• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Roglic zet rozetrui-ambities in de verf met knaltijd in openingstijdrit

  Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft met veel overtuiging de openingstijdrit in de 102e Giro d'Italia gewonnen. De Sloveen mag als eerste de roze trui aantrekken en zette de andere klassementsrenners meteen op tientallen seconden. Victor Campenaerts stelde teleur met zijn 20e plaats op 53 seconden van de winnaar.

  Rit 1 in een notendop

  • Winnaar van de dag: Primoz Roglic deelde een fameuze mep uit aan de verzamelde tegenstand. Na zijn demonstratie in de Ronde van Romandië was  de overmacht van de Sloveen vandaag misschien nog indrukwekkender.
  • Verliezer van de dag: Hiroki Nishimura is na Fons De Wolf in de Tour van 1985 de eerste renner die buiten tijd finisht in de eerste tijdrit van een grote ronde. De Wolf kwam destijds wel vijf minuten te laat aan de start van de proloog...
  • Linkadoor van de dag: Giulio Ciccone peddelde als een toerist naar de voet van de slotklim en kletste die vervolgens vol gas op. Dankzij zijn toptijd bergop  sprokkelt hij punten en mag hij als eerste de maglia azzurra aantrekken.
  • Belg van de dag: Laurens De Plus reed een dijk van een tijdrit en nestelde zich tussen de favorieten op een achtste plaats. Pluske moet Roglic aan de eindzege in Verona helpen en toonde dat het wel snor zit met zijn vormpeil.

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV12:54
  2Simon YatesMTS+19
  3Vincenzo NibaliTBM+23
  4Miguel Ángel LópezAST+28
  5Tom DumoulinSUN+28
  6Rafal MajkaBOH+33
  7Tao Geoghegan HartINS+35
  8Laurens De PlusTJV+35
  9Bauke MollemaTFS+39
  10Damiano CarusoTBM+40

  Roglic maakt spaghetti van de tegenstand

  De Giro begon met een korte tijdrit van 8 km in Bologna. De aanloop voerde over de vlakke boulevards in het stadscentrum, maar het slotakkoord was niet van de poes. De steile klim naar het heiligdom van Madonna di San Luca, met stroken tot 16%, zou beslissen over de eerste roze trui van deze ronde.

   

  Veel klassementsmannen vreesden dat ook het weer een woordje zou meespreken en kozen een vroeg startuur. Dumoulin mocht zelfs als eerste van het startpodium bollen, maar zijn tijd werd al snel verrassend verbeterd door Miguel Angel Lopez. Ook tweevoudig eindwinnaar Vincenzo Nibali zette een scherpere tijd neer dan de Nederlander. Tussendoor had Victor Campenaerts gehoopt om zich te mengen in het debat om de maglia rosa, maar de werelduurrecordhouder kwam er niet aan te pas.

   

  Man in vorm Primoz Roglic sloeg dan hard op tafel. De Sloveen van Jumbo-Visma onderstreepte zijn status als topfavoriet met een geweldige tijd en peuterde nog eens 23 seconden van Nibali's tijd af. Daarna gaapte lange tijd de leegte, want van de grote jongens had enkel Simon Yates gegokt op goed weer in het laatste deel van de rit. De Brit kreeg gelijk. Het bleef immers droog en Yates fietste dankzij een sterke klim naar de tweede tijd, nog steeds op respectabele afstand van de ongenaakbare Roglic.

  Roglic: "Heel de ploeg zal belangrijk zijn komende dagen"

  Primoz Roglic (winnaar): "Ik ben echt heel blij en ik geniet van dit moment. Het plan om deze trui te houden? We zullen het dag per dag bekijken. De Plus is belangrijk voor mij. Hij heeft begin dit jaar zijn goede vorm al laten zien en vandaag weer. Heel de ploeg zal belangrijk worden de komende dagen."

   Tom Dumoulin (5e): "Als eerste starten is een nadeel omdat je geen tussentijden hebt als mikpunt. Ik heb 8 kilometer lang alles gegeven. Ik voelde me goed op de fiets, maar die klim was echt pittig. Ik heb er het beste van gemaakt. De renners die vandaag sneller waren, hebben gewoon beter gereden."

  De Plus: "We geloven als ploeg in deze missie"

  Laurens De Plus (8e): "Ik ben tevreden met mijn prestatie. Ik denk dat het vooral toont dat wij met de ploeg hard gewerkt hebben. Roglic in het roze en ik had ook een goed gevoel. Het zag er goed uit op mijn computer. Voor mij is deze Giro het doel. De sfeer zit heel goed in het team. We geloven in deze missie. Het ziet er niet slecht uit na dag 1." 

  Fase per fase

  1. 19 uur 57. Er zijn nog mannetjes onderweg, maar Gaviria, Niv en Puccio maken geen schijn van kans op een goed klassement.
  2. Roze voor Roglic! Ook Yates bijt zijn tanden stuk op de toptijd, hij strandt op 13 min 13 s en wordt tweede. Primoz Roglic wint dus met grote overmacht de eerste rit van de Giro. 19 uur 56.
  3. 19 uur 53. Yates fladdert wel op een indrukwekkende manier naar boven. Wordt dat vertaald in een scherpe tijd, of is het slechts gezichtsbedrog?
  4. 19 uur 50. De tijd van Simon Yates aan de voet van de beklimming naar San Luca is flauw. De Brit volgt daar al op 18 seconden van Roglic.
  5. 19 uur 47. De gok van Yates om laat te starten heeft hem zeker voordeel opgeleverd. Het weer is droog én hij weet perfect welke tijden de andere favorieten geklokt hebben.
  6. 19 uur 45. De laatste starter is Salvatore Puccio. Die reed ooit één dag in het roze, door als eerste van Team Sky over de streep te wippen in de gewonnen ploegentijdrit in de Giro van 2013.
  7. 19 uur 43. Daar gaat Yates! Simon Yates heeft wat recht te zetten in de Giro. Vorig jaar leek hij op weg naar de eindzege, maar een monumentale inzinking op de Finestre kostte hem 38 minuten én het roze. Kan hij bevestigen na zijn overwinning in de Vuelta?
  8. 19 uur 38. Van zo lang te zitten wachten word je stijf. Een zichtbaar ontspannen Roglic stretcht zijn kuitspieren op een balustrade.
  9. 19 uur 35. Adam Hansen is terug! Na twintig opeenvolgende grote rondes liet hij de Tour en de Vuelta van 2018 schieten, maar deze Giro is de Australiër opnieuw van de partij.
  10. 19 uur 30. Tijd voor de Italiaanse kampioen. Elia Viviani heeft speciaal voor de gelegenheid een kampioenentrui met verticale strepen aangetrokken. DE spurter van Deceuninck-Quick Step wordt ook luid toegejuicht in Bologna.
  11. Amador is binnen. Andrey Amador rijdt een grijze tijdrit en eindigt ergens midden in het pak. Niemand kan tornen aan de toptijd van Roglic. 19 uur 28.
  12. 19 uur 22. Er moeten nog 25 renners van start gaan. Intussen zijn we onderweg met Andrey Amador, de eerste (en enige) Costa Ricaan die een rit won (2012) en het roze droeg (2016) in de Giro.
  13. 19 uur 12. Roglic tegen de verveling. Primoz Roglic heeft geen zin om heel de tijd op de hot seat te blijven zitten. De voormalige schansspringer slentert wat rond in de aankomstzone en maakt tijd voor de supporters.
  14. 19 uur 11. Over een goed halfuur begint Simon Yates eraan. De winnaar van de Vuelta zal ferm uit zijn pijp moeten komen om de 12 min 54 s van Primoz Roglic te benaderen.
  15. Oef! Hatsuyama mag blijven. Sho Hatsuyama heeft zich herpakt en eindigt ruim binnen de tijdslimiet. 19 uur 09.
  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Bologna - Bologna8 kmRoglicRoglic
  2/>Bologna - Fucecchio205 kmAckermannRoglic
  3/>Vinci - Orbetello220 kmGaviriaRoglic
  4/>Orbetello - Frascati235 kmCarapazRoglic
  5/>Frascati - Terracina130.8 kmAckermannRoglic
  6/>Cassino - San Giovanni Rotondo238 kmMasnadaConti
  7/>Vasto - L'Aquila185 kmBilbaoConti
  8/>Tortoreto Lido - Pesaro239 kmEwanConti
  9Riccione - San Marino34.8 kmRoglicConti
  10/>Ravenna - Modena145 kmDémareConti
  11/>Carpi - Novi Ligure221 kmEwanConti
  12/>Cuneo - Pinerolo158 kmBenedettiPolanc
  13/>Pinerolo - Lago Serrù196 kmZakarinPolanc
  14/>Saint-Vincent - Courmayeur131 kmCarapazCarapaz
  15/>Ivrea - Como232 kmCataldoCarapaz
  16/>Lovere - Ponte di Legno194 kmCicconeCarapaz
  17/>Commezzadura - Antholz181 kmPetersCarapaz
  18/>Valdaora - Santa Maria di Sala222 kmD. CimaCarapaz
  19/>Treviso - San Martino di Castrozza151 kmChavesCarapaz
  20/>Feltre - Monte Avena194 kmBilbaoCarapaz
  21Verona - Verona17 kmHagaCarapaz