Feest voor vluchter Lafay in de Giro, Campenaerts en Goossens vissen achter het net

  Giro d'Italia: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 170 km
  location 12:53: Foggia - 17:00: Guardia Sanframondi
  trophy Victor Lafay
  einde
  startfinish
  0306090120170

   Voor de 4e keer in deze Ronde van Italië heeft een vluchter victorie kunnen kraaien. Onder meer Victor Campenaerts en Kobe Goossens staken een hand uit naar de zege, maar het was Victor Lafay (Cofidis) die op het slotklimmetje nog het meeste overschot had. In het klassement waren er geen verschuivingen.

   De 8e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: In de kopgroep leek niemand echt overtuigd van zijn winstkansen, waardoor er slag om slinger aangevallen werd. Victor Lafay hield zijn hoofd koel, speelde sluw verstoppertje en sloeg op het gepaste moment toe. Op zijn 25e pakt hij zijn eerste profzege.
   • Belgen van de dag: Kobe Goossens sprokkelde 18 bergpunten en kan van de bergtrui misschien een doel maken, Victor Campenaerts toonde nog maar eens dat hij anno 2021 na zijn omscholing met al zijn aanvalslust een zeer aantrekkelijke renner geworden is.
   • Opvallend: Roze trui Attila Valter beleefde in de eerste kilometers tijdens het spel met de wind al een dipje en zat ook in de slotkilometers op zijn tandvlees. Een wissel van de wacht in het algemene klassement hangt morgen in de lucht.

   Waaieralarm in het peloton, 2 Belgen glippen in de juiste vlucht

   Chinese vrijwilligers zoeken was compleet overbodig, want zowat de helft van het peloton besefte goed genoeg dat de kans op slagen van een vluchtersgroep zeer reëel was. 

    

   Reken daar ook nog eens stevige windstoten bij en je krijgt de ideale cocktail voor een helse openingsfase. 

    

   Ineos Grenadiers en een gretige Egan Bernal namen het eerste rondje voor hun rekening, Remco Evenepoel schoot net op tijd wakker. Ook de roze trui veegde een netelige situatie snel weg. 

    

   Na een onderhandelingsronde van 65 kilometer - Caleb Ewan had de Giro dan al verlaten met kniepijn - was er dan toch witte rook.

    

   8 hardrijders, onder wie Kobe Goossens, bereikten een akkoord. Victor Campenaerts sprong in zijn eentje op het nippertje nog op de juiste trein. 

   Campenaerts moet anticiperen, maar Lafay is de slimste van de hoop

   Aangezien het peloton dan toch voor een halve snipperdag opteerde, mocht de winnaar uit de kopgroep getrokken worden. 

    

   Een onvermoeibare Campenaerts bewoog hemel en aarde om weg te snellen voor het slotknikje en slaagde daar ook in, maar het vet was van de soep.

    

   Metgezel Giovanni Carboni nam het stokje over, maar werd door Victor Lafay met een verkoudheid opgezadeld. 

    

   De slimme Fransman had zich niet te veel gemengd met alle vruchteloze aanvallen en loste zijn kogel op het gepaste moment, Goossens en Campenaerts finishten 6e en 7e. 

    

   In het peloton baarde de finale een muis, al leek een grimassende Attila Valter weinig overschot te hebben. Dat is niet meteen geruststellend voor de zware bergetappe van morgen.

   De aankomst van ritwinnaar Lafay:

   Lafay: "Inspanning van 10 minuten kan ik als de beste"

   • Victor Lafay (ritwinnaar): "Dit is ongelooflijk. Het was een zware dag en het was sowieso al lastig om in de vlucht mee te geraken. Toen we 7 minuten voorsprong hadden op het peloton, konden we gelukkig wat op krachten komen. Die laatste inspanning was er eentje van 10 minuten. Ik weet dat ik dan op mijn best ben. Ik wist ook dat er niet echt klimmers mee waren, al hield ik Oliveira wel in de gaten."
    
   • Attila Valter (roze trui): "Nee, dit zal ik nooit gewoon geraken. Ik begrijp nu hoe Ganna zich voelt als hij in het roze door Italië rijdt. Grootmeester Alejandro Valverde zou zeggen: tactisch hebben we het perfect gedaan. Het was een ideale vlucht, met allemaal renners die ver stonden in het algemeen klassement. Zo bleven we de hele dag uit de problemen. Ik hoefde enkel de slotklim te overleven, maar ik dacht wel dat de favorieten niet geïnteresseerd zouden zijn in het roze. Morgen wordt een ander paar mouwen."

   De aankomst van de favorieten:

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Victor LafayCOF4:06:47
   2Francesco GavazziEOK+36
   3Nikias ArndtDSM+37
   4Nélson OliveiraMOV+41
   5Giovanni CarboniBCF+44
   6Kobe GoossensLTS+58
   7Victor CampenaertsTQA+1:00
   8Alexis GougeardACT+1:54
   9Fernando GaviriaUAD+3:04
   10João AlmeidaDQT+4:48