80'
Alfred Finnbogason
80'
1 - 3

De interlandbreak en het slotoffensief op de transfermarkt hebben Standard deugd gedaan. Standard scoorde op Eupen zijn eerste driepunter van het seizoen: 1-3. Het maakt slechts een kleine sprong in de stand, maar de eerste overwinning zal de rust wellicht een beetje doen terugkeren.

Eupen - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard treft kort voor de rust tweemaal raak, maar is kort na de rust niet bij de pinken. Charles-Cook krijgt zo meteen een reuzenkans op de aansluitingstreffer, maar Bodart houdt Standard overeind.

• Man van de match: Club Brugge-huurling Kamal Sowah kreeg meteen een basisplaats van Carl Hoefkens en greep die kans met beide handen. De nieuwkomer woog op de Eupense defensie, creëerde kansen en trof in zijn eerste wedstrijd voor Standard ook meteen raak.

• Opvallend: Voor William Balikwisha wordt het een wedstrijd om snel te vergeten. Na een dramatische invalbeurt van amper 10 minuten, waarin hij aan de basis lag van de 1-3, werd hij door Carl Hoefkens zonder pardon weer naar de kant gehaald.

• Statistiek: Voor Standard is het niet alleen de eerste competitiezege dit seizoen, het is de eerste overwinning sinds 14 april. Toen won het in eigen huis van Charleroi. Nadien volgden 13 competitiewedstrijden zonder winst.

Dubbele opdoffer voor Eupen net voor de rust

Carl Hoefkens vroeg en kreeg versterkingen bij Standard na de magere 3 op 18. Geen verrassing dus dat nieuwkomers Djenepo Moussa, Isaac Hayden én Kamal Sowah meteen een basisplaats kregen. In totaal voerde Hoefkens zelfs ruim zes wissels door.

Het vernieuwde Standard toonde meer gretigheid, maar de offensieve onmondigheid bleek nog niet verholpen. Pas na ruim een halfuur bracht Djenepo er met een heerlijke dribbel voorbij drie spelers wat schwung in, van dichtbij ook afwerken lukte de nieuwkomer evenwel niet.

Een kansarme eerste helft stevende zo af op een logische 0-0, maar het venijn zat in de staart. Davidson verkeek zich op een diepe pass en Kanga profiteerde optimaal. Met een gekruist schot nam de spits Slonina te grazen.

Bij Eupen waren ze zo van slag dat Paeshuyse een minuut later de bal achteraan zomaar inleverde bij Kawabe. De Japanner nam het cadeau dankbaar aan en mikte de bal knap in de verste hoek: 0-2.

Bodart en Sowah stellen de Luikse zege veilig

De plotse dubbele voorsprong zorgde voor wat laksheid bij Standard bij de start van de tweede helft. Na slordig Luiks balverlies kwam Charles-Cook plots oog in oog met Arnaud Bodart. Die was gelukkig voor de bezoekers wél bij de pinken en voorkwam de aansluitingstreffer.

Standard trok gaandeweg het laken weer naar zich toe en twinig minuten voor het einde kwam Kanga dicht bij de 0-3. Slonina stak er een stokje voor. Vijf minuten later was het wél raak voor de bezoekers. Op aangeven van Canak werkte Club Brugge-huurling Sowah zijn eerste voor Standard in doel.

Wedstrijd gespeeld, of zo leek het toch. Maar Standard bracht zichzelf in de slotfase nog in de problemen. Na balverlies van de dramatisch ingevallen Balikwisha maakte Finnbogason er 1-3 van. In de extra tijd zorgde Paeshuyse zelfs nog voor de aansluitingstreffer, maar zijn goal werd afgekeurd voor buitenspel.

Standard kwam zo nog goed weg, maar het werd toch een einde in mineur toen Alzate nog een tweede gele kaart pakte voor een opzichtige fopduik in de zestien. De overwinning kwam niet meer in het gedrang, na ruim 104 (!) minuten was de eerste driepunter van het seizoen binnen voor Standard.

Hoefkens: "Iedereen snakte naar deze overwinning"

• Florian Kohfeldt (trainer Eupen): "We maakten twee individuele fouten en daar puurde Standard twee goals uit. We hebben de wedstrijd weggegeven in die twee minuten. De eerste helft was bijzonder saai, wij speelden erg slecht. In de tweede helft hebben we goed gereageerd met 5 à 6 zuivere kansen. Ik ben heel tevreden over onze tweede helft, maar dit was een dramatische namiddag voor ons. We zagen met Lambert en Magnée twee spelers geblesseerd uitvallen, dat ziet er niet goed uit. Als we de 2-3 konden maken, dan hadden we nog een kans gehad. Daar ben ik zeker van. We hebben Standard op het einde echt onder druk gezet."

• Carl Hoefkens (trainer Standard): "We hebben een hele goede eerste helft gespeeld en de eerste 20 minuten van de tweede helft waren ook nog meer dan oké. Met veel beweging en goede pressing, zo hebben we ook die twee goals gemaakt. Het is een derby en dan weet je dat het bij een tegendoelpunt moeilijk kan worden. Dan moet je de noodzakelijke wissels doen en over het algemeen ben ik heel tevreden over de invallers. Voor Balikwisha (die Hoefkens kort na zijn invalbeurt weer naar de kant haalde, red.) was het een heel duidelijke boodschap. Ik wil 100 procent inzet en dat was niet het geval. De nieuwkomers brachten wel meteen een surplus, daar ben ik zeer tevreden mee. Dit is een ongelooflijk belangrijke overwinning, waar iedereen naar snakte."

90+15' tweede helft
90+14'

Standard heeft zijn eerste driepunter van het seizoen te pakken. Kanga, Kawabe en Sowah zorgden voor een comfortabele 0-3-voorsprong, maar in de slotfase bracht Standard zichzelf toch nog in de problemen. Finnbogason gaf Eupen hoop, de aansluitingstreffer van Paeshuyse werd afgekeurd voor buitenspel.

90+13'
90+12'

Rood voor Alzate

De wedstrijd eindigt nog in mineur voor Standard. Alzate laat zich in de zestien veel te makkelijk vallen. Zijn fopduik levert hem een tweede gele kaart op. Carl Hoefkens reageert met een cynisch applaus richting Lardot en krijgt op zijn beurt geel.

90+8'

Er komt maar geen einde aan deze wedstrijd. Canak en Finnbogason botsen met hun hoofden tegen elkaar en dus ligt de match opnieuw stil.

90+6'

Bijzonder vreemde situatie. De VAR-check lijkt dan toch niet helemaal voorbij. Lardot gaat ook zelf nog eens naar de beelden kijken, maar blijft bij zijn besluit: buitenspel en dus geen doelpunt.

90+4'

Kohfeldt is het niet eens met de beslissing van de VAR en Lardot. De buitenspellijn laat nochtans weinig ruimte voor twijfel. Lardot gaat de trainer even de levieten lezen.

90+4'

Afgekeurd voor buitenspel

Standard ontsnapt, het blijft 1-3. De treffer van Paeshuyse wordt afgekeurd voor buitenspel.

90+2'

Paeshuyse met de 2-3!

Niet te geloven, Eupen maakt het zowaar nog bijzonder spannend. Een lage voorzet van Alloh landt aan de tweede paal tot bij Paeshuyse en die laat de kans niet liggen. Of gooit de VAR nog roet in het eten voor Eupen?

90+1'

Sowah niet voorbij Slonina

Sowah onderstreept zijn sterke wedstrijd nog eens met een knappe actie. Slonina gaat goed plat op zijn lage knal.

90'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
90'

9 minuten extra

Er komen maar liefst 9 minuten extra tijd bij en dat opent perspectieven voor Eupen. Finnbogason dwingt nog eens een hoekschop af, maar die levert niks op.