KAA Gent draait scheve situatie om tegen Westerlo en heeft eindelijk driepunter beet

1. 45+3' - Doelpunt strafschop - Hugo Cuypers (2 - 1)
Jupiler Pro League - speeldag 3 - 07/08/22 - 16:03
45+3'
Hugo Cuypers
45+3'
2 - 1

Derde keer goeie keer. KAA Gent heeft tegen Westerlo wél een voorsprong over de streep kunnen trekken. Vlot ging dat allerminst: de bezoekers kwamen vroeg op voorsprong in de Ghelamco Arena, maar Marreh en Cuypers (met een penalty) draaiden de scheve situatie nog voor rust om.

AA Gent-Westerlo kort samengevat:

• Sleutelmoment: Vlak voor de rust begaat De Cuyper hands in de eigen zestien. Cuypers stuurt Bolat de verkeerde kant uit en zet de rust- en eindstand op het bord.
  • Man van de Match: Het was geen wedstrijd met echte uitblinkers, wel met veel inzet. Castro-Montes was op links de gretigste van allemaal.
  • Opvallende statistiek: Voor de 12e opeenvolgende keer kan Westerlo niet winnen van AA Gent, dat vandaag met drie jeugdproducten tegelijk speelde in de tweede helft: Salah, Samoise en Fofana (17).

Ruststand is eindstand

De onfortuinlijke Tissoudali werd door zijn ploegmaats voor de aftrap een hart onder de riem gestoken en ook voor de recent overleden Freddy Delcourt, ex-teammanager van AA Gent, rolde een daverend applaus van de tribunes in de Ghelamco Arena.

Na het eerste fluitsignaal  bleek Okumu achterin bij Gent nog niet goed wakker. Vetokele profiteerde na vijf minuten spelen om de 0-1 voorbij Roef in doel te schuiven.

Daarna bleef de wedstrijd kansensloos en tot overmaat van ramp verloor de thuisploeg op het halfuur ook nog Hjulsager met een (spier)blessure.

Toch slaagde Gent er nog voor de rust in om het scoreverloop helemaal om te draaien. Eerst maakte Marreh van dichtbij gelijk, waarna Cuypers er vanaf de stip 2-1 van maakte na hands van De Cuyper.

Na de koffie was Gent duidelijk baas over de promovendus. Op het uur testte Castro-Montes zijn ex-ploegmaat Bolat, niet veel later deed invaller Bernat hetzelfde aan de overkant na een heerlijke aanval van de bezoekers.

Zonder al te veel moeite hield Gent daarna stand, al verloor het ook nog Kums met een blessure. Met 5 op 9 is de seizoensstart niet dramatisch, Hein Vanhaezebrouck slaakte een zucht van opluchting, net als de hele Gentse aanhang.

• Hein Vanhaezebrouck: "Dit is een verdiende zege, denk ik. We waren duidelijk beter in de eerste helft, jammer genoeg vallen er dan weer spelers uit. Met het jong geweld gaven we toch weinig weg. Op het einde werd het moeilijker omdat we in de problemen kwamen met onze vervangingen. Het was harken en toch hebben we weinig weggegeven. De situatie is wat ze is. We hebben twee spelers gehaald die toch wat gekost hebben en het is niet zo dat wij de centen maar op te rapen hebben. Het is uitkijken naar haalbare opties, maar ik hoop uiteraard dat er in de nabije toekomst toch nog iets bijkomt."

• Sulayman Marreh: "We wisten dat het een heel moeilijke wedstrijd zou worden en dat werd het ook. We hebben afgezien en ik hoop dat de blessure van Hjulsager ook meevalt, we kunnen niet nog meer spelers missen. Maar na de 0-1 bleven we kalm en konden we het scoreverloop weer omdraaien."

• Hugo Cuypers: "Drie punten thuis pakken, dat is belangrijk. Het scenario van de voorbije weken zat wel in ons hoofd, maar we zijn erin geslaagd ze niet opnieuw te laten scoren. We zijn op de goede weg en willen de komende weken zo competitief mogelijk blijven."

• Igor Vetokele: "We beginnen goed aan de match en maken meteen de 0-1. Daarna verdwenen we uit de wedstrijd en vonden we geen oplossingen meer. Hier moeten we lessen uit trekken: we moeten onze goede start kunnen doortrekken in de toekomst."

• Sinan Bolat: "Er zat vandaag zeker en vast veel meer in. Een gelijkspel was verdiend geweest. We beginnen goed aan de wedstrijd, maar slikken daarna vermijdbare doelpunten. Het werd daardoor een frustrerende wedstrijd, een beetje zoals vorige week. Ik kan moeilijk iets zeggen over het boegeroep van de supporters, dat is hun probleem. Ik heb altijd alles gegeven voor AA Gent."

90+5'

De ruststand is ook de eindstand. Hein Vanhaezebrouck slaakt een zucht van opluchting langs de zijlijn. Met 5 op 9 is de seizoensstart van AA Gent niet helemaal mislukt.

90+5'

In de dying seconds werkt Ngadeu nog een goede voorzet weg. Het is aftellen naar het laatste fluitsignaal.

90+3'

Het kon vandaag beide kanten uit, maar Gent lijkt toch zegezeker. Het is de eerste driepunter voor de Buffalo's dit seizoen.

90+3'
90+1'

We duiken de toegevoegde tijd in. Westerlo heeft nog 5 minuten om alsnog gelijk te maken.

90+1'

90'

89'

Ook Torunarigha moet geholpen worden met krampen. Er zit toch iets vreemds in het Gentse water, zo lijkt het wel. Al die (spier)blessures...

87'

Na de nederlaag in Leuven dreigt voor Westerlo een tweede uitnederlaag op een rij. Nog 5 minuten op de klok + wat extra tijd.

85'

Dubbele wissel Gent

Kums geeft zijn aanvoerdersband dan toch af aan invaller Hanche-Olsen. Zijn wedstrijd zit erop. Ook Lemajic mag nog even meedoen, hij komt in de plaats van Fofana, die een vrij onzichtbaar debuut beleefde.

84'

Kums hinkt af het veld onder luid applaus. Hij lijkt de wedstrijd toch vol te zullen maken.

83'

Kums ook out?

Sven Kums is de volgende die erbij gaan liggen is. Als ook hij zou uitvallen, is dat een groot probleem voor Gent.

81'

Westerlo gaat wat gretiger op zoek naar de gelijkmaker. De Cuyper vindt Dierckx voor doel, maar die kan net niet naar beneden koppen.

79'

Marreh is nu het slachtoffer en blijft ook even liggen met krampen. De wedstrijd sleept zich toch wat naar het einde nu.

75'

Eerste kaart

Voor de derde keer in deze wedstrijd komt Marreh veel te wild in. Nu steekt Smet wel een geel karton onder zijn neus.

73'
73'

Doelpuntenmaker Vetokele wordt afgelost door Madsen. Ook Dierckx krijgt nog een dik kwartier in de plaats van Tagir, die niet meer voort kan.