod. Hij slaat een mooi gaatje.
   5. 17 uur 29. Stuyven zal de sprint moeten aantrekken voor Degenkolb. Hij zit nu al in 2e positie, vlak voor zijn kopman.
   6. 17 uur 29. "Lampaert zit klaar voor als het even stilvalt". José De Cauwer.
   7. 17 uur 27. Ook Greg Van Avermaet lijkt zich te willen gooien. Misschien kan hij van de verwarring gebruik maken, met al die versmallingen, bochten en rotondes.
   8. 17 uur 27. Trek heeft de strijd gewonnen om met zijn treintje de ultieme finale in te gaan. Kan Degenkolb zijn 2e ritzege in deze Tour meegrissen?
   9. 17 uur 24. Gele trui Thomas zit voortdurend in de eerste 10 plaatsen van het peloton. Intussen is Sagan met zijn traditionele acrobatenwerk bezig. Her en der snelt hij renners voorbij.
   10. 17 uur 24. Sky neemt het heft in handen, met een treintje voor Thomas. Ook Trek meldt zich nu, net als Cofidis. De andere teams proberen zich te verzamelen.