Dumoulin dynamiteert Sky, maar uitgekookte Thomas pleegt op de valreep een coup

  Tour de France: Rit 11
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  30°Cdistance 108.5 km
  location 14:06: Albertville - 17:37: La Rosière
  trophy Geraint Thomas
  einde
  startfinish
  020406080108.5

   Geraint Thomas (Sky) heeft zijn sollicitatie als favoriet voor de Tour nog wat kracht bijgezet. De Welshman ging in de laatste hectometers van de tweede Alpenrit voorbij vluchter Mikel Nieve en is ook de nieuwe leider. Tom Dumoulin werd tweede, Chris Froome derde. Sky heeft de touwtjes na vandaag dus nog wat strakker in handen.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 11 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Team Sky spaarde het beste op voor de slotklim en zette de Tour daar met een machtsgreep naar z’n hand. Geraint Thomas snelde in La Rosière naar de ritzege én het geel, terwijl Froome een tik uitdeelde aan de andere favorieten.
   • Verliezer van de dag: Mikel Nieve leek na een dag in de aanval op weg naar een mooie overwinning in de 2e Alpenrit. Maar de rit duurde net iets te lang voor de Bask. In de laatste hectometers van de slotklim werd hij nog voorbijgesneld door Thomas. Hij eindigde uiteindelijk vijfde.
   • Opvallend: Zowel Movistar als Bahrain-Merida reden zich vandaag in de kijker, maar blijven met lege handen achter. Valverde viel aan, maar zakte er uiteindelijk helemaal door. Nibali kon het kopwerk van Pellizotti en Pozzovivo dan weer niet verantwoorden.

   Uitgebreid verslag

   Valverde en Dumoulin steken het vuur aan de lont

   Een korte, maar pittige bergrit kreeg ook een pittige start. Sagan trok meteen ten aanval en raapte weer wat extra punten voor z’n groene trui op. Ook Alaphilippe, gisteren nog ritwinnaar, sprong weer mee in de dans. De bolletjestruidrager dikte zijn puntentotaal verder aan op de Montée de Bisanne. Serge Pauwels zat weer mee in vlucht en ook Thomas De Gendt was van de partij in de ruime kopgroep.

    

   Op de Col du Pré, de 2e beklimming van de dag, werd de kopgroep stevig uitgedund. Ook Alaphilippe zag plots zwarte sneeuw en moest de rol lossen. In het peloton werd de hegemonie van Team Sky even verbroken door Movistar. Valverde koos voor de aanval, op zoek naar z’n ploegmaat Soler. Froome en z’n luitenanten lieten begaan, Nibali stuurde z’n knechten bij Bahrain-Merida wel in de loopgraven.

    

   In de afdaling van de Cormet de Roselend dropte Dumoulin een bommetje. De Nederlander reed samen met ploegmaat Kragh Andersen weg uit de favorietengroep, op weg naar Valverde en Soler. Eenmaal bij Valverde weigerde die op de slotklim naar La Rosière over te nemen en dus ging Dumoulin er alleen vandoor. Valverde kwam niet veel later de man met hamer tegen.

   Aanval Dumoulin

   Thomas slaat dubbelslag op slotklim naar La Rosière

   Vooraan bleef er intussen weinig over van de imposante kopgroep van 31 renners. Nieve had nog het meeste energie in de tank en liet onder meer Barguil, Herrada en Caruso achter. 

    

   In het peloton zorgde de slotklim voor vuurwerk. Niet Froome, maar ploegmaat Thomas stak het vuur aan de lont. Met een stevige versnelling sprong hij weg uit de favorietengroep en in geen tijd reed de Brit naar Dumoulin en overlever Caruso.

    

   Bij de favorieten kwam de volgende prik van Daniel Martin en die kreeg zowaar Froome mee in z’n wiel. Bardet, Quintana, Roglic en Nibali keken naar elkaar en reageerden niet. Voor Froome ging het niet snel genoeg, hij gooide ook nog Martin overboord en ging op zoek naar Dumoulin en Thomas.

    

   Die laatste zag z’n kopman komen en plaatste daarop nog maar eens een versnelling in de laatste kilometer. Dumoulin en Caruso moesten passen en Thomas ging in één ruk ook nog voorbij koploper Nieve. Thomas pakte zo de volle buit op La Rosière: ritwinst én geel. Dumoulin en Froome werden op 20 seconden 2e en 3e. Bardet, Quintana, Roglic en Nibali kregen aan de finish een minuut aangesmeerd. Voor Valverde was de schade nog groter, hij finishte op 3'30". 

   Laatste kilometer

   Fase per fase

   1. 17 uur 45. Geraint Thomas wint 11e rit na dolle laatste kilometer.

    Geraint Thomas wint 11e rit na dolle laatste kilometer

   2. 17 uur 42. Valverde likt z'n wonden. Movistar houdt weinig tot niks over aan het plannetje met Valverde. De Spanjaard rolt binnen op 3'25" van Thomas.
   3. 17 uur 38. Bardet, Nibali, Quintana en Roglic komen op 1 minuut achterstand binnen. Zij waren niet opgewassen tegen het slotoffensief van Team Sky.
   4. 17 uur 38. Dumoulin finisht als tweede op 21 seconden. Froome maakt het succes van Team Sky compleet op de derde plaats.
   5. 17 uur 38. Martin gaat in de tegenaanval en krijgt Froome mee.

    Martin gaat in de tegenaanval en krijgt Froome mee

   6. 17 uur 37. Thomas wint! Geraint Thomas slaat een dubbelslag op La Rosière. Hij wint de rit en neemt ook de gele trui over van Van Avermaet. Indrukwekkend nummer van de Brit.
   7. 17 uur 36. Froome gaat alleen. Froome laat Martin achter en gaat op zoek naar Dumoulin en Thomas. Die voelt z'n ploegmaat komen en gaat er op zijn beurt alleen vandoor.
   8. 17 uur 36. Stevige prik van Thomas . Thomas gaat in één ruk ook nog voorbij Nieve. Hij is op weg naar de ritzege én de gele trui.
   9. 17 uur 35. Froome en Martin volgen op 40" van Nieve en op zo'n 10" van Dumoulin, Thomas en Caruso. Bardet, Quintana, Roglic, Kruijswijk en Nibali moeten een halve minuut toegeven op Froome en Martin.
   10. 17 uur 33. Thomas is bij Dumoulin gekomen. Caruso blijft er voorlopig aan hangen, Herrada is er niet meer bij. Ze volgen op 25" van Nieve.
   11. 17 uur 31. Thomas knalt weg en rijdt naar Dumoulin, Froome kan niet mee.

    Thomas knalt weg en rijdt naar Dumoulin, Froome kan niet mee

   12. 17 uur 30. Martin en Froome muizen er vanonder. Daniel Martin is weer komen aansluiten bij de favorieten en plaatst meteen een versnelling. Hij krijgt Froome mee in z'n wiel. Bardet, Roglic, Quintana en Nibali kijken naar elkaar en laten het duo wegrijden.
   13. 17 uur 28. En daar gaat Froome! Froome kiest nu zelf het hazenpad, maar ook hij wordt weer bij de lurven gegrepen door Bardet en Quintana. Dumoulin komt intussen bij Herrada en Caruso, Thomas nadert zienderogen.
   14. 17 uur 27. Versnelling van Bardet. Bardet waagt zijn kans, maar wordt meteen teruggehaald door Froome. Ook een poging van Quintana leidt tot niks.
   15. 17 uur 26. Thomas kiest voor de aanval. Het is zowaar Geraint Thomas die het vuur aan de lont steekt. De Brit gaat er alleen vandoor, er komt geen reactie van de anderen.
   16. 17 uur 25. Nog 5 km. Nieve houdt voorlopig goed stand, maar hij heeft nog 5 klimkilometers voor de boeg. Bij de favorieten gaat het nu ook te snel voor Bernal.
   17. 17 uur 23. In de favorietengroep hebben ook Latour en Fuglsang de rol moeten lossen, terwijl nu ook Landa achteraan bengelt. Team Sky blijft het tempo hoog houden.
   18. 17 uur 21. Herrada en Caruso jagen op Nieve. Herrada is bij Caruso gekomen. Het duo volgt op 20" van Nieve. Dumoulin zit op 1 minuut van de eenzame koploper en rijdt 40" voor de favorietengroep uit.
   19. 17 uur 20. Valverde kraakt. Dumoulin heeft Valverde overboord gegooid en die moet nu op zijn beurt ook de groep der favorieten laten rijden. De Spanjaard houdt aan zijn aanvalspoging wel de Prijs van de Strijdlust over.
   20. 17 uur 20. Dumoulin laat Valverde achter, Nieve valt aan in de kopgroep.

    Dumoulin laat Valverde achter, Nieve valt aan in de kopgroep