Dubbelslag voor Pogacar in UAE Tour: Sloveen is voor de 3e keer baas in koninginnenrit

  UAE Tour: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig distance 148 km
  location 09u52: Al Ain - 13u14: Jebel Hafeet
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  020406080100120148

   Tadej Pogacar (Team UAE) heeft voor het tweede jaar op rij de eindzege in de UAE Tour op zak gestoken. De Sloveen kwam op de slotklim naar Jebel Hafeet niet in de problemen op de speldenprikken van laatste belager Adam Yates (Ineos). In de prestigieuze sprint rekende Pogacar als kers op de taart weer af met Yates.

   Een klimmersoase in de woestijn. De UAE Tour werd vandaag in zijn definitieve plooi gelegd op de Jebel Hafeet, dé scherprechter van de dag. Leider Tadej Pogacar heerste de voorbije twee jaar op de slotklim met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%.


   Vandaag drie op drie? 


   De Sloveen posteerde zijn mannetjes de laatste kilometers alvast in de spits om die hattrick voor te bereiden. Met succes: het peloton werd stevig gereduceerd én Gianni Vermeersch, de laatste overgebleven vluchter van de dag, werd gegrepen in de laatste hellende kilometers.


   Enkel Adam Yates, de kopman van de Ineos Grenadiers, was niet onder de indruk van het machtsvertoon van het UAE-blok. Tot twee keer toe probeerde hij weg te fladderen, maar Pogacar loswrikken lukte hem niet.


   Net zoals vorig jaar mocht het koningskoppel in de woestijn sprinten voor de (eind)overwinning.

    

   Een koud kunstje voor de explosieve benen van Tadej Pogacar. Met een verschroeiende versnelling nam hij - voor de ogen van zijn sponsors - opnieuw de dubbelslag in de UAE Tour: winst in de koninginnenrit én de eindoverwinning. Adam Yates en Pello Bilbao zijn in beide uitslagen respectievelijk 2 en 3.

   "Belangrijke zege voor onze ploeg"

   "Hoewel het een zware klim is - met in het begin veel steile stroken - ligt de beklimming me heel goed", zei de Sloveen in het flashinterview. 

    

   "Op het einde kun je het een beetje tactisch spelen, zoals we probeerden met João Almeida, hij was heel goed vandaag en mikte op de dagwinst. Maar Adam Yates was nóg beter."   

    

   Yates viel dan ook zelf een paar keer aan. "We weten allemaal dat Adam één van de sterkste versnellingen van het peloton heeft. Gelukkig kon ik me vastbijten in zijn wiel en botste hij ook op zijn limieten. Ik had de luxe dat ik gewoon moest volgen en geen gat meer moest slaan voor het algemeen klassement. In de sprint kon ik het vervolgens afmaken."    

    

   "Dit is een belangrijke zege voor onze ploeg, want deze wedstrijd is een groot doel voor ons. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, is dit één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen voor ons."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD3:20:24
   2Adam YatesIGD+1
   3Pello BilbaoTBV+5
   4João AlmeidaUAD+15
   5Lucas PlappIGD+16
   6Carlos VeronaMOV+16
   7Rafal MajkaUAD+16
   8Aleksandr VlasovBOH+30
   9Geoffrey BouchardACT+53
   10Chris HarperTJV+53

   Fase per fase

   1. 13 uur 12 match afgelopen
   2. 13 uur 11. Uitstel van executie. Adam Yates pakt uit met een nieuwe versnelling. Bilbao en Pogacar zijn nu definitief weg. Pogacar en Yates mogen voor de overwinning sprinten. .
   3. 13 uur 07. Toen waren ze met 4. Het koningskoppel Pogacar/Yates krijgt het gezelschap van Pello Bilbao en Joao Almeida. De Portugese ploegmaat van Pogacar offert zich op en bepaalt nu het tempo van het leiderskwartet. .
   4. 13 uur 06. Aanval Yates! Poets wederom poets. Adam Yates, de kopman van de Ineos Grenadiers, valt nu zelf aan. Enkel leider Tadej Pogacar kan het wiel van de springveer houden. Dit lijkt wel een heruitgave van vorig jaar. .
   5. 13 uur 03. Schijnmanoeuvre Pogacar. De kopman van UAE laat even zien dat hij overschot heeft. Pogacar danst even op de pedalen, maar houdt ze dan weer stil. Adam Yates, die probeerde te reageren, komt met de schrik vrij. Uitstel van executie?  .
   6. 13 uur 01. De mannetjes van UAE schudden serieus aan de boom in de kop van het peloton. Onder anderen Andreas Leknessund en Louis Meintjes moeten passen.  .
   7. 12 uur 56. Rafal Majka, een mannetje van Pogacar, verzorgt het tempo op de laatste hellende kilometers. Onder anderen Jan Hirt is een van de slachtoffers van het strakke tempo bergop. .
   8. 12 uur 51. Vermeersch gevat. Vermeersch wordt opgerold door het peloton. Hij mag in de buik van het peloton toekijken hoe de klassementsmannen prikjes aan elkaar uitdelen. .
   9. 12 uur 45. Het is onze landgenoot Gianni Vermeersch die de vroege vlucht het langst kan dragen. De eenzame renner van Alpecin-Fenix heeft nog een bonus van een halve minuut op het aanstormende peloton. Een laatste prikkel om het klassieke voorjaar in te duiken? .
   10. Jebel Hafeet. De Jebel Hafeet, de slotklim vandaag, zal het klassement in de UAE Tour zo meteen in zijn definitieve plooi leggen. De klimgeiten in het peloton mogen hun hoeven alvast beginnen te slijpen. De Jebel Hafeet heeft de laatste 3 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 9% in petto. . 12 uur 41.
   11. 11 uur 55. Nog 20 km, een stand van zaken:. Het peloton stevent af op de Jebel Hafeet, dé scherprechter van de dag. In hun zoektocht naar de laatste beklimming van de UAE Tour knabbelen ze stevig aan de voorsprong van de zeven vroege vluchters. De auto's gaan ertussenuit, met 1 minuut en 15 seconden voorsprong lijkt het zevental een vogel voor de kat. .
   12. 11 uur 55. Het klassement. 1.    Tadej Pogacar - UAE 2.    Filippo Ganna – Ineos Grenadiers +4” 3.    Aleksandr Vlasov - Bora Hansgrohe +14” 4.    Adam Yates – Ineos Grenadiers +17” 5.    Neilson Powless - EF-EasyPost +25” 6.    João Almeida – UAE +30” 7.    Pello Bilbao – Bahrain Victorious +37” 8.    Óscar Rodríguez – Movistar +40” 9.    Ruben Guerreiro - EF-EasyPost +42” 10. Geoffrey Bouchard - AG2R-Citroën +43” .
   13. 10 uur 49. Vermeersch in de kopgroep. Met nog 100 kilometer op de teller heeft een kopgroep al een voorsprong van 3 minuten bij elkaar gesprokkeld. Vooral de naam van Gianni Vermeersch springt in het oog. Hij heeft de handen in elkaar geslagen met Clément Davy, Daryl Impey, Michael Schwarzmann, Michael Morkov, Kaden Groves en Joris Nieuwenhuis. .
   UAE Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdMadinat Zayed - Madinat Zayed184 kmPhilipsenPhilipsen
   2wegwedstrijdAl Hudayriat Island - Abu Dhabi176 kmCavendishPhilipsen
   3individuele tijdritAjman - Ajman9 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdFujairah - Jebel Jais181 kmPogacarPogacar
   5wegwedstrijdRas al Khaimah - Al Marjan Island182 kmPhilipsenPogacar
   6wegwedstrijdDubai - Dubai180 kmVacekPogacar
   7wegwedstrijdAl Ain - Jebel Hafeet148 kmPogacarPogacar