• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 19: Embrun-Salon-de-Provence

  Tour de France: Rit 19einde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEmbrun - AankomstSalon-de-Provence -
  Afstand222,5 km
  0306090120150180222.5

   Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft eindelijk zijn ritzege in deze Ronde van Frankrijk te pakken. De Noor was de sterkste én slimste van een omvangrijke kopgroep, die ook 3 Belgen telde. Jens Keukeleire werd 3e, Thomas De Gendt 5e, Jan Bakelants 8e.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   Rit 19 in een notendop

   • Sleutelmoment: Op 3 kilometer van de streep ligt een rotonde op het parcours. Boasson Hagen en Arndt zijn bij de pinken en kiezen de korte kant, hun medevluchters kiezen de verkeerde kant. Het levert het duo een kleine voorsprong op en Boasson Hagen geeft die niet meer af.
   • Winnaar van de dag: Boasson Hagen was er in deze Tour al een paar keer dichtbij. In de 7e rit scheelde het zelfs amper 6 millimeter met Kittel. Maar de Noor toont zich de sterkste en vooral de slimste van een kopgroep en pakt zo toch zijn ritzege.
   • Opvallend: Het is al geleden van 1985 dat een Belg nog eens kon winnen op 21 juli. Met 3 Belgen in de kopgroep ziet het er goed uit, maar Bakelants, De Gendt en Keukeleire laten zich in de luren leggen.

   3 Belgen in de aanval, peloton neemt snipperdag

   In het slotweekend van de Tour krijgen de renners een tijdrit en de traditionele massasprint op de Champs-Elysées voorgeschoteld. Voor veel renners was vandaag dus de laatste kans.

    

   Het regende dan ook demarrages in het openingsuur. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 20 in de afdaling van het eerste klimmetje. Bij die 20 een aantal grote namen: De Gendt, Bakelants, Keukeleire, Mollema, Chavanel en Boasson Hagen.

    

   De klassementsrenners en sprintersploegen vonden het wel fijn en namen een snipperdag. Het peloton zou uiteindelijk over de streep bollen op meer dan 10 minuten. In het klassement blijft alles zo bij het oude.

    

   Vooraan toonde Keukeleire zijn goede benen. Op 20 kilometer van de streep zorgde hij voor de schifting. De man van Orica kreeg zijn ploegmaat Albasini mee, net als de 2 andere Belgen en Boasson Hagen.

   Boasson Hagen kiest de goede kant aan een rotonde

   In de laatste 10 kilometer regende het aanvalspogingen, maar Keukeleire haalde iedereen terug. Boasson Hagen, op papier de snelste, gleed moeiteloos mee.

    

   Arndt en Boasson Hagen hadden de finale goed bestudeerd, want op 3 kilometer van de streep kozen zij als enigen de korte kant van een rotonde. Dat leverde hen een kleine voorsprong op.

    

   De Noor van Dimension Data ging zo hard dat Arndt hem niet kon volgen. Hij kwam solo over de streep en spoelt zo de ontgoocheling door na de verloren millimetersprint tegen Kittel eerder in deze Tour.

    

   Arndt werd 2e op 5 seconden. Keukeleire won het sprintje voor de 3e plaats, ook De Gendt (5e) en Bakelants (8e) eindigen in de top 10.

   VIDEO: Boasson Hagen toont zich de slimste

   Boasson Hagen: "Deze keer was er geen fotofinish nodig"

   "Ik ben er al vaak dichtbij geweest in deze Tour, maar deze keer was er geen fotofinish nodig", grapte Edvald Boasson Hagen. De Noor verloor eerder in deze Tour in Nuits-Saint-George de massasprint tegen Marcel Kittel met amper 6 millimeter."

    

   Er waren veel aanvallen in de finale. In de laatste kilometers zocht ik naar het juiste moment en toen was er die rotonde. Ik had de finish een beetje bestudeerd en wist wat de kortste weg was. Ik heb daar aangevallen en dat was het goede moment."