UnionCharleroi
Jasper Vergoote
Stade Joseph Marien
5850

Union mept Charleroi al voor rust KO dankzij stilstaande fases en komt aan de leiding

zo 1 oktober 2023 15:00
  1. 17' - Doelpunt - Ross Sykes (1 - 0)
  2. 28' - Doelpunt - Parfait Guiagon (1 - 1)
  3. 45' - Doelpunt - Christian Burgess (2 - 1)
  4. 45+4' - Doelpunt - Ross Sykes (3 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 01/10/23 - 13:32
17'
Ross Sykes
17'
Ross Sykes
1 - 0
28'
Parfait Guiagon
1 - 1
28'
45'
Christian Burgess
45'
2 - 1
45+4'
Ross Sykes
45+4'
Ross Sykes
3 - 1

Boostje richting Liverpool. Union komt (voorlopig) aan de leiding dankzij een vlotte overwinning tegen Charleroi. De Brusselaars mepten de bezoekers al voor rust KO op drie stilstaande fases, met Sykes en Burgess als afwerkers.

Union - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Na een prachtpass van Zorgane brengt Mbenza Charleroi kort voor de rust op voorsprong, maar zijn treffer wordt terecht afgekeurd voor buitenspel. Een kantelmoment, want vijf minuten later kopt Burgess Union weer op voorsprong en kort daarna zorgt Sykes met zijn tweede voor de 3-1.

• Man van de match: Cameron Puertas was opnieuw de perfecte regisseur bij Union. Hij dirigeerde de thuisploeg naar een vlotte overwinning met 2 assists en bracht Charleroi doorlopend in de problemen met zijn vista en gave techniek.

• Opvallend: Charleroi beleefde nog niet veel plezier aan de terugkeer van Union op het hoogste niveau. Sindsdien stonden beide ploegen al vijf keer tegenover elkaar en telkens trok Union aan het langste eind. Charleroi kon nu wel voor het eerst in die vijf duels eens scoren tegen Union.

Union slaat toe op stilstaande fases

Na de midweekwedstrijd tegen RWDM en met de trip naar Liverpool in het vooruitzicht gooide Alexander Blessin zijn ploeg flink door elkaar. De Duitse coach voerde maar liefst zeven (!) wissels door bij Union. Onder meer sterkhouders Amoura, Lapoussin en Amani bleven aan de kant.

Het was duidelijk even zoeken voor het flink gewijzigde Union, Charleroi deelde de lakens uit in het openingskwartier. Toch was het de thuisploeg die de score opende. Op een vrije trap van Puertas liet Andreou zich aftroeven door Ross Sykes en die liet Koffi kansloos achter met een rake kopbal.

Op het halfuur kwam balverlies van Vanhoutte Union duur te staan. Dabbagh stuurde Guiagon diep en die gaf Moris het nakijken. Bijna keerde Charleroi de rollen helemaal om toen Mbenza een prachtpass van Zorgane afrondde, maar zijn treffer werd afgekeurd voor buitenspel.

Pech voor Charleroi, dat bijzonder kwetsbaar bleef op stilstaande fases. Christian Burgess kopte Union op een hoekschop weer op voorsprong en in de extra tijd kopieerden Puertas en Sykes de openingsgoal: 3-1.

Charleroi kan geen vuist maken, Moris valt uit

Felice Mazzu beleefde zo maar weinig plezier aan zijn terugkeer naar het Dudenpark en in de tweede helft werd het er niet beter op voor de ex-coach van Union. Charleroi ontsnapte meteen na de rust aan de 4-1 toen Terho een misverstand tussen Marcq en Koffi niet uitbuitte.

De bezoekers konden geen vuist meer maken, terwijl Union niet al te hard meer aandrong. Met het oog op de clash met Liverpool was het vooral zaak om geen blessures op te lopen. Voor doelman Moris lukte dat helaas niet, hij moest 20 minuten voor het einde noodgedwongen naar de kant. Zonder erg, zo bleek achteraf.

In het slotkwartier maakte Amoura er nog 4-1 van, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor een voorafgaande fout. Bij Union lagen ze er niet wakker van, de Brusselse club kan met een goed gevoel afzakken naar Anfield. Charleroi blijft met een magere 7 op 27 dan weer onderaan bengelen.

Blessin: "Goed dat we scoren op stilstaande fases"

• Alexander Blessin (trainer Union): "Na de 1-0 werden we wat slordig en dus was het geen verrassing dat de gelijkmaker viel. Die buitenspelgoal had de wedstrijd helemaal kunnen veranderen, wij maakten Charleroi sterker op dat moment. Het is de eerste keer dat we scoren op stilstaande fases, dat is goed. We hadden dat vandaag ook nodig. Met Moris is er niks aan de hand, het was een klein probleem. Het was vooral uit voorzorg dat we hem naar de kant haalden."

• Felice Mazzu (trainer Charleroi): "De spelers hebben kort voor de rust een zware klap geïncasseerd. We kwamen op een 1-2-voorsprong, maar de treffer werd voor enkele millimeters afgekeurd. We slikken hier drie doelpunten op stilstaande fases. Zij hebben natuurlijk grote spelers, maar wij moeten feller zijn in de duels. Het is jammer, want in het spel moesten we niet onderdoen. In de tweede helft zijn we er niet meer in geslaagd grote kansen af te dwingen."

90+6'

Union kan donderdag met een goed gevoel afzakken naar Anfield. Dankzij een vlotte overwinning tegen Charleroi springt het voorlopig naar de leiding in de Jupiler Pro League. De wedstrijd werd al in de eerste helft beslist met twee goals van Sykes en één van Burgess.

90+5'

Amoura niet voorbij Koffi

Amoura wil toch nog graag zijn goaltje meepikken, na zijn afgekeurde treffer. Hij neemt Koffi stevig onder vuur, maar de doelman kan met een knappe redding een vierde tegengoal vermijden.

90+1'

86'

Applaus voor Sykes

Ilaimaharitra haalt Teklab onderuit en dat komt hem op een gele kaart te staan. Bij Union wordt matchwinnaar Sykes intussen onder luid applaus naar de kant gehaald voor Mac Allister.

82'

Imbrechts staat pal

Imbrechts moet een eerste keer zijn kunnen tonen. Na een heerlijke pass van Trebel probeert Badji het vanuit een scherpe hoek, maar de invallersdoelman van Union staat pal.

78'

Geen 4-1

Scheidsrechter Jasper Vergoote moet naar de beelden gaan kijken. Het doelpunt wordt afgekeurd voor een voorafgaande overtreding van Rasmussen op Badji.

77'

Amoura maakt er 4-1 van!

Voor wie er nog aan moest twijfelen: de buit is nu helemaal binnen voor Union. Na een snelle omschakeling, al dan niet ingeleid door een overtreding, wordt Amoura gelanceerd door Puertas en de invaller werkt het ijskoud af. Maar er komt een VAR-check.

69'

Blessure bij Moris

Kopzorgen voor Moris, de doelman moet geblesseerd de strijd staken. Het is hopen voor hem dat hij fit raakt voor de wedstrijd tegen Liverpool. De Zweedse doelman Joachim Imbrechts mag zijn eerste minuten maken bij Union. Ook Vanhoutte en Rodriguez worden naar de kant gehaald, Amoura en Nilsson zijn hun vervangers.

66'

Charleroi geeft op geen enkel moment de indruk dat het Union nog in de problemen kan brengen. De bezoekers slagen er maar niet in om een kans af te dwingen.