68'
Killian Sardella
2 - 2
68'

Anderlecht heeft zichzelf in de top 8 vergeten parkeren. Tegen Standard kwam paars-wit snel op achterstand na een ongelukkige tegentreffer, maar Islam Slimani keerde een scheve situatie helemaal om met twee goals. Alleen gooide de thuisploeg een gouden driepunter nog weg door een eigen doelpunt van Sardella.

Anderlecht - Standard in een notendop:

• Man van de match: Slimani speelde zich in de kijker met 2 doelpunten, maar het was Amuzu die de beslissende acties steeds initieerde. De dribbelvaardige winger toonde opnieuw flarden van zijn hoogvorm en verzilverde zijn uitstekende prestatie met een assist en een uitgelokte strafschop.

• Sleutelmoment: De sterren stonden op het uur nog zeer gunstig voor Anderlecht. De thuisploeg blaakte van het vertrouwen nadat het een 0-1-achterstand omgebogen had in een voorsprong, maar toch kreeg het opnieuw het deksel op de neus. Sardella trapte de bal ongelukkig in eigen doel.

In de klassieker tegen Standard kon Anderlecht voor het eerst in 19 speeldagen nog eens de top 8 van het klassement induiken.

Vier maanden geleden eindigde de wedstrijd tussen beide ploegen nog (vroegtijdig) met vuurwerk, vandaag begon het er vooral mee: voor de aftrap stak de harde kern de tribune in lichterlaaie met een imposante tifo. En ook tussen de lijnen begon Anderlecht vurig en onbevreesd tegen zijn aartsrivaal uit Luik.

Allemaal tekenen van beterschap bij paars-wit. Maar wat een referentiewedstrijd had moeten worden voor Anderlecht, draaide opnieuw uit op een stevige sisser.

Groei(pijn) bij paars-wit

De eerste helft was nochtans veelbelovend voor de thuisploeg. Paars-wit kreeg na een kwartier spelen eerst nog een doelpunt tegen - na verkeerd wegwerken van Dreyer -, maar Anderlecht draaide die scheve situatie in twee dolle minuten weer helemaal om.

Slimani en Amuzu gidsten de thuisploeg op en over Standard. De dribbelvaardige winger van Anderlecht lokte eerst een strafschop uit en pakte nadien uit met een uitgemeten assist. Twee keer bedankte goaltjesdief Slimani zijn spitsenbroertje voor de aanvoer.

Geen canon van gemor en gejuich meer in het Lotto Park. De veerkracht van de spelers inspireerde de paars-witte aanhang om zich als één man achter de ploeg te scharen.

Toch schoot de thuisploeg zich opnieuw in de voet. Anderlecht had de wedstrijd goed onder controle in de tweede helft, maar liet zich op het uur opnieuw betrappen op een individuele fout: Sardella devieerde een verloren voorzet van Zinckernagel in eigen doel.

Wie niet groeit, kan geen groeipijn hebben, maar Anderlecht laat zo toch opnieuw de kans liggen om de rehabilitatie tastbaar te maken in het klassement én een plek in de top 8 te verzilveren.

Standard mag op zijn beurt blij zijn met een puntje, maar verliest zo wel voeling met de Champions' play-offs.

"Spelen we morgen opnieuw: dan winnen we gewoon"

• Bart Verbruggen (Anderlecht):  "Er blijft vooral teleurstelling achter vanavond. We waren dominant, maar kregen twee onnodige doelpunten tegen. Als keeper is het vervelend om twee van die onnozele doelpunten tegen te krijgen. We waren de betere ploeg en als we ze morgen nog eens zouden treffen, ben ik ervan overtuigd dat we gewoon zouden winnen. Iedereen ziet dat we echt stappen aan het maken zijn. Je ziet dat op het veld en nu ook in het klassement."

• Zeno Debast (Anderlecht): "Er zat echt meer in vandaag. We speelden een degelijke wedstrijd, maar die twee doelpunten laten toch een zure smaak nasmaak achter. Het was mooi dat we recht konden veren na de achterstand en ons opnieuw in de wedstrijd wisten te knokken. Nu moeten we het goede meepakken en verder bouwen op deze prestatie. Dat we een midweekwedstrijd gespeeld hebben, mogen we ook niet als excuus gebruiken."

"We begonnen goed, maar waren nadien te passief"

• Philip Zinckernagel (Standard): "We zijn tevreden dat we alsnog de 2-2 hebben kunnen scoren. We begonnen ook goed aan de wedstrijd, maar waren nadien te passief. Ze domineerden ons vooral in de centrale as en slaagden er zo in om door de linies te breken. We maakten in de rust enkele goede aanpassingen en konden zo opnieuw opveren na de achterstand. Dat spreekt natuurlijk weer in ons voordeel. Al voelden we ook wel dat Anderlecht nog wat vermoeid was van de Europese midweekwedstrijd. Uiteindelijk haalden we hier - in moeilijke omstandigheden - toch een mooi punt.

20:00

EINDE: 2-2

26/02/23
90+1'

90'

+6 minuten

Anderlecht en Standard krijgen nog zes minuten cadeau om alsnog een driepunter te scoren. Wie kan er nog een slotoffensief in elkaar timmeren?

87'

Wissel van de wacht

Ook Riemer voelt dat zijn ploeg wat aan het wegzakken is. De trainer van Anderlecht grijpt meteen in en haalt Dreyer en Verschaeren naar de kant. Stroeykens en Arnstad krijgen nog een vijftal minuten om het tij te keren.

84'

Er gaat voorlopig nog weinig overtuiging uit van het aanvalsspel van Anderlecht. Speelt de vermoeidheid de thuisploeg parten?

Peter Vandenbempt op Radio 1
80'
77'

Er staat scheidsrechter Lardot nog een moeilijke wedstrijd te wachten. Zowel Standard als Anderlecht wil deze klassieker absoluut winnen en laat dat blijken op het veld. Het is hard tegen onzacht op het veld.

73'
72'
69'

Doelpunt Standard: 2-2

Het spreekwoordelijke deksel op de neus voor Anderlecht. Zinckernagel zwiept de bal voor de goal, maar het leer vliegt in de voeten van Sardella. De Anderlecht-verdediger mist zijn interceptie volledig en devieert de bal over zijn eigen doelman tegen het net.