Met gemak! Remco Evenepoel wint de eerste rit in de Ronde van Noorwegen

  Ronde van Noorwegen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 174 km
  location 13:35: Bergen - 18:09: Voss
  trophy Remco Evenepoel
  einde
  startfinish
  0306090120150174

   Hoe is het vormpeil van Remco Evenepoel na Luik-Bastenaken-Luik? Vrij goed blijkbaar. Evenepoel zat de hele dag ontspannen in het peloton, wachtte geduldig zijn moment af op de slotklim en sprintte op 300 meter van de finish weg van de tegenstand. Alweer bingo voor de man van Quick Step-Alpha Vinyl.  

   In de 1e etappe kreeg het peloton een 174 kilometer lange tocht van Bergen naar Voss voor de kiezen. De jonge Belg Jens Reynders nestelde zich in de vlucht van de dag, die onder impuls van de ploegen die mikken op het klassement ruimschoots op tijd ingerekend werd.

   De beslissing viel op de pittige slotklim van ruim 2 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Quick Step-Alpha Vinyl hield de boel vakkundig onder controle en zette Remco Evenepoel in een zetel af voor de laatste hectometers.

   Daarin stak Eduard Prades de lont aan het vuur, maar de Spanjaard van Caja Rural kreeg al snel lik op stuk van Evenepoel. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik kletste iedereen uit zijn wiel en sprintte naar de overwinning. Met Cian Uijtdebroek en Laurens Huys finishten nog twee Belgen in de top 10.

   Evenepoel is uiteraard ook de eerste leider. Dankzij de bonificaties telt hij in de stand 4 seconden voorsprong op de Noor Tobias Johannessen. "Ik had niet verwacht dat ik op de eerste dag al meteen zo goed zou zijn", reageerde Evenepoel na de finish. "Het was toch wel een steile klim."

   Opmerkelijk: in volle finale zette Evenepoel zich nog even aan de kant voor een sanitaire stop. "Ik moest echt stoppen, anders ging mijn blaas ontploffen", lachte hij.

   Ronde van Noorwegen
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdBergen - Voss174 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdUlvik - Geilo124 kmEthan HayterTobias Johannessen
   vanwegwedstrijdGol - Stavsro176 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdHovden - Kristiansand232 kmMarco HallerRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdFlekkefjord - Sandnes182 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdStavanger - Stavanger149 kmAlexander KristoffRemco Evenepoel

   Fase per fase

   1. 18 uur 09. Evenepoel wint! Remco Evenepoel bleef kalm tot in de laatste 300 meter en laat Chavez, Geoghegan Hart en co achter zich. Alleen Johannessen (Uno-X) kwam Evenepoel nog even bedreigen. De Noor drong aan, maar moest toch passen. .
   2. 18 uur 07. De laatste kilometer. Het halve peloton zit nog samen. Het wordt iets bochtiger.  .
   3. 18 uur 06. Wie durft het aan? . De mannen van Bora, Jumbo-Visma, Quick Step en Ineos. Ze kijken allemaal naar elkaar. Wie durft als eerste te knallen?  .
   4. 18 uur 02. Mads Pedersen zet zich op kop. Nog 3 kilometer. We gaan klimmen. Mads Pedersen zet zich op kop. De klim is exact 2,7 kilometer lang.  .
   5. 17 uur 58. Nog 40 seconden bij het binnenrijden van Vossevangen. Het tempo in de kopgroep is er helemaal uit. De 6 weten dat het peloton er aankomt. Ze maken zich op voor de slotklim.  .
   6. Remco moet worden teruggebracht. Een lekke band? 17 uur 56.
   7. 17 uur 50. Wie mogen we bij Ineos verwachten? . Daar kijken we naar Ethan Hayter en Brabantse Pijl-winnaar Magnus Sheffield. En laat ons ook Geoghegan Hart niet vergeten. Een sterrenensemble.  .
   8. 17 uur 46. Quick Step zet een mannetje bij vooraan in het peloton. Evenepoel zet zich in het wiel van zijn ploegmaats Cavagna, Asgreen en Stybar. .
   9. 17 uur 41. De laatste twee kilometer van de etappe richting Voss hebben een gemiddelde stijging van 8,4%. Ideaal voor klimmers met een sterk eindschot.  .
   10. 17 uur 41. In het peloton lijken ze zich geen zorgen te maken. De mannen van Uno-X en Quick Step houden de koplopers onder schot in de veronderstelling hen te pakken voor de slotklim.  .
   11. 17 uur 37. De situatie op 30km van de finish: 6 koplopers met onder anderen Jens Reynders hebben een voorsprong van 1 minuut en 15 seconden.  .