Jupiler Pro League - speeldag 21 - 21/01/24 - 18:31
70'
Louis Patris
1 - 1
70'

Anderlecht ziet Union na de winterstop meteen twee punten verder weglopen. Paars-wit kon niet winnen op het veld van een strijdvaardig OH Leuven. De thuisploeg kwam snel op voorsprong dankzij Maziz. Pas na het uur kon Patris zijn matige partij doorspoelen met de gelijkmaker tegen zijn ex-club.

OH Leuven - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Enkele minuten na de openingsgoal van Maziz krijgt Dolberg in de zestien een stevige beuk van Banzuzi, die geen oog heeft voor de bal. Noch scheidsrechter Van Driessche, noch de VAR zien er graten in en dus gaat de bal niet op de stip. OHL komt bijzonder goed weg.

• Man van de match: Tobe Leysen beleefde een rustige avond, maar diep in de extra tijd pakte de doelman wel uit met een cruciale ingreep. Na een corner voor OHL kon Leoni Dreyer alleen op doel afsturen, maar Leysen was bij de pinken, kwam ver uit en kopte de bal voor de neus van Dreyer weg.

• Opvallend: OHL kwam er dicht bij, maar ook nu slaagden de Leuvenaars er niet in om Anderlecht te verslaan. In de laatste zes competitieduels met OHL verloor Anderlecht niet één keer. Het is al van begin 2021 geleden dat OHL de Belgische recordkampioen nog eens kon kloppen.

Schlemielige Schmeichel helpt OHL een handje

Anderlecht sloot 2023 af met een ongeslagen reeks van 11 wedstrijden en wou in het nieuwe jaar op dat elan doorgaan. Paars-wit kon weer rekenen op aanvoerder Vertonghen, terwijl Hazard voor het eerst in twee maanden nog eens aan de aftrap stond. Bij OH Leuven maakte Ricca na vier maanden blessureleed zijn wederoptreden.

Na een aarzelend begin was het bij de eerste kans voor OHL na amper tien minuten meteen raak. Met dank aan Kasper Schmeichel. De Anderlecht-doelman wou het spel snel hernemen na een vrije trap van Youssef Maziz, maar trapte de bal slecht uit, recht in de voeten van diezelfde Maziz. Die verraste de doelman vervolgens met een knappe plaatsbal.

OHL kwam enkele minuten later bijzonder goed weg toen Anderlecht geen penalty kreeg na een overtreding op Dolberg. Paars-wit ontsnapte op zijn beurt halfweg de eerste helft aan de 2-0. Thorsteinsson bood Maziz zijn tweede van de avond aan, maar de Fransman mikte van dichtbij over.

De thuisploeg speelde vol vertrouwen en bleef het Anderlecht lastig maken. Paars-wit stelde zelf aanvallend dan weer niks voor.

Patris scoort tegen zijn ex-ploeg

Weinig beterschap voor Anderlecht in de tweede helft. Kort na de rust leek een nieuwe overtreding op Dolberg wél een penalty op te leveren voor de bezoekers. Voorafgaand buitenspel van Augustinsson stak daar terecht een stokje voor.

Rond het uur eiste Dolberg weer een hoofdrol op. Op aangeven van Patris kreeg hij een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar de Deen werkte te slap af en gaf Pletinckx zo de kans om het schot af te blokken.

Twintig minuten voor het einde deed Patris het dan maar zelf. Vanop de rechterflank en een eind buiten de zestien pakte hij plots uit met een zondagsschot: de bal zeilde over de grabbelende Leysen in doel. Op het veld van je ex-ploeg je eerste treffer voor Anderlecht maken, bijzonder moment toch voor Patris.

Anderlecht ging daarna nog op zoek naar de drie punten en kwam er diep in de extra tijd nog dicht bij. Leoni kon Dreyer alleen op doel afsturen, maar de ver uitgekomen Leysen kopte de bal nog voor de neus van de Deen weg. Geen late winning goal dus zoals dat tegen STVV wél lukte voor Union, dat weer wat verder wegloopt van Anderlecht.

Riemer: "Ontgoochelende prestatie"

• Louis Patris (Anderlecht): "Ik wou een voorzet geven, maar ik had wat meeval dat de bal in doel viel. Zoveel te beter. Voor mij is het een symbolisch doelpunt. Het bracht ons ook terug in de wedstrijd, maar jammer genoeg slaagden we er niet meer in om te winnen. We zijn slecht aan de wedstrijd begonnen. In de tweede helft liep het beter en creëerden we ook meer kansen. Dit is een slecht resultaat. We moeten er nu alles aan doen om donderdag te winnen."

• Siebe Schrijvers (OH Leuven): "Ik zit met een dubbel gevoel. Ik denk dat we vooral trots mogen zijn op onze prestatie. Je ziet gewoon een groep die enorm veel honger heeft om beter te doen dan de eerste helft van het seizoen. We zijn vooral teleurgesteld, omdat we zo'n k*tgoal tegen krijgen. Hij raakte de bal volledig verkeerd. We gaven heel weinig weg, het is een beetje belachelijk hoe die bal binnenviel. Het was duidelijk een voorzet, heel pijnlijk."

• Oscar Garcia (trainer OH Leuven): "Voor de wedstrijd hadden we misschien getekend voor dit resultaat. Maar als je op voorsprong komt, een uitstekende kans op de 2-0 hebt en dan zo'n tegendoelpunt slikt... Anderlecht heeft niet veel kansen gecreëerd, ik denk dat een gelijkspel goed is. Ik hoop dat de club nog wat zal doen op het einde van de mercato om ons te helpen. We zoeken verschillende profielen, maar die zijn nog niet gearriveerd en we wachten er elke dag op. We hebben op verschillende posities versterkingen nodig. We hebben nu die bekerwedstrijd en drie dagen later wacht al de confrontatie met Kortrijk. Veel tijd om te rusten is er dus niet."

• Brian Riemer (trainer Anderlecht): "Dit was een ontgoochelende prestatie, we zijn absoluut niet tevreden met het resultaat. In de eerste helft waren we veel te passief. We hadden veel balbezit, maar we waren helemaal niet gevaarlijk. Voor OH Leuven was het daardoor makkelijk om ons op te vangen. In de tweede helft waren we veel gevaarlijker en konden we ook scoren. Toch was er in de tweede helft te weinig kwaliteit in de beslissende acties. Dit is de juiste uitslag. Je wint geen wedstrijden, omdat je de bal hebt. We moeten veel beter doen. Elke week spelen we voor drie punten, er zijn geen wedstrijden die belangrijker zijn dan andere. Donderdag spelen we een bekerwedstrijd, het is duidelijk wat we daar moeten doen. Zondag treffen we Union opnieuw en daar moeten we de drie punten pakken om in hun spoor te blijven."

90+8' tweede helft
90+7'

Anderlecht komt niet verder dan een puntendeling op bezoek bij OH Leuven en ziet leider Union zo weer wat verder weglopen. Maziz bracht de thuisploeg al na amper 10 minuten op voorsprong. Pas 20 minuten voor het einde kon Patris Anderlecht langszij brengen met een lucky afstandsschot. Anderlecht ging daarna nog op zoek naar de winst, maar OHL hield stand.

90+4'

Uitstekende ingreep van Leysen

N'Dri dwingt zowaar nog een hoekschop af voor de thuisploeg, maar die levert een scherpe counter op voor Anderlecht. Leoni wil Dreyer alleen op doel afsturen, maar doelman Leysen komt bijzonder goed uit en kopt de bal voor de neus van Dreyer weg.

90+2'

Geel voor Ricca en Garcia

Debast snoept Maertens de bal af in een stevig, maar correct duel. Bij OHL zien ze dat duidelijk anders. De poppen gaan even aan het dansen. Het levert Ricca en coach Garcia uiteindelijk allebei geel op voor protest.

90+2'
90+1'

Zes minuten extra

Union klaarde eerder vandaag de klus in de 97e minuut tegen STVV. Anderlecht krijgt nog zes minuten om ook op de valreep de drie punten te pakken. Of gaat OHL nog met de winst lopen?

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
88'

Patris ontsnapt aan tweede geel

Patris haalt Miguel onderuit. Bij OHL schreeuwen ze om een tweede gele kaart voor de doelpuntenmaker, maar ref Van Driessche houdt de kaarten op zak. Hier mag Patris toch niet mopperen.

85'
85'
85'

Dolberg en Hazard naar de kant

Scheidsrechter Van Driessche moet even de gemoederen bedaren na een opstootje tussen Maertens en Schmeichel. Intussen gooit Riemer met Vazquez en Angulo nog twee frisse krachten in de strijd. Kunnen zij Anderlecht alsnog de volle buit schenken?

81'

Schmeichel paraat op schot van Sagrado

Sagrado haalt uit van aan het halve maantje. Schmeichel neemt het zekere voor het onzekere en werkt de bal in hoekschop.

80'
79'
79'

Maakt Stroeykens het verschil voor Anderlecht?

Riemer spijkert Verschaeren nog wat bij aan de zijlijn. Anderlecht heeft nog ongeveer een kwartier om alsnog de drie punten te pakken. Intussen komt Stroeykens op het veld voor Rits.

78'

Thorsteinsson voorlangs

Het momentum is voor Anderlecht, maar OHL kan toch nog eens tegenprikken. Thorsteinsson zet zich door op rechts en probeert het vanuit een scherpe hoek, maar zijn schot hobbelt voorlangs. Zijn poging week nog licht af op het been van Debast, maar OHL krijgt geen corner.