Ga naar de inhoud

Gent is zeker van Europees voetbal na felbevochten gelijkspel tegen Cercle Brugge

KAA Gent
einde
2-2
Cercle Brugge
 1. 18' - Doelpunt - Kevin Denkey (0 - 1)
 1. 49' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (1 - 1)
 2. 63' - Verv. Andrew Hjulsager door Tarik Tissoudali
 3. 70' - Doelpunt strafschop - Ayase Ueda (1 - 2)
 4. 71' - Verv. Hong Hyun-seok door Vadis Odjidja Ofoe
 5. 73' - Geel - Abu Francis
 6. 75' - Verv. Abu Francis door Boris Popovic
 7. 80' - Verv. Kevin Denkey door Hugo Siquet
 8. 81' - Geel - Gift Emmanuel Orban
 9. 85' - Doelpunt - Hugo Cuypers (2 - 2)
 10. 87' - Verv. Yann Gboho door Dino Hotic
 11. 89' - Verv. Hugo Cuypers door Bruno Godeau
Jupiler Pro League - speeldag 4 - 20/05/23 - 20:46
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
18'
Kevin Denkey
0 - 1
Kevin Denkey
18'
49'
Gift Emmanuel Orban
49'
Gift Emmanuel Orban
1 - 1
70'
Ayase Ueda
1 - 2
Ayase Ueda
70'
85'
Hugo Cuypers
85'
Hugo Cuypers
2 - 2

Europese euforie in de Ghelamco Arena. Na een billijk 2-2-gelijkspel tegen Cercle Brugge is Gent zeker van de vijfde plek in de Europe play-offs. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck mag volgend seizoen zo alsnog naar Europa, waar het aan de bak mag in de tweede voorronde van de Conference League. Gift Orban had opnieuw een voet in beide doelpunten.

Gent - Cercle Brugge in een notendop:

 • Sleutelmoment: Gent stevent af op een nederlaag, maar daar denkt Hugo Cuypers anders over. In de slotfase werkt de topschutter de assist van Tissoudali goed af. Doelpunt nummer 23 voor de spits van Gent in de competitie.
 
 • Man van de match: De Gentse verdedigers hadden hun handen vol met Kevin Denkey. Hij werkte de 0-1 fraai af en had ook een voet in de discutabele strafschop. 
 
 • Opvallend: Gift Emmanuel Orban blijft maar scoren. De 20-jarige Nigeriaan scoorde zijn 20e treffer in 20 wedstrijden. 

Cercle Brugge maakt het Gent knap lastig

Missie Europa: opdracht volbracht voor Gent. Al ging het vanavond niet helemaal van een leien dakje. Cercle Brugge bleek een vette kluif. Al had Gent wel op voorsprong moeten komen. Na een fraaie combinatie konden Hjulsager en Castro-Montes afdrukken, maar ze botsten op Majecki. 


Cercle Brugge herstelde zachtjes aan het evenwicht en kwam ook zowaar op voorsprong. Denkey zag eerst zijn schot nog van de lijn gekeerd, niet veel later werkte hij het met een knappe halve omhaal wel af: 0-1.

 

De Vereniging voetbalde, zoals wel vaker dit seizoen, met enorm veel drive en energie. Gent had het daar in de eerste helft knap lastig mee.


Dan maar even de hoofden bij elkaar steken aan de rust en dat bleek ook te werken. De Buffalo's kwamen uitstekend uit de startblokken in de tweede helft.

 

Na nog geen vijf minuten voetballen was daar het wekelijkse moment van Gift Orban gekomen. Op een voorzet van Hjulsager ontgoochelde de spits niet: 1-1.

Cuypers met de belangrijke 2-2

Gent rook bloed en wilde meer. Er werd naar de vijfde versnelling geschakeld, de kansen vielen plots uit de lucht. Majecki moest een keer een owngoal verijdelen en zag hoe Hong over zijn doel kopte.

 

Vreemd genoeg viel het doelpunt aan de overzijde na een lichte strafschop. De Sart raakte volgens ref Erik Lambrechts Denkey en de bal ging op de stip. De VAR kwam niet tussenbeide zodat Ueda zijn 21e van het seizoen kon maken.


Het zag er plots niet al te goed uit voor Gent. Zeker niet wanneer Denkey bijna voor de 1-3 zorgde, maar de paal bracht redding. De Buffalo's gaven zich echter niet zomaar gewonnen. In de slotfase legde Tissoudali het leer nog klaar voor Cuypers die de 2-2 tegen de netten knalde. 


Met dat gelijkspel is Gent zeker van de eerste plek in de Europe Play-offs. Er staan wel nog twee speeldagen op het programma, maar de kloof van acht punten kan niet meer gedicht worden.

Vanhaezebrouck: "Die penalty is ridicuul"

 • Hein Vanhaezebrouck (Gent): "Voor mij is het een onnozele strafschop. Ik ben er 100% zeker van: als dat contact in het middenveld valt, wordt er nooit gefloten. Er zijn andere contacten geweest in het midden van het veld die gewoon worden weggewuifd. Dat je daar penalty voor fluit, dat vind ik ridicuul. Vooral dat die reactie heel snel en overtuigend was, dat vind ik heel raar. Voor mij is dat een heel moeilijke fase om snel te beslissen. Ik ben 100% zeker dat als hij niet fluit, dat de VAR dan niet zal tussenkomen."
 
 • Miron Muslic (Cercle Brugge): "Ik kan niet genoeg zeggen hoe trots ik ben op dit team. Het is een eer om voor deze jongens te werken. We moeten heel de tijd karakter tonen. Vorige week zijn we in het gezicht geslagen met die 0-4. Om dan in Gent zo'n prestatie af te leggen, dan ben ik trots op dit team. Vandaag verdienden we het om te winnen."

 

Fase per fase

 1. einde, 22 uur 39. Einde. Het zit erop. Gent verzekert zich van een Europees ticket. Het moest in de tweede helft wel de tenen uitkuisen, want Cercle kwam nog op voorsprong. Uiteindelijk zorgde Cuypers nog voor de belangrijke 2-2.  .
 2. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 93. Hij was daar plots als een duiveltje uit een doosje: Ueda. De prijsschutter zet zijn voet tegen een voorzet van Deman. Veel scheelt het niet, maar Gent komt met de schrik vrij.  .
 4. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 92.
 5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KAA Gent, Bruno Godeau erin, Hugo Cuypers eruit
 6. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Cercle Brugge, Dino Hotic erin, Yann Gboho eruit
 7. tweede helft, minuut 87.
 8. Het doelpunt telt! De VAR kijkt naar de beelden en ziet dat het geen buitenspel is. Het doelpunt van Cuypers telt dan toch. En het is een belangrijke treffer voor de Buffalo's.  . tweede helft, minuut 86.
 9. tweede helft, minuut 85. Cuypers scoort, maar wordt afgevlagd. Hugo Cuypers doet de netten trillen! Orban krijgt eerst de kans om het af te maken, maar hij laat het liggen. Uiteindelijk kan Cuypers het leer toch in doel flikkeren. Al wordt er wel gefloten voor buitenspel.  .
 10. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 85 door Hugo Cuypers van KAA Gent. 2, 2.
 11. tweede helft, minuut 83.
 12. tweede helft, minuut 81. Ook Orban wil wel een strafschop versieren. Hij gaat echter heel makkelijk liggen en ook Erik Lambrechts tuint er niet in. Geen elfmeter, maar wel een schwalbe van de Nigeriaan.  .
 13. Gele kaart voor Gift Emmanuel Orban van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 81
 14. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Cercle Brugge, Hugo Siquet erin, Kevin Denkey eruit
 15. tweede helft, minuut 79. Ik blijf het toch een lichte strafschop vinden. . Geert Heremans bij Radio 1.
 16. tweede helft, minuut 78. Gent geeft zich niet zomaar gewonnen. Odjidja haalt nu de trekker over. Vanuit de tweede lijn vuurt de invaller een bom af. Majecki kan het schot in hoekschop duwen.  .
 17. tweede helft, minuut 76. Nieuwe gevaarlijke prik van Cercle Brugge. Somers infiltreert nu goed en krijgt de bal ook van Denkey. De middenvelder besluit echter iets te zwak zodat Nardi makkelijk kan pakken. .
 18. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Cercle Brugge, Boris Popovic erin, Abu Francis eruit
 19. Denkey treft de paal. Dat doelpunt heeft Cercle Brugge zuurstof gegeven. Het staat zelfs bijna 1-3, maar Denkey ziet zijn schot op de paal uit elkaar spatten.  . tweede helft, minuut 73.
 20. Gele kaart voor Abu Francis van Cercle Brugge tijdens tweede helft, minuut 73