• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 17: La Mure-Serre Chevalier

  Tour de France: Rit 17einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLa Mure - AankomstSerre Chevalier -
  Afstand183 km
  0306090120150183

   Fabio Aru is de grote verliezer van de rit over de Galibier geworden. De Italiaanse kampioen verloor een halve minuut en valt van de 2e naar de 4e plaats terug. Primoz Roglic (Lotto-Jumbo) soleerde naar de zege. Hij reed op de slotklim weg van onder meer Serge Pauwels en Alberto Contador.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   Rit 17 in een notendop

   • Verliezer van de dag: Fabio Aru heeft het op de Galibier moeilijk om te reageren op de aanvallen van Romain Bardet. De Italiaan begint met een achterstand aan de afdaling en kan de kloof niet meer dichten. Hij verliest een halve minuut en tuimelt van het podium.
   • Pechvogel van de dag: Groene trui Marcel Kittel komt al vroeg in de etappe ten val. Hij vervolgt zijn weg met een gehavende schouder, maar bengelt helemaal achteraan in de koers en geeft er de brui aan op de top van de Croix de Fer.
   • Winnaar van de dag: Primoz Roglic glipt mee in een kopgroep van 30. Op de Galibier toont hij zich de sterkste, waarna hij bergaf naar de ritzege soleert. Na de opgaves van Gesink en Bennett geeft de Sloveen de Tour van LottoNL-Jumbo zo toch wat kleur.

   Kittel geeft op, Contador lanceert een offensief

   Vlak na de start in de eerste Alpenrit werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Groene trui Marcel Kittel was het grootste slachtoffer. Hij zette nog even door, maar gaf er later in de rit de brui aan.

    

   Zo kreeg Matthews de groene trui in de schoot geworpen. De Australiër maakte op dat moment deel uit van een kopgroep van een 30-tal renners, met onder meer De Gendt, Pauwels, Roglic en Mollema, en sprokkelde onderweg nog wat extra punten.

    

   In het peloton opende Contador de debatten op de Croix de Fer. Hij kreeg in eerste instantie Quintana mee, maar die kon zijn tempo niet aan. Contador maakte dan maar in zijn eentje de sprong naar de kopgroep, waar Mollema en Pantano zich uit de naad werkten voor hun kopman.

   Roglic toont zich de sterkste, Aru verliest tijd

   Al vroeg in de beklimming van de Galibier sloop Roglic weg uit die kopgroep. Contador en Pauwels schoven mee en even later kwamen ook Atapuma en Frank terug. Pauwels deelde een paar prikken uit, maar liep dan op een counter van Roglic.

    

   De Sloveen stoomde alleen door naar de top en dook de afdaling in met 1'30" voorsprong op de eerste achtervolgers. Niemand slaagde erin om terug te keren op de ex-schansspringer, die de mooiste overwinning uit zijn carrière boekt.

    

   Bij de favorieten schudden Bardet en Martin een paar keer aan de boom in de beklimming van de Galibier. Froome en Uran gaven geen krimp, Aru had het moeilijk en moest afhaken.

    

   In de straten van Serre Chevalier sprintte Uran naar de 2e plaats en de 6 bonificatieseconden. Froome werd 3e en plukte 4 seconden weg voor de neus van Bardet.

    

   Martin, Meintjes en Aru verloren uiteindelijk een halve minuut. De Italiaanse kampioen tuimelt zo van het podium. Froome blijft in het geel, hij heeft 27 seconden voorsprong op Uran en Bardet.

   VIDEO: Roglic schudt zijn medevluchters af, Martin prikt bij de favorieten

   Roglic: "Ik kan het nog niet goed vatten"

   Ritwinnaar Roglic kon het na de finish allemaal nog niet goed vatten. “Een rit winnen in de Tour is echt gek. Ongelooflijk. Ik heb er haast geen woorden voor”, aldus de verbouwereerde Sloveen. “Volgens mij zal ik me pas later realiseren wat dit betekent en hoe groot deze zege in feite is.”

    

   Roglic kwam solo boven op de Galibier en als voormalig schansspringer vreesde hij de afdaling niet. “Alles verliep naar plan in deze rit. Het was wel lang naar de top van de Galibier, en op de top was er ook minder zuurstof in de lucht. In de afdaling heb ik me vooral gefocust op het behouden van mijn voorsprong zonder al te veel risico te nemen.”

    

   Aan de finish in Serre-Chevalier hield Roglic een dikke minuut over op het aanstormende groepje der favorieten. “Mijn vriendin en familie waren vandaag ook op bezoek, en dat zorgde ervoor dat ik extra gemotiveerd was. En met al die Sloveense vlaggen langs het parcours kan ik altijd wat meer. Of ik zaterdag ook nog de tijdrit in Marseille kan winnen? Misschien. Ik doe mijn best, en dan zien we wel”, besluit Roglic.