Ga naar de inhoud
Parijs - Tours klassement
naamresultaatploeg
1
Arnaud Démare
4:53:01
Groupama - FDJGFC
2
Edward Theuns
+0
Trek - SegafredoTFS
3
Sam Bennett
+0
BORA - hansgroheBOH
4
Simone Consonni
+0
CofidisCOF
5
Luca Mozzato
+0
B&B Hotels - KTMBBK
6
Dries Van Gestel
+0
TotalEnergiesTEN
7
Sandy Dujardin
+0
TotalEnergiesTEN
8
Matis Louvel
+0
Team Arkéa - SamsicARK
9
Amaury Capiot
+0
Team Arkéa - SamsicARK
10
Hugo Hofstetter
+0
Team Arkéa - SamsicARK

Arnaud Démare volgt zichzelf op in Parijs-Tours, Philippe Gilbert wordt 27e in laatste koers

 zo 9 oktober 2022 16:54
Parijs - Tours
Wegwedstrijd
19 °C
213.5 km
11:56 Chartres - 16:52 Tours
Arnaud Démare
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 210
 9. 213.5

  Arnaud Démare heeft een bisnummer opgevoerd in Parijs-Tours. In een massasprint was hij sneller dan Edward Theuns en Sam Bennett. Philippe Gilbert reed zijn laatste koers en eindigde zonder veel poespas in de buik van het peloton.

  Veel aandacht bij de start voor tweevoudig winnaar Philippe Gilbert, die met Parijs-Tours zijn laatste kilometers als renner zou afmalen. Zelf wou Gilbert er niet al te veel woorden aan vuilmaken, ook omdat hij volgende week nog uitgebreid gevierd wordt op de Cauberg.

   

  Gilbert zou dan ook behoorlijk anoniem in het peloton eindigen. Niki Terpstra, die andere pensioengerechtigde, liet zich wel opvallen, zij het met een valpartij. Ook Jasper Philipsen kwam ten val en zag zo zijn kansen op de zege in rook opgaan.

   

  Arnaud Démare reed een bijzonder alerte wedstrijd. De titelverdediger reed zelfs even voor het peloton uit, op zoek naar de vluchters. Die werden uiteindelijk pas met de rode vod in zicht tot de orde geroepen.

   

  De majestueuze Avenue de Grammont in Tours, meer dan een kilometer lang en kaarsrecht, was het gedroomde strijdtoneel voor een koninklijke sprint. Snelle jongens als Olav Kooij, Bryan Coquard en Hugo Hofstetter kwamen er niet echt aan te pas.

   

  Démare had zijn sprint wel goed getimed, al moest hij nog stevig trappen om de opkomende Edward Theuns af te houden. Sam Bennett, die eerder al in de aanval had gereden, moest tevreden zijn met de 3e plaats.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  Uitslag Parijs - Tours
  naamresultaatploeg
  1
  Arnaud Démare
  4:53:01
  Groupama - FDJGFC
  2
  Edward Theuns
  +0
  Trek - SegafredoTFS
  3
  Sam Bennett
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Simone Consonni
  +0
  CofidisCOF
  5
  Luca Mozzato
  +0
  B&B Hotels - KTMBBK
  6
  Dries Van Gestel
  +0
  TotalEnergiesTEN
  7
  Sandy Dujardin
  +0
  TotalEnergiesTEN
  8
  Matis Louvel
  +0
  Team Arkéa - SamsicARK
  9
  Amaury Capiot
  +0
  Team Arkéa - SamsicARK
  10
  Hugo Hofstetter
  +0
  Team Arkéa - SamsicARK
  Gerelateerd:
  Fase per fase
  16:52
  Arnaud Démare klopt Theuns in de sprint en wint Parijs-Tours
  16:51
  Démare houdt Theuns af

  Arnaud Démare doet het weer, ook al had hij wel moeite om helemaal op het einde Edward Theuns nog af te houden.

  16:48
  Rode vod

  Alles is samengekomen onder de rode vod. We gaan sprinten! Volgt Démare zichzelf op?

  16:47

  Het peloton heeft zijn handen vol om de 15 seconden te overbruggen. We zien vooral Arkéa en Cofidis werken. Helemaal achteraan zien we Philippe Gilbert. Heeft hij nog een laatste trucje in zijn mouw zitten?

  16:43

  Kirsch, Heiduk en Le Gac zijn bij Abrahamsen gekomen. In het peloton zitten de snelle mannen al te likkebaarden. Nog 6,5 kilometer tot de finish op de Avenue de Grammont in Tours.

  16:41
  Welke sprinters zitten nog in het peloton en hebben zij nog ploegmaats bij?
  Bert De Backer (Sporza)
  16:39

  Achter Abrahamsen proberen Le Gac, Heiduk en Kirsch de handen in elkaar te slaan. Het peloton volgt op 20 seconden. Het lijkt er nog altijd op dat de winnaar toch vooral daar zit.

  16:36
  Abrahamsen solo

  De forse Jonas Abrahamsen is er alleen vandoor gegaan. De Noor heeft op zijn 27e nog geen enkele profzege achter zijn naam. Wordt het meteen een vette vis?

  16:34
  Waar zijn de Belgen?

  We zitten al in de laatste 15 kilometer en voorlopig is het windstil rond de Belgen. Sep Vanmarcke liet zich even zien, van Philippe Gilbert is voorlopig geen spoor, Jasper Philipsen kwam al ten val en Arnaud De Lie heeft 30 kilometer geleden opgegeven.

  16:31
  Bora zet alles op Bennett

  Het is Groupama-FDJ dat de achtervolging leidt op de koplopers, maar Bora-Hansgrohe steekt stokken in de wielen van die achtervolging. De Bora's gokken erop dat Sam Bennett vooraan zal kunnen aansluiten. Als de Ier vooraan kan sprinten om de zege is de kans op winst bijzonder groot.

  16:28
  Nog 20km en het peloton is op komst
  16:26
  Arnaud Démare, de titelverdediger, pakt het voorlopig verstandig aan.
  Christophe Vandegoor (Sporza)
  16:19
  Peloton op 1 minuut

  De verschillende groepjes die voor het peloton uitreden zijn ofwel opgeslokt ofwel versnipperd. Er blijven nog 3 leiders over met Abrahamsen, Cardis en Guégan, maar het meest waarschijnlijke is dat de winnaar in het peloton zit, dat op een dikke minuut volgt.

  15:55
  Alles komt stilaan bij elkaar

  De accordeon begint stilaan in elkaar te plooien. Bennett en Heiduk hebben het gezelschap gekregen van Mozzato, Russo en Kirsch. Dat vijftal rijdt op 2 minuten van de kopgroep. Daarachter zien we onder meer Sep Vanmarcke oorlog maken, maar slechts op een kleine voorsprong voor het peloton uit.

  15:40

  De eerste beklimming en gravelstrook hebben meteen voor verbrokkeling gezorgd. Sprinter Sam Bennett is nu zowaar de eerste achtervolger op de 5 leiders, samen met de Duitser Kim Heiduk. Daarachter rijdt een groepje met onder meer Mozzato, Russo, Kirsch en Van Dijke. Het peloton zit op 4 minuten van de kop.

  15:19
  Val met Philipsen

  Net wanneer het peloton zich opmaakt voor de Côte de Limeray, de eerste klim van de dag, wordt er gevallen in het peloton. Het belangrijkste slachtoffer is Jasper Philipsen.

  14:54
  Tijdsverschil

  Het verschil tussen de 5 leiders en het peloton was even onder de 6 minuten gezakt, maar nu is het toch weer gestegen, naar 6'15". De lekkernijen liggen wel allemaal in de slotfase, met 8 beklimmingen en ook enkele onverharde stroken.

  14:38