• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe heerst in 1ste Alpenrit, Van Avermaet verdedigt geel met hand en tand

  Tour de France: Rit 10einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAnnecy - AankomstLe Grand-Bornand -
  Afstand158,5 km
  020406080100120140158.5

   Julian Alaphilippe heeft een vijftigste keer raak geschoten voor Quick-Step dit seizoen. De Fransman schudde zijn medevluchters af op de Col de la Colombière en wint zo de eerste Alpenrit in de Tour. Leider Greg Van Avermaet sloop mee met de vlucht van de dag en verdedigde zijn gele trui met een indrukwekkend nummertje bergop. De klassementsrenners hielden zich koest.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2/>Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   3Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   4/>La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5/>Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   6/>Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7/>Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8/>Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9/>Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10/>Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   11/>Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   12/>Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   13/>Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   14/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15/>Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   16/>Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   17/>Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   18/>Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19/>Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   20Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21/>Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 10 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Julian Alaphilippe leverde een dijk van een prestatie af. De Fransman sprong mee met de goede vlucht, kwam als 1e boven op de Col de Bluffy en de Col de Romme en duldde ook op de Col de la Colombière geen tegenstand. Zijn knappe solo leverde hem niet alleen de ritzege, maar ook de bolletjestrui op.
   • Verliezer van de dag: Rigoberto Uran mag een kruis maken over zijn podiumambities in deze Tour. In de rit naar Roubaix verloor de Colombiaan al tijd en vandaag moest hij op de Col de la Colombière de favorieten laten gaan. Hij finishte op ruim 2’35” van Froome en co.
   • Opvallend: Greg Van Avermaet behield z’n gele trui na een indrukwekkend nummer. Dat vond ook de Franse wedstrijdjury, die hem de Prijs voor de Strijdlust gaf. Sinds de invoering in 2003 was die eer nog voor geen enkele geletruidrager weggelegd.

   Verslag van rit 10

   Van Avermaet verdedigt gele trui door aan te vallen

   Heel wat renners wilden er na de rustdag meteen invliegen in de eerste Alpenrit. Een spervuur aan aanvallen leidde aanvankelijk tot niks. Op de 1e beklimming van de dag, de Col de Bluffy, gooide Peter Sagan de knuppel in het hoenderhok. Alaphilippe ging er met de punten lopen, Sagan deed niet veel later hetzelfde aan de tussenspurt in Thônes en nestelde zich zo nog wat steviger in het groen.

    

   Na de Col de Bluffy ontstond een ruime kopgroep. Van Avermaet wist z’n wagonnetje aan te pikken en ook Gilbert, Pauwels en Degand waren mee met de goede vlucht. Het peloton onder leiding van Team Sky liet begaan.
    

   De Col de la Croix Fry zorgde voor een eerste verbrokkeling in de kopgroep en ook op de loodzware Montée du plateau des Glières werden enkele renners overboord gegooid. Met de top in zicht achtte Alaphilippe z’n moment gekomen. Hij sprong achter Gaudu aan en pakte de volle buit op het Plateau des Glières.

    

   In het peloton hielden de favorieten zich koest, enkel een lekke band voor Froome zorgde even voor commotie. De kopgroep dikte weer aan tot 18 renners en kreeg tot ruim 8 minuten voorsprong. 

   Alaphilippe toont z'n klim- en daalcapaciteiten

   Op de Col de Romme schudde Taaramäe stevig aan de boom. Hij kreeg het gezelschap van Alaphilippe en die kwam ook nu als eerste over de top. In de afdaling van de Col de Romme demonstreerde Alaphilippe z’n dalerskunsten,
   voor Taaramäe ging het plots allemaal te snel.

    

   Alaphilippe begon zo als eenzame leider aan de laatste beklimming van de dag, de Col de la Colombière. Izagirre probeerde in z’n eentje naar de Fransman toe te rijden, maar beet z’n tanden stuk. Van Avermaet sloeg de handen in elkaar met Pauwels en hield verrassend goed stand.

    

   Maar tegen Alaphilippe was vandaag geen kruid gewassen. De Fransman soleerde naar winst en veroverde bovendien de bolletjestrui. Van Avermaet werd vierde na Izagirre en Taaramäe en nestelde zich nog wat steviger in het geel.

    

   Bij de favorieten werd er geen oorlog gevoerd, al leverde het verschroeiende tempo van Team Sky wel enkele slachtoffers op. Uran zakte alweer door het ijs en ook onder meer Mollema en Jungels moeten hun wonden likken na de eerste bergrit.

   Uran moet lossen

   Verliezers van de dag

   • Bob Jungels (Lux) - 51"
   • Mikel Nieve (Spa) - 51"
   • Bauke Mollema (Ned) - 51"
   • Ilnoer Zakarin (Rus) - 51"
   • Rafal Majka (Pol) - 51"
   • Rigoberto Uran (Col) - 2'36"
   • Tejay van Garderen (VS) - 7'29"
   • Warren Barguil (Fra) - 7'34"
   • Pierre Rolland (Fra) - 15'29"
   • Marc Soler (Spa) - 20'50"

    

   * Tijdsverschillen ten opzichte van de groep met de favorieten

   Alaphilippe: "Perfect antwoord op ontgoocheling in Bretagne"

   Julian Alaphilippe heeft zijn eerste overwinning in de Tour beet, en hoe?! De Fransman heerste in de eerste Alpenrit. "Dat wekt veel emoties op", zegt hij. "Het is moeilijk om dit te beseffen."

    

   "Ik was er al eens dichtbij gekomen, maar op deze manier winnen is te gek. Hier heb ik geen woorden voor. Ik ben enorm tevreden dat ik kon profiteren van deze kans."

    

   "Ik had bij de start al gezegd dat ik wou meegaan in de ontsnapping. Ik was in de zesde etappe een beetje ontgoocheld op de Mûr-de-Bretagne, want de benen hadden toen geen zin. Dit is het perfecte antwoord."

   Fase per fase

   1. 18 uur 11. Rotdag voor Uran. De opofferingen van Vanmarcke in de etappe naar Roubaix zijn tevergeefs geweest. Uran, de nummer twee van de vorige Tour, komt op 2'35" van de favorieten over de finish.
   2. 18 uur 10. Geen schade bij de grote favorieten, maar enkele klassementsrenners zullen toch hun wonden likken na vandaag. Onder meer Jungels, Mollema, Majka en Pozzovivo moeten een kleine minuut prijsgeven.
   3. 18 uur 09. Van Avermaet behoudt geel. Latour geeft er nog een snok aan in het groepje der favorieten om enkele renners zoals Mollema en Uran wat extra tijdsverlies aan te smeren. Martin wint uiteindelijk het sprintje van de favorietengroep. Van Avermaet blijft in elk geval stevig in het geel.
   4. 18 uur 06. Van Avermaet vierde. Taaramë en Izagirre mogen uitmaken wie tweede wordt. Izagirre heeft nog het meeste energie en sprint Taaramäe makkelijk uit het wiel. Meteen daarna wordt Van Avermaet vierde, de vijfde plaats is voor Pauwels.
   5. 18 uur 05. Alaphilippe wint! Na een straf nummer pakt Julian Alaphilippe de ritzege in Le Grand-Bornand. Als toemaatje verovert hij ook nog eens de bolletjestrui. Alweer een succes erbij voor Quick-Step Floors, dit is overwinning nummer 50 voor het Belgische team.
   6. 18 uur 03. Laatste kilometer. Alaphilippe duikt de laatste kilometer in en kan al uitgebreid vieren. Hij zal de eerste Alpenrit op zijn naam schrijven.
   7. 18 uur 02. Izagirre heeft het gezelschap gekregen van Taaramäe . Zij volgen op 1'56" van Alaphilippe. Van Avermaet en Pauwels hebben 2'20" achterstand op de koploper.
   8. 18 uur 01. Daniel Martin probeert weg te raken uit de groep der favorieten.

    Daniel Martin probeert weg te raken uit de groep der favorieten