Gaviria houdt met jump Sagan en Greipel af, Van Avermaet blijft in het geel

  Tour de France: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  28°Cdistance 195 km
  location 13:28: La Baule - 17:53: Sarzeau
  trophy Fernando Gaviria
  einde
  startfinish
  0306090120150195

   Fernando Gaviria heeft opnieuw bewezen dat hij op dit moment de snelste renner in het Tourpeloton is. Hij gaf in Sarzeau Sagan en Greipel het nakijken. Greg Van Avermaet mag nog een dagje langer in het geel rondrijden.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Bekijk de spannende laatste kilometer:

   Rit 4 in een notendop

   • Sleutelmoment: een laatste rechte lijn van 4 kilometer is altijd nadelig voor een kopgroep. Guillaume Van Keirsbulck doet nog een moedige poging, maar wordt op 900 meter van het einde opgegeten.
   • Winnaar van de dag: Quick-Step Floors ontliep zijn verantwoordelijkheid niet, de andere ploegen pokerden. Fernando Gaviria mag een kaarsje branden voor Tim Declercq en co.
   • Verliezer van de dag:  André Greipel heeft niet meer het sterkste eindschot van het peloton, maar de 35-jarige Duitser kon een nieuwe ritzege in de Tour bijna vastpakken. Een gemiste kans, maar tegelijk ook een kleine vertrouwensboost. 
   • Opvallend: Peter Sagan is weer een record rijker. Hij mocht een 89e groene trui afhalen en onttroont recordhouder Erik Zabel. 

   Vlucht met Van Keirsbulck zingt het net niet uit tot het einde

   Frankrijk-België van vanavond was ook in het peloton een belangrijk gespreksonderwerp. Het inspireerde zelfs de vlucht van de dag: 2 Fransen en 2 landgenoten bundelden hun krachten. Na amper 200 meter kreeg de poging van Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Claeys en Perez (Cofidis) en Cousin (Direct Energie) de goedkeuring van het peloton.

    

   Een geschiedenisloze sprintersrit met een klassiek verloop leek in de maak, maar dat draaide toch anders uit. Het kwartet deelde zijn krachten uitstekend in en was een gesel voor de sprintersploegen. Ploeg, bedoelen we, want Quick-Step werd in het grootste deel van de jacht aan zijn lot overgelaten.

    

   Het rekensommetje dreigde in de soep te draaien, maar de laatste rechte lijn van 4 kilometer nekte de vluchters. Van Keirsbulck werd net na de vod gegrepen door het peloton, dat uitgedund was door een valpartij in de slotfase. Benoot, Zakarin en Domont waren de voornaamste slachtoffers.

    

   Uitgebreide treintjes waren er niet te bespeuren in de laatste kilometer, maar een uitmuntende Richeze knapte het werk van 2 à 3 wagonnetjes op. Hij piloteerde Gaviria perfect, maar Greipel zette vanop de tweede lijn erg krachtig aan en leek de Colombiaan te grazen te nemen. Maar de Tour-debutant kon in de slotmeters zijn tenen nog wat extra uitkuisen en zette zijn teller toch nog op twee.

   Ook vandaag was het prijs: valpartij in de slotfase

   Belg in geel door Frankrijk: "Geen negatieve reacties"

   "Het was een goeie dag", zegt Greg Van Avermaet. "De ploeg heeft mij en Richie (Porte) goed bijgestaan en we zijn uit alle problemen gebleven. Toen er gevallen werd in de finale, zaten we goed vooraan. Het was perfect."

    

   Was het op de dag van Frankrijk-België op het WK voetbal niet raar om als Belg in het geel door Frankrijk te rijden? "De mensen waren met koers bezig en vanavond wellicht met voetbal. Er waren in ieder geval geen negatieve reacties."

   Steels: "Tegenwind was ons geluk"

   • Fernando Gaviria: "Ik moet mijn ploeg bedanken om de vlucht te controleren. Hun werk was uitstekend. Ik bedank hen voor het vertrouwen. Ik pak nu al mijn tweede ritzege, dat is een beloning voor de harde trainingsarbeid. Dat ik met Sagan vecht voor het groen? Peter is een van de beste renners in dit peloton. Het is leuk om met hem te duelleren."
   • Tom Steels: "Dit was een hele mooie, na 2 dagen waarbij het niet zo super liep. Vooral de manier waarop doet deugd, want we moesten het bijna allemaal alleen doen. Alleen Lotto-Soudal heeft ons wat geholpen. De tegenwind in de finale was ons geluk. Anders hadden we ze niet meer teruggepakt. Maar de finish was perfect voor Gaviria."

   Fase per fase

   1. 18 uur 06. Gaviria klopt Greipel en Sagan in de 4e rit.

    Gaviria klopt Greipel en Sagan in de 4e rit

   2. 17 uur 54. Een woordje uitleg over de sprint. Echte treintjes waren er niet. Richeze trok met Gaviria naar het front en deed een monumentale beurt. Greipel moest van iets verder komen en trok zijn motor van erg ver op gang. Gaviria leek even geklopt te worden door de Duitser, maar kon met een tweede versnelling toch nog naar de zege spurten. Sagan gooide zijn wiel nog net voor dat van Greipel. .
   3. 17 uur 54. Het tijdsverlies voor Zakarin: 58 seconden. Domont (AG2R) geeft zelfs op na de val.
   4. 17 uur 53. Gaviria wint! Wat een lekkere sprint! Richeze verricht uitstekend werk, waarna Greipel vanop de tweede rij erg krachtig aanzet. Maar Gaviria remonteert de Duitser toch nog en pakt zijn tweede ritzege. .
   5. 17 uur 52. Einde verhaal voor Van Keirsbulck. We krijgen een massasprint.
   6. 17 uur 52. Zware val op 5 km van de finish met onder anderen Benoot, Uran en Zakarin.

    Zware val op 5 km van de finish met onder anderen Benoot, Uran en Zakarin

   7. 17 uur 51. Laatste kilometer! Net voor de vod zet Van Keirsbulck toch nog eens door, maar het lijkt vergeefse moeite.
   8. 17 uur 50. Toch eentje die seconden mag bijschrijven: Zakarin was ook betrokken bij de val en kan niet meer aansluiten.
   9. 17 uur 50. Sky wil in de veilige zone zitten en sleurt aan kop van het peloton. Nagenoeg alle sprinters zitten te trappelen. De vluchters zijn klaar om opgepeuzeld te worden. .
   10. 17 uur 49. Uran bereikt de staart van het peloton. De Colombiaan zal dus normaal geen averij oplopen. .
   11. 17 uur 49. Nog 3 km. Het kwartet vecht voor 25 seconden. We dichten het peloton weer wat meer winstkansen toe.
   12. 17 uur 48. Ook Uran heeft stukken en brokken en moet achtervolgen. De val gebeurde nog voor de boog van 3 kilometer: de verschillen tellen dus!
   13. 17 uur 47. Val in het peloton! Het peloton wordt toch weer opgeschrikt door een tuimelperte. Benoot is bij de slachtoffers en dat ziet er niet goed uit. Ook Domont, een knecht van Bardet, ligt er weer bij.
   14. 17 uur 46. Voorin beginnen ze natuurlijk ook aan de zege te denken. Onder de boog van de 5 km is het nog een halve minuut.
   15. 17 uur 45. Nog 45 seconden. Echt geolied is de achtervolging niet. Er zitten nog veel frisse kuiten klaar, maar wachten ze niet te lang om de benen op te spannen?
   16. 17 uur 44. "De overnames van Van Keirsbulck zijn imposant". Michel Wuyts.
   17. 17 uur 43. Nog 7 km: 56 seconden. Het verschil zakt nu toch onder de minuut. Ook Bora zet een mannetje in. Wat is het onverwacht spannend!
   18. 17 uur 43. Strijdlust voor Cousin. De Fransen hebben hun eerste prijsje al binnen: Cousin mag het podium op. "Hoe is het in godsnaam mogelijk", vraagt Michel Wuyts zich af. "Wellicht omdat hij al voor de tweede keer in de vlucht van de dag zit in deze Tour.".
   19. 17 uur 42. We krijgen toch het gevoel dat Perez zijn kansen opoffert voor ploegmaat Claeys. Bikkelen twee Fransen en twee Belgen straks om de hoofdprijs? Als opwarmertje voor vanavond kan dat wel tellen. .
   20. 17 uur 40. 1'09" op 10 kilometer van het einde. Dat lijkt te weinig tegen een jagend peloton, maar Terpstra en co moeten toch hun tenen uitkuisen. .