• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 16: Le Puy-en-Velay-Romans-sur-Isère

  Tour de France: Rit 16einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLe Puy-en-Velay - AankomstRomans-sur-Isère -
  Afstand165 km
  0306090120165

   Michael Matthews (Sunweb) heeft de 16e rit in de Tour gewonnen, zijn tweede na Rodez. Na een snelle etappe met waaiers op het eind klopte hij Boasson Hagen, Degenkolb en Van Avermaet. Marcel Kittel moest er in een lastig begin af. Matthews, die onderweg ook de tussensprint won, deed een goeie zaak voor het groen. Chris Froome blijft in het geel.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Düsseldorf - Düsseldorf14 km
   2/>Düsseldorf - Luik203.5 km
   3/>Verviers - Longwy212.5 km
   4/>Mondorf-les-Bains - Vittel207.5 km
   5/>Vittel - La Planche des Belles Filles160.5 km
   6/>Vesoul - Troyes216 km
   7/>Troyes - Nuits-Saint-Georges213.5 km
   8/>Dole - Station des Rousses187.5 km
   9/>Nantua - Chambéry181.5 km
   10/>Périgueux - Bergerac178 km
   11/>Eymet - Pau203.5 km
   12/>Pau - Peyragudes214.5 km
   13/>Saint-Girons - Foix101 km
   14/>Blagnac - Rodez181.5 km
   15/>Laissac - Le Puy-en-Velay189.5 km
   16/>Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère165 km
   17/>La Mure - Serre Chevalier183 km
   18/>Briançon - Col d'Izoard179.5 km
   19/>Embrun - Salon-de-Provence222.5 km
   20Marseille - Marseille22.5 km
   21/>Montgeron - Parijs103 km

   Rit 16 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Michael Matthews is een man met een missie. Wanneer Kittel al vroeg lost, doet Sunweb er alles aan om de Duitser op achterstand te houden. Matthews neemt de tussensprint voor zijn rekening én wint de rit. Hij nadert tot op 29 punten van het groen.
   • Verliezers van de dag: Dan Martin en Louis Meintjes zitten op de verkeerde plaats wanneer het peloton breekt in de finale. Ze moeten zelf aan de bak in de achtervolging en verliezen 51 seconden op de andere favorieten.
   • Sleutelmoment: Marcel Kittel lost op de eerste beklimming van de dag. Hij is wel goed omringd door ploegmaats. Dat blijkt nefast voor Dan Martin, want de Ier kan in de finale enkel rekenen op Bauer en Brambilla.

   Kittel al vroeg gelost, Bennett geeft op

   Geen rustige aanloop om de benen los te schudden na de rustdag, maar wel een openingsfase die meteen bergop liep. Terwijl De Gendt tevergeefs probeerde weg te raken, werd Kittel achteraan gelost.

    

   Ook Bouhanni en Groenewegen belandden in de groep met de groene trui. Hun ploegen zetten een achtervolging op poten, maar in het grote peloton rook Matthews zijn kans.

    

   Sunweb plooide zich dan ook dubbel om Kittel op achterstand te houden. Met succes, want het verschil liep gestaag verder op. Bouhanni besefte het gevaar en sprong van de groep-Kittel naar voren.

    

   Het hoge tempo was er te veel aan voor George Bennett. De 12e uit het klassement was ziek en gaf al vroeg op.

   VIDEO: Matthews pakt de volle buit aan de tussensprint

   Martin en Meintjes verliezen tijd, Matthews pakt de volle buit

   In de finale stond er een strakke wind. Het werd dan ook een nerveus gedoe, met veel gewriemel. Het peloton werd op een lint getrokken en op 13 kilometer van de streep brak het.

    

   Froome, Aru en Uran waren bij de pinken. Bardet werd door engelbewaarder Naesen naar voren geloodst. Dan Martin en Louis Meintjes lieten zich verrassen. Het duo verloor 51 seconden, Martin tuimelt daardoor van 5 naar 7.

    

   Op 400 meter van de streep zette Van Avermaet met veel allure aan. Hij zwenkte knap door de bochten, maar kwam te vroeg op kop, viel stil en werd uiteindelijk 4e.

    

   Matthews, Degenkolb en de sterk opkomende Boasson Hagen mochten het onder elkaar uitvechten. Het was opnieuw de Australiër die aan het langste eind trok, voor Boasson Hagen en Degenkolb. In de strijd voor het groen nadert Matthews tot op 29 punten van Kittel.

   Matthews: "Beslist om vol gas te gaan toen Kittel gelost werd"

   "Twee ritten in dezelfde Tour, twee op drie dagen, ik zal het morgenvroeg pas echt beseffen", reageert Matthews. "Normaal win ik één keer in een grote ronde, die tweede pakken is altijd moeilijk. Het hele team heeft fantastisch gewerkt. Ik wou mee in de ontsnapping, maar Quick-Step dekte me begrijpelijk om Kittel te beschermen."

    

   "Toen ik hoorde dat Kittel gelost werd en hij op 1 minuut zat na de top van de klim, hebben we beslist om vol gas te gaan. Want zonder hem heb ik meer kans om te winnen. Ik pak ook 50 punten in het puntenklassement, dus dat is ook geweldig meegenomen.”