Ga naar de inhoud
Genk wint met het kleinste verschil van Antwerp.

Wisselvallig Genk overleeft zenuwslopend slot tegen Antwerp en springt opnieuw naar cruciale 4e plaats

 ma 20 mei 2024 20:34
  1. 28' - Doelpunt - Andi Zeqiri (1 - 0)
  1. 62' - Verv. Jacob Ondrejka door Gyrano Kerk
  2. 65' - Geel - Carlos Cuesta
  3. 71' - Verv. Ritchie De Laet door Eliot Matazo
  4. 71' - Verv. Konstantinos Karetsas door Anouar Ait El Hadj
  5. 78' - Geel - Zakaria El Ouahdi
  6. 83' - Verv. Owen Wijndal door Victor Udoh
  7. 83' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Mahamadou Doumbia
  8. 85' - Verv. Joris Kayembe door Eduard Sobol
  9. 89' - Geel - Mujaid Sadick
  10. 90+6' - Geel - Victor Udoh
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 20/05/24 - 18:36
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
28'
Andi Zeqiri
28'
Andi Zeqiri
1 - 0

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Genk mag virtueel weer Europa in. De Limburgers bibberden en beefden in een zenuwslopend slot naar een cruciale overwinning tegen Antwerp en springen zo opnieuw over Cercle Brugge naar de vierde plaats. Antwerp bleef niet alleen puntenloos achter, het zag ook zijn trouwe soldaat Ritchie De Laet - die volgend weekend afscheid zou nemen in zijn Bosuil - met een lelijke blessure uitvallen.

Racing Genk - Antwerp in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    In de slotfase stapelt Antwerp de kansen op, maar Racing Genk overleeft keer op keer. Sadick werkt een kopbal van Keita weg voor de doellijn, Vandevoordt brengt redding op een schot van Ilenikhena en Udoh laat de ultieme kans zelf liggen.
  2. Man van de match
    Amper 16 jaar is hij, maar als je zoveel talent hebt als Konstantinos Karetsas, dan komt een eerste basisplaats nooit te vroeg. Karetsas bekroonde zijn debuut in de Genkse hoofdmacht meteen met een assist en liet flitsen van zijn klasse zien.
  3. Opvallend
    Ritchie De Laet die na afloop de Antwerp-fans in tranen gaat groeten, de gehavende rechterknie stevig ingepakt. Geen mens die onbewogen bleef bij de pijnlijke beelden. De onfortuinlijke verdediger had zich zijn afscheid bij Antwerp ongetwijfeld anders voorgesteld.

Karetsas laat meteen klasse zien

Vorig seizoen was het de titelmatch, nu stonden KRC Genk en Antwerp als de twee kneusjes van de Champions' Play-offs tegenover elkaar. In een bijzonder mager wedstrijdbegin illustreerden beide teams ook waarom.

Bij Genk bood de schorsing van sterkhouder El Khannouss een mooie kans voor de amper 16-jarige Karetsas en die greep ze met beide handen. Het jonge talent bekroonde zijn eerste basisplaats met een perfect getimede assist voor Zeqiri en op het halfuur frommelde die de 1-0 al vallend in doel.

El Ouahdi deed meteen daarna wat hij al vaker deed in deze Champions' Play-offs: kansen laten liggen. Na een knappe één-twee met Tolu besloot hij van dichtbij voorlangs.

Antwerp stelde daar bitter weinig tegenover. Een verre knal van Yusuf kon Vandevoordt niet verontrusten en ook toen Ilenikhena voor zijn neus opdook, won de Genkse doelman zonder veel problemen het pleit.

Pijnlijke aftocht voor De Laet, Genk overleeft prangende slotfase

Antwerp kwam als herboren uit de kleedkamer. Amper 10 minuten na de rust zette Ilenikhena twee Genk-spelers in de wind en ook Vandevoordt moest eraan geloven, maar Sadick bracht op de lijn redding voor Genk. 

De toon was gezet, want op de daaropvolgende hoekschop kwamen de bezoekers wéér dicht bij de 1-1. Alderweireld mikte in de draai nipt naast. Ook de derde keer, was niet de goede keer voor Antwerp. Alleen voor Vandevoordt kon ook Ondrejka de kans niet verzilveren. Aan de overkant pakte Lammens dan weer uit met een uitstekende redding op een schot van Kayembe.

Twintig minuten voor het einde maakte De Laet een horrormoment mee. Hij kwam slecht neer en moest met een wellicht zware knieblessure afdruipen. Met tranen in de ogen keek hij vanaf de bank toe hoe Antwerp in de slotfase nog alles op alles zette om een punt te pakken.

Een kopbal van Keita werd door Sadick net voor de doellijn gekeerd, Vandevoordt hield Ilenikhena van een treffer en Udoh liet op aangeven van Kerk de ultieme kans op de gelijkmaker liggen.
 

Genk ontsnapte keer op keer en springt dankzij de driepunter over Cercle naar de vierde plaats. Antwerp kan niet meer ontkomen aan de zesde plaats en grijpt zo definitief naast Europees voetbal. 

Gerelateerd:

Van Bommel: "Ongelofelijk dat we maar drie punten hebben"

  • Zeno Van den Bosch (Antwerp): "We hebben de kansen gehad om te scoren. Vandevoordt deed een paar goede reddingen, maar we misten ook dat tikkeltje geluk. Dat is het verhaal van onze play-offs. In de tweede helft hadden we altijd moeten scoren. Onze eerste helft was minder goed, maar in de tweede helft waren we zeker de betere ploeg. De laatste wedstrijd willen we niet verliezen, zeker niet met deze fantastische supporters. We moeten gas geven voor een vol huis en proberen de drie punten te pakken."

  • Maarten Vandevoordt (Racing Genk): "Dit was de best mogelijk manier om afscheid te nemen van de supporters. Ik mag tevreden zijn om de laatste thuismatch zo af te sluiten. In de tweede helft kwam Antwerp naar voren, maar we hebben toen goed compact gespeeld. We hebben de clean sheet kunnen houden met de hele ploeg en dat is mooi. Ik denk dat er voor mij wel speelkansen zullen zijn bij Leipzig. Het vertrouwen dat ze in mij hebben is groot. Ik ga er alles aan doen om te proberen spelen."

  • Mark van Bommel (trainer Antwerp): "Intensiteit, druk zetten, duels aangaan. Alles wat ik gevraagd had, zat erin. We kwamen drie keer één op één met de doelman, maar Vandevoordt speelde één van zijn betere wedstrijden. Ik begrijp het nog steeds niet. Als je die jongens ziet voetballen, dan is het ongelofelijk dat we maar drie punten hebben. In de eerste helft hadden we ook wel controle, maar we vonden de vrije man niet. Er was niks aan de hand, het was gelijkopgaand, met een countergoal. In de tweede helft waren we veel beter, toen durfden we te voetballen. We waren niet efficiënt genoeg, maar voor de rest kan ik de jongens niks verwijten. Het is zonde dat we niet winnen of minstens gelijkspelen. Europees voetbal missen is niet goed voor de club, daar doe je het uiteindelijk voor. Het zat echt niet mee in deze play-offs."

  • Domenico Olivieri (trainer Racing Genk): "In de eerste helft hadden we de controle, in de tweede helft moesten we achteruitgaan. We hebben afzien, maar we konden het resultaat wel vasthouden. Op Anderlecht speelden we een degelijke wedstrijd, maar kwamen we zonder punten naar huis. Vandaag was het resultaat het belangrijkste. Momenteel staan we op die vierde plaats en dat wilden we ook voor deze wedstrijd. Voor de laatste match wordt het achteraan puzzelen (Sadick en Cuesta zijn geschorst, red.), maar we zullen wel een oplossing vinden."

Fase per fase

90+9'

De Laet in tranen

Het zijn pijnlijke beelden na afloop van de wedstrijd. Ritchie De Laet, met de rechterknie stevig ingepakt, zoekt in tranen de Antwerp-fans op. De onfortuinlijke verdediger wordt getroost door zijn ploegmaats.

90+7'

Einde

Het was met de nodige moeite in de slotminuten, maar na vier nederlagen op een rij weet Racing Genk weer wat winnen is. Een treffer van Zeqiri volstond uiteindelijk voor de drie punten. Genk springt zo over Cercle Brugge naar de vierde plaats. Antwerp, dat De Laet zag uitvallen met een wellicht zware knieblessure, is nu definitief zesde en grijpt dus naast Europees voetbal.

90+7' tweede helft
90+6'

Udoh laat kans liggen

Nieuwe kans voor Antwerp. Nu gaat het over rechts. Kerk haalt de achterlijn en legt goed terug op Udoh, maar die mist zijn schot compleet. Antwerp verdient een punt, maar dreigt met lege handen achter te blijven.

90+6'
90+4'

Tolu besluit onbesuisd

Genk reageert meteen met een snelle omschakeling. Fadera legt de bal klaar voor Tolu, maar die besluit te wild en overhaast over doel.

90+3'

Vandevoordt voorkomt de gelijkmaker!

Ilenikhena lijkt Antwerp dan toch de verdiende gelijkmaker te schenken. Udoh zet El Ouadhi met een knappe versnelling in de wind en Ilenikhena haalt aan de eerste paal in één tijd uit, maar Vandevoordt brengt redding voor Genk.  

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Sadick houdt Genk weer overeind

Antwerp komt nog twee keer dreigen op twee hoekschoppen. Eerst gaat de bal door een deviatie van McKenzie nipt naast en daarna is Sadick alweer de redder in nood voor Genk. Hij werkt een kopbal van Keita weg voor de doellijn.

89'

Geel voor Sadick

Ook Sadick loopt nog tegen een gele kaart aan en daardoor is hij net als Cuesta geschorst voor de laatste wedstrijd tegen Union. Dat wordt puzzelen voor Olivieri.

89'
85'
85'
83'

Dubbele wissel

Van Bommel gooit nog twee frisse krachten in de strijd voor de slotfase. Ekkelenkamp en Wijndal moeten plaatsruimen voor Doumbia en Udoh.

83'
81'

Fadera net niet

We noteren nog eens een doelkans. El Hadj gooit de bal blind voor doel en aan de tweede paal probeert Fadera het in één tijd. Zijn schot gaat voorlangs.

79'

Verslagenheid bij De Laet

De Laet kijkt met een zorgelijke, verslagen blik toe vanop de bank. Het doet denken aan Vertonghen, toen die bij Anderlecht ook geblesseerd uitviel in de wedstrijd tegen Union.