Jupiler Pro League - speeldag 5 - 05/05/24 - 19:16
João Silva
45+10'
João Silva
1 - 0

Een extra portie hoop voor KV Kortrijk, maar het definitieve einde voor Eupen. Met een nipte zege hebben de West-Vlamingen een nieuwe grote stap gezet in hun missie om het behoud te verzekeren. Joao Silva scoorde het enige doelpunt in de nerveuze partij, waarin de bezoekers ruim een uur met tien speelden. Door de nederlaag verdwijnt Eupen na 8 jaar uit eerste klasse.

Kortrijk - Eupen in een notendop:

• Sleutelmoment: Met nog vijf minuten te gaan lijkt Eupen een levenslijn te krijgen, maar scheidsrechter Verboomen legt het VAR-advies naast zich neer en fluit geen penalty voor de bezoekers.

• Man van de match: Kadri was toch weer van goudwaarde voor Kortrijk. De beste voetballer op het veld tekende voor een assist en lag aan de basis van heel wat gevaar.

• Statistiek: Voor vanavond was het geleden van 2010 dat Kortrijk in eigen huis nog eens een competitiematch kon winnen van Eupen. Doelpunten waren er toen onder meer van Kums en Mboyo.

Kortrijk profiteert optimaal

Een allesbeslissende must-win match voor Eupen en de ultieme kans voor Kortrijk om in de running te blijven voor het behoud.

De spanning was dan ook te snijden in het Guldensporenstadion, maar ook op het veld was er sprake van nervositeit.

Het was lang wachten op een eerste kans, de beginfase werd gekenmerkt door slechte passes en een nerveuze VAR-check.

Pas na twintig minuten versierden beide ploegen enkele kansjes, maar amper tien minuten later werd de match in een volledig nieuwe plooi gelegd.

Eupen-aanvoerder Lambert kwam te laat bij een tackle op Sissako en werd na een nieuwe VAR-interventie zonder genade van het veld gestuurd. De missie voor de bezoekers werd zo nog een pak moeilijker.

Kortrijk had bloed geroken en trok nadrukkelijker naar voren. Op slag van rust was het prijs. Kapitein Silva kopte een vrije trap van Kadri netjes voorbij Slonina.

VAR speelt een hoofdrol

Na de pauze koos Kortrijk voor het bijhouden van de bal en nam het nog maar weinig initiatief. Riskant met een zuinige voorsprong, maar met een vermoeid Eupen leek er geen vuiltje aan de lucht.

Ook het thuispubliek was na een dik uur al feest aan het vieren. Kortrijk kwam een paar keer dicht bij de 2-0, onder meer met Kadri en Ambrose, maar die tweede verlossende treffer viel niet.

En plots werd het rond de 85ste minuut muisstil in het Guldensporenstadion toen Charles-Cook na een zeldzame tegenaanval bleef liggen in de zestien.

De winger werd lichtjes aangetikt door Mampassi, genoeg voor Tubeke om scheidsrechter Verboomen naar het scherm te sturen.

Maar wat iedereen in het stadion vreesde, gebeurde niet. Verboomen bleef bij zijn beslissing en liet gewoon verder spelen. Ontlading bij Kortrijk, ontreddering bij Eupen.

Grote kansen kwamen er nadien niet meer. Kortrijk wipt zo naar de tweede plek in de Play-offs en heeft volgende week alles in eigen handen tegen Charleroi. Eupen zakt na acht seizoenen weer naar 1B.

"De beslissing van de ref was erg dapper"

Marco Kana (Kortrijk): "We hebben gedaan we moeten doen. Misschien niet op de mooiste manier, maar de missie is wel volbracht. We hebben ons lot nu in eigen handen. Ik heb er vertrouwen in dat we het volgende week gaan afmaken."

Freyr Alexandersson (trainer Kortrijk): "We hebben niet goed gespeeld, maar deze wedstrijden zijn voor 90 procent een mentaal spelletje. Ik heb veel respect voor de scheidsrechter dat hij bij zijn mening is gebleven tijdens de VAR-fase. Dat is erg dapper. Ook respect voor mijn team, want dat zijn geen makkelijke wedstrijden. Volgende week moeten we nog één keer alles geven."

90+6'

EINDE: 1-0

Feest in Kortrijk, over & out voor Eupen. De bezoekers verdwijnen na acht seizoenen uit de eerste klasse. Kortrijk leeft dankzij deze zuinige overwinning en springt naar de tweede plek. Volgende week kunnen ze die plek verzekeren in Charleroi.

90+5'

Het is ballen pompen, maar met nog twee minuten te gaan zijn twee doelpunten haast onmogelijk.

90+4'

De pas ingevallen Bruno had de 2-0 aan de voet, maar Slonina gaat goed plat en duwt zijn schot nog uit de hoek!

90+2'
90+2'

Eupen dringt aan. Palsson mikt een schot een metertje boven de kooi.

90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Met trillende benen rukt Kortrijk toch nog eens naar voren. Zo'n voorsprong van één doelpunt is natuurlijk linke boel.

88'

Geen strafschop!

Géén strafschop! Wat een ontlading in het stadion en wat een verbijstering bij Eupen. Verboomen blijft bij zijn standpunt en laat verder spelen.

87'
86'

Het is plots muisstil in het Guldensporenstadion. Verboomen moet gaan kijken!

85'

Penalty?

Charles-Cook flitst met zijn laatste krachten de zestien in en gaat liggen. Mampassi raakt de bal niet, maar zwaar is het contact ook niet echt. De VAR kijkt naar de situatie.

82'

We zitten in de laatste tien minuten. Wat kan Eupen nog?

81'
77'
76'

Daar was KVK toch nog eens. Kadri test Slonina met een verdienstelijk schot. De doelman zweeft de poging uit zijn kooi.