Démare laat iedereen zijn kuiten zien in Giro, Ackermann valt in slotfase

  Giro d'Italia: Rit 10einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRavenna - AankomstModena -
  Afstand145 km
  020406080100120145

   Daags na de rustdag is Arnaud Démare (Groupama-FDJ) voor het eerst naar een ritzege gesneld in de Giro. Pechvogel van de dag was Duits kampioen Pascal Ackermann, die ten val kwam onder de rode vod. Valerio Conti (UAE) blijft leider.

   Bekijk de ontknoping:

   Val onder de vod verstoort de sprint

   145 kilometer, nauwelijks hoogtemeters, geen wind en een aangenaam zonnetje: dat er gesprint zou worden in Modena stond van bij de start in Ravenna al vast. De Italiaan Covili en de Japanner Hatsuyama probeerden iedereen zo’n 110 kilometer in de luren te leggen, maar hun missie was kansloos.

    

   Een fris en gretig peloton stormde op Modena af voor een van de laatste sprinterskansen in deze Giro. Dat is om problemen vragen en onder de rode vod was het ook prijs. Ackermann, Mareczko, Moschetti en Consonni haakten in elkaar en smakten als dominosteentjes tegen het asfalt.

    

   Met een beperkt groepje trokken we naar de finish en in die chaotische krachtmeting was Démare overduidelijk de snelste. De Fransman koos zijn eigen lijn en snelde onweerstaanbaar naar de zege. Wat Viviani, gelegenheidssprinter Selig en Ewan ook probeerden: de hoofdprijs was voor de sprinter van Groupama-FDJ.

    

   Démare boekt zijn eerste Giro-ritzege in zijn carrière en laat vooral Viviani nog wat langer op zijn honger zitten. Morgen volgt in principe de voorlaatste kans voor de snelle mannen in deze Ronde van Italië, waar Valerio Conti nog een dagje langer leider blijft.

   Zware schaafwonden bij Pascal Ackermann na de val onder de boog van de laatste kilometer.

   Démare: "Vandaag was het perfect"

   Sinkeldam: "Je wacht 140 kilometer op de finale en dan is het alle remmen los"

   Ploegmaat Ramon Sinkeldam droeg zijn steentje bij aan de zege van Arnaud Démare. "Gelukkig zaten we vooraan bij die grote val, die er helaas kwam. Je wacht 140 kilometer op de finale en dan is het alle remmen los. Uiteindelijk wint Arnaud en ik ben erg blij voor hem. Hij is niet de snelste, maar vandaag gelukkig wel. Als het een lange sprint is, dan is hij heel sterk."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Arnaud DémareGFC3:36:07
   2Elia VivianiDQT+0
   3Rüdiger SeligBOH+0
   4Caleb EwanLTS+0
   5Giacomo NizzoloTDD+0
   6Davide CimolaiICA+0
   7Manuel BellettiANS+0
   8Giovanni LonardiNIP+0
   9Jasper De BuystLTS+0
   10Jacopo GuarnieriGFC+0
   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
   2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
   3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
   4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
   5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
   6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
   7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
   8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
   9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
   10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
   11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
   12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
   13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
   14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
   15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
   16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
   17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
   18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
   19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
   20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
   21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz

   Fase per fase

   1. 17 uur 39. Hoe verliep de sprint? Links zette Arnaud Démare van ver aan, rechts gingen Ewan en Viviani hun gang. Het duo was gewoon niet opgewassen tegen de Fransman, die met een machtige sprint verdiend het laken naar zich toetrekt. .
   2. 17 uur 37. Consonni en Moschetti. Ackermann peddelt naar de finish en heeft een zwaar beschaafde rechterflank. Consonni en Moschetti zitten nog neer na de zware smak.
   3. 17 uur 36. Bij Trek-Segafredo maken ze zich zorgen over een gevallen renner. Dat zou Moschetti moeten zijn. Zijn ploegmaats blijven bij hem wachten. Intussen zit een zwaar geschaafde Ackermann weer op zijn fiets.
   4. 17 uur 35. Démare wint! Niet de gevallen Ackermann, niet Ewan of Viviani, maar wel Démare is de sterkste sprinter in Modena. Hij beschikt over de meeste pk's en zal ook de puntentrui erven. .
   5. 17 uur 35. En daar is die gevreesde val onder de vod: Ackermann ligt erbij.
   6. Laatste km. Iedereen kijkt naar Lotto-Soudal, maar ze moeten vooral goed timen. Ventoso is aan het stilvallen onder de vod. 17 uur 33.
   7. 17 uur 33. We krijgen zowaar nog enkele keitjes te verwerken, maar dit valt niet te vergelijken met het Vlaamse werk. Ventoso (CCC) is nog altijd niet gegrepen.
   8. 17 uur 32. Laatste bocht. Ventoso spartelt met een wanhoopspoging voor het peloton uit, maar op 2 kilometer van de finish - bij de laatste bocht - vecht hij voor amper 50 meter.
   9. 17 uur 32. Op 3 kilometer van de finish duiken we aan een rotonde weer een flessenhals in. Er wordt geroepen en gekeken, want de formaties staan nog niet op de rails.
   10. 17 uur 31. Het is een nerveuze bedoening, of wat had u gedacht? Ook Démare flirt met een val. .
   11. 17 uur 30. Er worden weer kwakken uitgedeeld. Viviani moet enkele evenwichtsuitoefeningen uitvoeren. .
   12. 17 uur 29. De Gendt heeft zijn werk gedaan, maar er zijn nog 5 ploegmaats die de rode loper voor Ewan moeten uitrollen. Afstand tot de finish: 5 kilometer.
   13. 17 uur 29. Ook de ploegmaats van Roglic verrichten weer uitstekend werk.
   14. 17 uur 28. Lotto-Soudal zit goed vooraan, Ackermann en Viviani moeten door de lintvorming enkele posities goedmaken. Ook Démare moet nog opschuvien. .
   15. 17 uur 26. We naderen Modena en dus zal het straks finito zijn met dat brede peloton. De stormloop richting de iets smallere wegen wordt nu ingezet. .
   16. 17 uur 22. Viviani zoekt het wiel van ploegmaats Sénéchal en Sabatini op. In de vorige sprints sprong de Italiaanse kampioen op het moment van de waarheid meestal van treintje naar treintje. Kan hij zich nu eens vastbijten in het spoor van zijn eigen loodsen? .
   17. 17 uur 20. Ei zo na een val. Verschillende renners ontsnappen aan een crash na een zwieper in de buik van het peloton. Onder meer Viviani en een trosje van Ineos komen met de schrik vrij.
   18. 17 uur 18. Nog 15 kilometer en er verandert geen sikkepit aan het beeld van het peloton, dat breed over de weg waait. Het is wachten, wachten en nog eens wachten. .