• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaviria houdt met jump Sagan en Greipel af, Van Avermaet blijft in het geel

  Tour de France: Rit 4einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLa Baule - AankomstSarzeau -
  Afstand195 km
  0306090120150195

   Fernando Gaviria heeft opnieuw bewezen dat hij op dit moment de snelste renner in het Tourpeloton is. Hij gaf in Sarzeau Sagan en Greipel het nakijken. Greg Van Avermaet mag nog een dagje langer in het geel rondrijden.

   Tour de France
   -
   datumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   />Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   />Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   />La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   />Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   />Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   />Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   />Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   />Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   />Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   />Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   />Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   />Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   />Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   />Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   />Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   />Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   />Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   />Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   />Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Bekijk de spannende laatste kilometer:

   Video player inladen ...

   Rit 4 in een notendop

   • Sleutelmoment: een laatste rechte lijn van 4 kilometer is altijd nadelig voor een kopgroep. Guillaume Van Keirsbulck doet nog een moedige poging, maar wordt op 900 meter van het einde opgegeten.
   • Winnaar van de dag: Quick-Step Floors ontliep zijn verantwoordelijkheid niet, de andere ploegen pokerden. Fernando Gaviria mag een kaarsje branden voor Tim Declercq en co.
   • Verliezer van de dag:  André Greipel heeft niet meer het sterkste eindschot van het peloton, maar de 35-jarige Duitser kon een nieuwe ritzege in de Tour bijna vastpakken. Een gemiste kans, maar tegelijk ook een kleine vertrouwensboost. 
   • Opvallend: Peter Sagan is weer een record rijker. Hij mocht een 89e groene trui afhalen en onttroont recordhouder Erik Zabel. 

   Vlucht met Van Keirsbulck zingt het net niet uit tot het einde

   Frankrijk-België van vanavond was ook in het peloton een belangrijk gespreksonderwerp. Het inspireerde zelfs de vlucht van de dag: 2 Fransen en 2 landgenoten bundelden hun krachten. Na amper 200 meter kreeg de poging van Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Claeys en Perez (Cofidis) en Cousin (Direct Energie) de goedkeuring van het peloton.

    

   Een geschiedenisloze sprintersrit met een klassiek verloop leek in de maak, maar dat draaide toch anders uit. Het kwartet deelde zijn krachten uitstekend in en was een gesel voor de sprintersploegen. Ploeg, bedoelen we, want Quick-Step werd in het grootste deel van de jacht aan zijn lot overgelaten.

    

   Het rekensommetje dreigde in de soep te draaien, maar de laatste rechte lijn van 4 kilometer nekte de vluchters. Van Keirsbulck werd net na de vod gegrepen door het peloton, dat uitgedund was door een valpartij in de slotfase. Benoot, Zakarin en Domont waren de voornaamste slachtoffers.

    

   Uitgebreide treintjes waren er niet te bespeuren in de laatste kilometer, maar een uitmuntende Richeze knapte het werk van 2 à 3 wagonnetjes op. Hij piloteerde Gaviria perfect, maar Greipel zette vanop de tweede lijn erg krachtig aan en leek de Colombiaan te grazen te nemen. Maar de Tour-debutant kon in de slotmeters zijn tenen nog wat extra uitkuisen en zette zijn teller toch nog op twee.

   Ook vandaag was het prijs: valpartij in de slotfase

   Video player inladen ...

   Belg in geel door Frankrijk: "Geen negatieve reacties"

   "Het was een goeie dag", zegt Greg Van Avermaet. "De ploeg heeft mij en Richie (Porte) goed bijgestaan en we zijn uit alle problemen gebleven. Toen er gevallen werd in de finale, zaten we goed vooraan. Het was perfect."

    

   Was het op de dag van Frankrijk-België op het WK voetbal niet raar om als Belg in het geel door Frankrijk te rijden? "De mensen waren met koers bezig en vanavond wellicht met voetbal. Er waren in ieder geval geen negatieve reacties."

   Video player inladen ...

   Steels: "Tegenwind was ons geluk"

   • Fernando Gaviria: "Ik moet mijn ploeg bedanken om de vlucht te controleren. Hun werk was uitstekend. Ik bedank hen voor het vertrouwen. Ik pak nu al mijn tweede ritzege, dat is een beloning voor de harde trainingsarbeid. Dat ik met Sagan vecht voor het groen? Peter is een van de beste renners in dit peloton. Het is leuk om met hem te duelleren."
   • Tom Steels: "Dit was een hele mooie, na 2 dagen waarbij het niet zo super liep. Vooral de manier waarop doet deugd, want we moesten het bijna allemaal alleen doen. Alleen Lotto-Soudal heeft ons wat geholpen. De tegenwind in de finale was ons geluk. Anders hadden we ze niet meer teruggepakt. Maar de finish was perfect voor Gaviria."
   Video player inladen ...

   Fase per fase

   1. Gaviria klopt Greipel en Sagan in de 4e rit

   2. Een woordje uitleg over de sprint

    Echte treintjes waren er niet. Richeze trok met Gaviria naar het front en deed een monumentale beurt. Greipel moest van iets verder komen en trok zijn motor van erg ver op gang. Gaviria leek even geklopt te worden door de Duitser, maar kon met een tweede versnelling toch nog naar de zege spurten. Sagan gooide zijn wiel nog net voor dat van Greipel.
   3. Het tijdsverlies voor Zakarin: 58 seconden. Domont (AG2R) geeft zelfs op na de val.
   4. Gaviria wint!

    Wat een lekkere sprint! Richeze verricht uitstekend werk, waarna Greipel vanop de tweede rij erg krachtig aanzet. Maar Gaviria remonteert de Duitser toch nog en pakt zijn tweede ritzege.
   5. Zware val op 5 km van de finish met onder anderen Benoot, Uran en Zakarin

   6. Einde verhaal voor Van Keirsbulck. We krijgen een massasprint.
   7. Laatste kilometer!

    Net voor de vod zet Van Keirsbulck toch nog eens door, maar het lijkt vergeefse moeite.
   8. Toch eentje die seconden mag bijschrijven: Zakarin was ook betrokken bij de val en kan niet meer aansluiten.
   9. Sky wil in de veilige zone zitten en sleurt aan kop van het peloton. Nagenoeg alle sprinters zitten te trappelen. De vluchters zijn klaar om opgepeuzeld te worden.
   10. Uran bereikt de staart van het peloton. De Colombiaan zal dus normaal geen averij oplopen.