Ga naar de inhoud

Experimentele Rode Duivels stellen teleur in Ierland en mogen nog blij zijn met draw

 za 23 maart 2024 19:51
    1. 64' - Verv. Johan Bakayoko door Dodi Lukebakio
    2. 64' - Verv. Koni De Winter door Amadou Onana
    3. 70' - Verv. Chiedozie Ogbene door Jason Knight
    4. 70' - Verv. Evan Ferguson door Adam Idah
    5. 71' - Verv. Sammie Szmodics door Mikey Johnston
    6. 81' - Verv. Robbie Brady door Matt Doherty
    7. 83' - Verv. Matz Sels door Thomas Kaminski
    8. 86' - Verv. Will Smallbone door Festy Ebosele
    Vriendschappelijk (Mannen) - speeldag 1 - 23/03/24 - 18:02

    Geen match om warm van te worden. De Rode Duivels hebben met een experimenteel elftal teleurgesteld in Ierland. Op geen enkel moment slaagden de Belgen erin om de thuisploeg in de problemen te brengen. Matz Sels moest zelfs een penalty keren om een nederlaag te komen. Dan maar dinsdag - mét sterkhouders - tegen Engeland iets tonen?

    Ierland - België in een notendop

    • Sleutelmoment: De Belgen beginnen met invallers Doku, Batshuayi en Meunier aan de tweede helft. Even zorgt de inbreng van dat drietal voor een opflakkering, maar het duivelse vuur dooft snel. Het wordt een avond om snel te vergeten.
     
    • Man van de Match: Wij konden - naast Matz Sels - geen Rode Duivel vinden die zich echt in de kijker speelde, dus kiezen we een Ier. Will Smallbone verpersoonlijkte centraal op het middenveld de wilskracht en onverzettelijkheid van de thuisploeg.

     

    • Opvallende statistiek: In de elfde wedstrijd van Domenico Tedesco als bondscoach komt België voor het eerst niet tot scoren. De Duitser behoudt wel zijn ongeslagen status, met acht overwinningen en nu drie gelijke spelen op zijn teller.

    Flauwe Duivels ontsnappen aan achterstand

    Bondscoach Tedesco greep de gelegenheid aan om te experimenteren met zijn ploeg. En waarom ook niet? Deman en debutant De Winter stonden in een onuitgegeven jonge verdediging en op het middenveld mocht Vermeeren ritme opdoen.

     

    De Ieren, op zoek naar een bondscoach en volop in een overgangsperiode, begonnen energiek en dwongen meteen een kans af na balverlies van Faes. Ogbene ramde echter in het zijnet, terwijl hij altijd de vrije Coleman voor doel had moeten aanspelen.

     

    Na die vroege waarschuwing eisten de Rode Duivels steeds vaker de bal op, maar gevaar leverde dat niet op. Daarvoor was er veel te weinig diepgang en was het samenspel nooit vloeiend genoeg. Tielemans kopte naast en Bakayoko ramde over, en daarmee hadden we het voor de rust wel gehad.

     

    Dan was het fysiek indrukwekkende Ierland veel dreigender. Op het halfuur ging de bal op de stip na betwistbaar handspel van Vermeeren. Ferguson liet het echter liggen, want Sels stopte zijn flauwe strafschop. Daarna waren er nog kansjes voor Ogbene en Szmodics, die slap verdedigen van Deman en Castagne niet konden afstraffen.

    Bekijk de strafschopredding van Sels:

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Wissels brengen slechts kortstondig beterschap

    Dat het anders moest na de rust was duidelijk. Tedesco gooide Batshuayi, Meunier en Doku in de strijd en dat leek te helpen. Maar niet vooraleer Ferguson vlak na de aftrap een heerlijke voorzet al duikend over kopte.

     

    Een paar minuten later konden we eindelijk de eerste Belgische bal tussen de palen noteren. Bakayoko kopte gemeten terug tot bij de bleke Openda, die zijn vluchtschot niet voorbij Kelleher kon sturen. Wat leek op een voorbode voor een offensief van de Duivels, bleek echter een korte opflakkering.

     

    Toen Onana vreemd genoeg centraal achterin De Winter kwam vervangen, was de organisatie even weg. Smallbone durfde echter niet uit te halen en Szmodics werd afgeblokt. Het was voor de bescheiden Ieren, die knokten voor wat ze waard waren, de beste kans van de tweede helft.

     

    Die voor de Belgen moest nog komen. De ingevallen Lukebakio denderde de rechterflank af en legde op het gepaste moment terug naar Meunier. Die kon zijn terugkeer bij de nationale ploeg niet opluisteren met een doelpunt, want Kelleher tikte zijn plaatsbal uit het hoekje.

     

    Zo eindigde een bijzonder teleurstellende interland op 0-0. De eerste wedstrijd van de Rode Duivels in de aanloop naar Euro 2024 stemde de twijfelaars dus allerminst gerust. Tegen Engeland zal België dinsdag, met wellicht een sterker en meer geroutineerd elftal, uit een ander vaatje moeten tappen.

    Gerelateerd:

    Fase per fase

    90+4' tweede helft
    90+3'

    Einde!

    De Rode Duivels stellen teleur en mogen nog blij zijn met 0-0 in Dublin. De experimentele Belgische ploeg kon slechts één keer echt gevaarlijk zijn tegen een bescheiden, maar vurig Ierland.

    90+2'

    Het ziet er niet naar uit dat we in de drie minuten toegevoegde tijd nog een doelpunt gaan krijgen. Tegen Engeland, toch een van de topfavorieten voor Euro 2024, zal het over drie dagen veel beter moeten.

    90+1'

    3 - extra time

    Er komen 3 minuten extra tijd bij.
    89'

    Geen late goal

    Na een afgeweerde hoekschop kan Doku rennen met de bal. Daar zit zeker iets in, maar niet als Doku veel te hard inspeelt naar de andere flank. Tekenend voor de avond van onze Duivels.

    88'

    Vermeeren speelt belabberd in, waardoor Ebosele met de bal aan de haal kan gaan. Gelukkig staat die nog koud.

    85'
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    84'

    Kaminski mag van Tedesco nog zijn debuut maken voor de Rode Duivels. Een mooi gebaar. De doelman doorliep eerder alle jeugdselecties.

    83'
    83'
    82'
    81'
    81'

    Deman geraakt

    Een dolle Ier springt in de rug van Deman, die hard tegen de mat smakt. Beide coaches grijpen de verzorging aan om wat te sleutelen.

    79'

    Openda is eerder op de bal dan Kelleher en gaat neer. Er is contact, maar Saggi vindt het niet genoeg voor een strafschop...

    77'

    Doku zet zich door en kan knallen, maar doet dat onbesuisd.

    76'
    76'

    Meunier op Kelleher!

    Eindelijk! Lukebakio trekt zich op de rechterflank op gang en legt gepast terug naar Meunier. Die schuift de bal beheerst naar het hoekje, waar Kelleher erg sterk redt.