• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Dipje houdt Yellow Tigers niet van kwalificatie voor 1/8e finales EK

  EK volleybal

  Portugal 
  set
  België 
  13
  1
  25
  26
  2
  24
  20
  3
  25
  11
  4
  25
  1
  3

  Onze nationale volleybalvrouwen hebben zoals verwacht Portugal opzijgezet bij hun 4e groepsduel op het EK in Polen. Toch gaven ze onnodig een set weg tegen het zwakke broertje: 25-13, 24-26, 25-20 en 25-11 waren de setstanden. De Tigers zijn nu zeker minstens derde en stoten door naar de laatste 16.

  De opdracht was simpel voor de Belgen: winnen zonder puntenverlies en de volgende ronde was binnen. Portugal had nog geen set kunnen winnen dit toernooi en was in het begin een speelbal voor de Tigers. De eerste set ging dan ook makkelijk naar België: 13-25.

   

  Bizar genoeg sputterde dan de motor van de Belgische ploeg, die plots enkele niveaus lager ging acteren. Alles liep mis en Portugal greep zijn kans - weliswaar goed geholpen door de Tigers. De Portugese vrouwen waren maar wat blij met hun eerste setwinst: 26-24.

   

  België zakte niet in, maar herpakte zich. Eerst geleidelijk aan (20-25), maar daarna volop: serverend en aanvallend draaide het weer vlot zoals in de eerste set. En ook de verdediging stond er. Dat leverde 11-25-setwinst én matchwinst op. België is al minstens derde, mogelijk kan het nog wat hoger eindigen.

   

  Nog een kleine kanttekening: er zat amper volk in het stadion in Lodz, maar dat zal morgen wel anders zijn als gastland Polen België partij geeft. Polen is een volleybalgek land.

  Vande Broek: "Beter om nu al een verwittiging te krijgen"

  Bondscoach Gert Vande Broek bleef zijn kritische zelf na de match. "Ik ben tevreden met het resultaat natuurlijk, maar niet met het geleverde spel. Rekenen is nu niet aan de orde. We spelen morgen tegen Polen als vrijbuiters."

   

  "Het is wel zo dat de manier waarop we de tweede set weggeven tegen Portugal, vragen doet stellen. Het is misschien wel beter om die verwittiging nu te krijgen, zodat we beseffen wat de fundamenten van ons spel zijn. We zaten met de hoofden misschien al bij Polen en vooral wilden we het te mooi doen."

   

  "Morgen zijn wij "Portugal" en Polen is dan "België". Ik ben blij dat er een aantal speelsters waren, in het bijzonder Céline Van Gestel, die ons er hebben doorgetrokken."

  Van Gestel: "Tegen Polen zal het beter moeten"

  Ruysschaert: "Ik begin er meer en meer in te komen"

  Fase per fase

  1. 19 uur 48. Tigers ronden in schoonheid af. Plots zit alles wel weer goed bij onze volleybalsters. Serverend en aanvallend loopt het gesmeerd en ook verdedigend zet iedereen zijn beste beentje voor. Dat resulteert in wel heel vlotte 25-11-cijfers. De 3e groepszege levert een ticket op voor de 1/8e finales.
  2. 19 uur 31. België weer op voorsprong: 1-2. De Belgen zijn weer bij de les en hebben de controle in de derde set. Ze komen niet in gevaar en komen weer op voorsprong met 20-25.
  3. 18 uur 52. Portugal vecht terug. Zo makkelijk gaat het toch niet voor de Yellow Tigers. Ze verliezen de tweede set met 24-26. De Tigers liepen de hele tweede set achter de feiten aan. Ze leken op het einde een achterstand nog goed te maken, maar uiteindelijk trekt Portugal aan het langste eind.
  4. 18 uur 22. België wint eerste set. Voorlopig kennen de Yellow Tigers geen problemen met Portugal. De Tigers winnen de eerste set na 20 minuten met 25-13.
  5. 15 uur 35. Aanvallend is Portugal niet slecht. Hun zwaktes liggen in het achterveld en in de verdediging. We zullen zeker scoringskansen krijgen. Aanvallend zal het een stuk makkelijker worden. We zijn het aan onszelf verplicht om met 3-0 te winnen. Bondscoach Gert Vande Broek.
  6. 15 uur 35. Vande Broek: "Aanvallend is Portugal niet slecht".

   Vande Broek: "Aanvallend is Portugal niet slecht"