61'
Hugo Cuypers
1 - 2
61'

In het hol van de leeuw heeft Gent een cruciale stap richting Europees voetbal gezet. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck klopte zijn rechtstreekse concurrent Standard met 1-2 in een zinderende clash, die bol stond van de bizarre fases. Het Gentse koningskoppel Orban/Cuypers zorgde uiteindelijk voor het spektakel én de goals.

Standard - Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: In de tweede helft komt Standard uit het niets op gelijke hoogte. Vijf minuten later stelt Hugo Cuypers met zijn 21e competitietreffer orde op zaken.

• Man van de match: Gift Emmanuel Orban blijft verbazen. De goaltjesdief opende fraai de score, zag zijn 0-2 afgekeurd worden en had bijna een werelddoelpunt beet. Wat kan de Nigeriaanse spits niet?

• Opvallend: We zijn drie minuten ver in de tweede helft als Gift Orban zijn tweede van de avond tegen de netten knalt. Vreemd genoeg keurt Boterberg het doelpunt af. Niemand weet waarom.

Hét moment van Orban

Gift Orban is een vat vol verrassingen. De Nigeriaanse spits tekende voor het moment van het weekend. Ei zo na werd het zelfs een doelpunt dat kan meedingen voor de Puskas Award.

Orban verraste vriend en vijand door vanaf de aftrap meteen op doel te trappen. Bodart was gezien, maar de deklat bracht redding voor de Rouches. Beelden die ongetwijfeld de wereld zullen rondgaan.

Dat was niet het enige hoogstandje dat Orban uit zijn sloffen toverde. De spits werd in de eerste helft het straatje in gestuurd door spitsbroeder Cuypers en werkte het dan koelbloedig af. Hoewel Standard goed uit de startblokken schoot, waren de betere kansen wel voor Gent.

Cuypers trekt zege over de streep

Na het fameuze moment van Orban, stond hij enkele minuten later weer in de spotlights. De Nigeriaan deed de netten een tweede keer trillen, maar werd teruggefloten door Jan Boterberg. Veel was er niet aan de hand, wat het een vreemde beslissing van de scheidsrechter maakte.

Geen 0-2 en einde match, maar wel de 1-1. Alzate tikte een vrije trap voorbij Nardi in doel zodat Gent opnieuw kon beginnen.

Gent had de wedstrijd echter onder controle en kwam dan ook nog een keer op voorsprong. Bodart was eerder op de bal dan Orban, maar werkte het leer wel in de voeten van Cuypers. Die kon niet meer missen in het lege doel.

De opdracht werd er niet makkelijker op wanneer Alzate zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte. Het bleef bij 1-2. Gent doet een meer dan uitstekende zaak en telt nu vijf punten meer dan Standard in de Europe Play-offs.

Vanhaezebrouck: "Scheidsrechter is groots in zijn reactie"

• Hein Vanhaezebrouck (Gent): "Bij die afgekeurde goal was het de fout van de scheidsrechter, maar hij (ref Jan Boterberg, red.) is groot in zijn reactie. Hij heeft het ook toegegeven. Wat dat betreft toont het dat hij toch een heel goede scheidsrechter is. We hebben hem nog goede wedstrijden zien fluiten. Nu heeft hij een belangrijke fout gemaakt waardoor de match anders kon uitdraaien. Je moet dat kunnen vergeven. Die poging van Orban zou de goal van het jaar geweest zijn. Hij heeft tegenslag, vijf centimeter verschil en de bal valt rechtstreeks binnen. Hij heeft vandaag nog maar eens zijn grote kwaliteiten getoond."

• Ronny Deila (Standard); "Zij waren efficiënter. We hebben onze kansen niet gegrepen. Het was een heel goede wedstrijd met twee goede ploegen. Ik ben heel trots op de jongens, want ze hebben alles gegeven vandaag. Je kan dat tempo van in het begin ook geen 90 minuten volhouden. We waren wel goed georganiseerd en gaven weinig kansen weg. Maar we moeten zelf meer creëren. Het is nog niet voorbij. We moeten blijven doorgaan."

22:41

Gent trekt de zege over de streep. Standard kwam nog op gelijke hoogte via Alzate (die ook rood pakte), maar Cuypers zorgde voor de bevrijdende 1-2 voor de Buffalo's.

90+8' tweede helft
90+5'
90+4'

Standard krijgt nog een vrije trap en Bodart gaat mee naar voren. Tot een schot op doel komt het echter niet.

90+2'
90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90'

De wedstrijd zit er nog niet helemaal op. Tot onvrede van Vanhaezebrouck krijgen we nog zeven minuten extra tijd.

84'
83'

Rood voor Alzate

Standard moet de wedstrijd afwerken met z'n tienen. Alzate begaat een overtreding op Cuypers en krijgt zo zijn tweede gele kaart van de avond. Zo zal het nog moeilijker worden voor de Rouches.