Penaltygoals Amallah bezorgen Standard eerste seizoenszege tegen pover Cercle

1. 31' - Doelpunt strafschop - Selim Amallah (1 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 07/08/22 - 13:30
31'
Selim Amallah
31'
1 - 0

Standard heeft zijn eerste zege dit seizoen beet. Een pover Cercle Brugge schoot zichzelf in de voet op Sclessin door voor rust twee penalty’s weg te geven. Selim Amallah zette die allebei perfect om.

Standard - Cercle Brugge in een notendop:

• Sleutelmoment: Kort voor de rust haalt Da Silva Lopes Dønnum onderuit in de zestien. Na het bekijken van de beelden legt scheidsrechter Erik Lambrechts de bal een tweede keer op de stip en opnieuw klaart Selim Amallah de klus. Cercle kan nadien geen vuist meer maken.

• Man van de match: Denis Dragus was met zijn knappe acties een streling voor het oog, maar het beste rapport was toch voor Selim Amallah. Hij dwong één penalty af en zette er twee feilloos om. De aanvaller zit na 3 speeldagen aan 3 goals, allemaal penaltytreffers.

• Opvallend: In de competitie kan Cercle al meer dan 10 jaar niet meer winnen tegen Standard. De laatste keer was op 26 december 2010, toen werd het 1-0 op Jan Breydel. Voor een overwinning van Cercle op Sclessin moeten we zelfs al terug naar 12 april 1997.

Amallah telt Cercle uit vanaf de penaltystip

Niet de doelmannen, maar de verzorgers van Standard en Cercle hadden de handen vol in de eerste helft. De wedstrijd lag om de haverklap stil voor blessurebehandelingen bij onder meer bij Somers, Dussenne, Laifis en Van der Bruggen. Standard toonde wel de meeste aanvalsdrift, maar veel meer dan ongevaarlijke hoekschoppen leverde dat aanvankelijk niet op.

Tot op het halfuur, toen een ingestudeerd nummertje op een corner tot een penalty leidde. Het schot van Amallah ging tegen de hand van Denkey en scheidsrechter Lambrechts twijfelde niet. Amallah ook niet, hij zette de strafschop feilloos om: 1-0.

Na een knappe counter liet Dragus kort voor de rust de 2-0 liggen en Standard ontsnapte meteen daarna toen Denkey de enige kans voor Cercle van dichtbij op Bodart mikte. De 2-0 kwam er uiteindelijk toch voor Standard. Da Silva Lopes tikte Dønnum aan en na tussenkomst van de VAR ging de bal een tweede keer op de stip. Amallah liet ook nu de kans niet liggen.

De tweede helft bleek een maat voor niks. Voor Standard hoefde het allemaal niet meer, terwijl Cercle er maar niet in slaagde om kansen af te dwingen. Boljevic liet de 3-0 nog liggen, Standard ging op cruise control naar zijn eerste competitiezege. Voor Cercle is het tweede nederlaag op drie wedstrijden.

Deila: "Verdiende zege die vertrouwen geeft"

• Thibo Somers (Cercle Brugge): "Standard komt twee keer gevaarlijk in de zestien. De eerste keer was het duidelijk hands, maar bij de tweede keer heb ik geen flauw idee wat er gaande was. Ik weet niet waarom de VAR tussenbeide kwam. Voor ons was het niet duidelijk wanneer de fout gebeurd was. Net voor de rust kregen we een kans op de 1-1. Als we daar scoren, dan zitten we weer in de match. Er zat niet veel tempo in de match, het spel lag heel vaak stil. Daardoor was het moeilijk om de tegenstander onder druk te zetten."

• Selim Amallah (Standard): "Deze overwinning doet heel veel deugd, hier werken we voor. Je ziet dat ons spel verbetert, ook al winnen we vandaag dankzij twee penalty's. We moeten op deze weg voortgaan. We waren de betere ploeg en zijn rustig gebleven. We wisten dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden, maar we hebben het goed aangepakt. Ik heb nu drie penaltygoals, ik zou nu ook graag eens een veldgoal maken."

• Dominik Thalhammer (trainer Cercle Brugge): "In het eerste halfuur was het evenwichtig, maar dan heeft de eerste penalty de wedstrijd veranderd. We kunnen daarover discussiëren, maar dat verandert niks. We hadden daarna nog een grote kans met Denkey om de 1-1 te maken. Dan was er weer een heel ongelukkige fase met de tweede penalty. Voor mij ging er een fout op Decostere aan vooraf. We hebben de VAR om zoiets na te kijken, maar die gaf niet thuis. Dit was de wedstrijd die we verwacht hadden. We hadden maar één kans, maar Standard had ook amper mogelijkheden. We zullen sterker terugkomen. We hebben een jong team en geloven in onszelf. Ik ben natuurlijk niet tevreden met een nederlaag, maar we moeten ons niet schamen. Het verschil was heel klein."

• Ronny Deila (trainer Standard): "We hebben goed georganiseerd en gedisciplineerd gespeeld en het matchplan gevolgd. We kwamen vaak in de beslissende zone en hielden Cercle weg van ons doel. Cercle is een moeilijk te bespelen ploeg, dit is een verdiende zege die vertrouwen geeft voor de toekomst. We moeten wel nog meer kansen creëren, maar dat is het moeilijkste in voetbal. We moeten blijven werken en elkaar vertrouwen en dan zullen de resultaten volgen. Iedereen is erg gemotiveerd, we zitten op de juiste weg."

90+5'

Standard heeft zijn eerste competitiezege te pakken. De Luikenaars beslisten de wedstrijd al voor de rust met twee penaltytreffers van Amallah. Een bijzonder slap Cercle Brugge kon nadien geen vuist meer maken en blijft achter met 3 op 9.

90+1'

90+1'

De wedstrijd wordt nog met 4 minuten verlengd. Het lijkt ondenkbaar dat Standard daarin nog in moeilijkheden komt.

88'
87'

Ohio moet gaan zitten, Standard zal de slotfase met z'n tienen moeten afwerken.

85'

Blessure voor Ohio

Wat een pech voor Ohio. Na een knappe sprint mikt hij een schot in de handen van Majecki en hij tast meteen naar zijn rechterhamstrings. Het ziet er niet goed uit voor de Nederlander, maar wissels bij Standard zijn op.

83'

Nog eens twee invallers erbij voor Standard. Dragus en Dewaele worden naar de kant gehaald voor Noubi en Bokadi.

82'

Een mislukte voorzet van Velkovski wordt plots nog een gevaarlijke bal voor Bodart. Die kan de bal nog net over de lat tillen.

81'

Kopbal Popovic

Ook Cercle komt nog eens piepen op een vrije trap van Hotic. Die vindt het hoofd van Popovic, maar Bodart laat zich niet verschalken.

76'

Boljevic laat de 3-0 liggen

Eindelijk nog eens wat opwinding op Sclessin. Raskin brengt Boljevic met een heerlijke steekpass alleen voor Majecki. De invaller heeft de 3-0 aan zijn voet, maar mikt pal op de doelman. De vrijstaande Dragus begrijpt er niks van.

75'

De wedstrijd sleept zich voort. Bij Cercle worden Velkovski en Heitor in de ploeg gedropt voor Torres en Decostere.

70'

Dubbele wissel

Twee wissels bij Standard. Dønnum en Emond moeten plaats ruimen voor Ohio en Boljevic.

70'
65'

Denkey mag na een flauwe prestatie gaan rusten. Hij wordt bij Cercle vervangen door Kehrer.

65'
64'

Dragus niet voorbij Majecki

Dragus kan zich doorzetten op links. Hij kapt naar zijn rechter en probeert het met een plaatsbal, maar zijn schot mist kracht en precisie. Majecki is niet onder de indruk.